Insiden pergaduhan permain bolasepak di MALAYSIA

Insiden pergaduhan permain selepas perlawanan Piala Presiden di antara Pulau Pinang VS Perlis
Video Rating: / 5

Anda ada SKILLS? Jom buat duit di sini ! skills apa-apa pun boleh :)
http://niaga2u.net/xhml

Alhamdulillah.. Malaysia menjuarai dengan 5-4 ke atas indonesia dengan pusingan penalti.
TAHNIAH !!

Incoming search terms:

FIFA 16 Memperkenalkan Pasukan Bola Sepak Wanita Buat Kali Pertama

fifa_16_womens_teams-8

Berita baik untuk peminat permainan bola sepak FIFA. Ini berita gempar yang baru kami terima – FIFA 16 bakal dilengkapi dengan pasukan bola sepak wanita!

Ya, ia bukan khabar angin. Ia sudah disahkan sendiri oleh pihak EA Sports dan FIFA.

e16947de-c310-45f2-a0ed-7aa941651a03-620x372

12 pasukan kebangsaan wanita

Untuk kali pertama dalam sejarah francais pemainan sukan popular tersebut, anda boleh memilih untuk bermain pasukan kebangsaan wanita dari 12 buah negara. 11 daripadanya bakal beraksi di pertandingan Piala Dunia wanita pada Jun 2015 di Kanada.

12 pasukan wanita yang boleh pilih adalah:

1. Jerman
2. USA
3. Perancis
4. Sweden
5. England
6. Brazil
7. Kanada
8. Australia
9. Sepanyol
10. Itali
11. Mexico
12. China

Satu-satunya perkara yang mengecewakan kami adalah ketiadaan pasukan kebangsaan wanita  Jepun.

2609584_full-lnd

Pasukan wanita vs pasukan lelaki?

Anda boleh menggunakan pasukan wanita ini dalam mod Match Day, Offline Tournement dan Online Friendly.

Walau bagaimanapun, pasukan kebangsaan wanita ini hanya boleh berlawan dengan pasukan kebangsaan wanita yang lain sahaja.

Jadi anda boleh berhenti berfantasi jauh membayangkan susuk tubuh Alex Morgan menjaringkan gol ala-ala Messi melalui celah kangkang David Luiz. Kami dapat merasakan aktivis feminisme tidak akan gembira dengan perkara ini.

Penambahan pasukan wanita ini merupakan penambahbaikan yang dialu-alukan untuk menggalakkan populariti bola sepak wanita. Selepas ini, anda boleh hafal majoriti nama pemain wanita terkenal!

Menurut naib presiden dan pengurus besar EA Sport, David Rutter:

Menampilkan sebahagian dari pemain bola sepak wanita terbaik dunia dan pasukan kebangsaan mereka ke dalam dunia francais kami adalah perkara yang besar bagi EA Sport. Dan kami juga teruja untuk membawakan jutaan peminat kami ke arah cara bermain yang lain dari yang lain

Kami ingin memastikan para pemain merasai pengalaman sebenar ketika bermain pasukan wanita ini, terima kasih kepada sistem player capture kami yang inovatif dan reference tool yang baik. Ia menjanjikan permainan yang lebih sofistikated yang kami ingin persembahkan dalam FIFA 16

BURNABY, BC: APRIL 7, 2015 - The USA Women’s Soccer Team visits the EA MOCAP facility at EA Canada in Burnaby, BC April 7, 2015 in Vancouver, Canada.  Photo by Jeff Vinnick/EA

BURNABY, BC: APRIL 7, 2015 - The USA Women’s Soccer Team visits the EA MOCAP facility at EA Canada in Burnaby, BC April 7, 2015 in Vancouver, Canada.  Photo by Jeff Vinnick/EA

BURNABY, BC: APRIL 7, 2015 - The USA Women’s Soccer Team visits the EA MOCAP facility at EA Canada in Burnaby, BC April 7, 2015 in Vancouver, Canada.  Photo by Jeff Vinnick/EA

USA Women’s Soccer Team visits the EA MOCAP facility at EA Canada in Burnaby

Animasi seperti dunia sebenar

EA Sports juga telah menggandakan usaha mereka dalam animasi dalam permainan dan model 3D setiap pemain. Jadi anda bakal merasai pengalaman sebenar bermain dalam pasukan wanita. Watak pemain wanita juga lebih hidup dan bergerak seperti mana mereka bergerak dalam dunia sebenar.

leroux_hi_2-720x405

Antara pemain utama yang menjalani 3D modelling adalah Christine Sinclair (Kanada), Stephanie Houghton (England), Sydney Leroux, Abby Wambach, Megan Rapinoe dan tentunya, Alex Morgan dari USA.

Morgan_Hero-3-720x408

Bakal dilancar September 2015

FIFA 16 bakal dilancarkan pada bulan September tahun ini diatas pelantar PC, PlayStation 3, Playstation 4, Xbox 360 dan Xbox One.

fifa_16_womens_teams-5

Reaksi gamers kepada penambahan pasukan wanita

Agak malang apabila majoriti gamers menyambut berita EA Sports ini dengan jenaka seksis (sexist). Antara reaksi mereka adalah:

Kesimpulan

Jadi, adakah penambahbaikan ini bakal menjadi game changer dalam industri permainan simulasi bola sepak? Adakah ia bakal menamatkan legasi PES yang sedang dirundum masalah bersama Konami?

Secara jujurnya kami merasakan ia boleh berlaku. Mungkin ini merupakan strategi baru EA untuk menambahkan bilangan FIFA gamers wanita. Segalanya nampak cerah dan progresif di EA Sports, namun tampak sebaliknya di Konami.

Selamat tinggal PES.

Sumber : IGN, GamesRadarVG 24/7, Telegraph UK

LIKE dan FOLLOW SemuanyaBola di Facebook serta Twitter

The post FIFA 16 Memperkenalkan Pasukan Bola Sepak Wanita Buat Kali Pertama appeared first on Semuanya Bola.

Semuanya Bola

Incoming search terms:

Ranking Malaysia jatuh lagi & aksi Harimau Malaya v Spurs tak relevan?

Assalamualaikum & Salam sejahtera.

Kini masih lagi terdapat suara-suara yang masih mengkritik FAM apabila ranking skuad bola sepak kebangsaan semakin jatuh dan kini berada di tangga 166, sesuatu yang mengecewakan tetapi tidak mengejutkan kerana kita sendiri kekurangan aksi perlawanan persahabatan dengan mana-mana negara selepas tewas 0-6 di tangan Oman.

Ditambah lagi dengan keriuhan isu perlawanan sarkas apabila idea asal adalah untuk skuad bola sepak kebangsaan menentang pasukan BPL Tottenham Hotspurs pada bulan ini. Kedua-dua isu ini melihatkan FAM dihentam teruk kerana dilihat aksi ini tidak memberi apa-apa manfaat kepada skuad kebangsaan.

Penulis melihat bahawa isu ranking ini sebagai isu yang sebenarnya sudah lapuk namun tetap dibangkitkan juga oleh para peminat. Ini kerana ranking skuad kebangsaan semakin turun, bukannya semakin meningkat. FAM menjadi badan yang dipersalahkan kerana telah membatalkan satu aksi perlawanan persahabatan dengan skuad Filipina yang mana seharusnya menjadi kepentingan utama atas dua sebab, iaitu ia menawarkan mata ranking sekiranya menang dan aksi ini lebih kompetetif kerana Filipina juga pastinya sedang menyiapkan skuad mereka untuk perlawanan kelayakan Piala Dunia dan Piala Asia, dimana negara kita juga turut serta dalam perlawanan tersebut.

Penulis senada dengan para peminat lain termasuk menyokong kenyataan daripada TMJ tentang isu perlawanan menentang Tottenham Hotspurs ini dimana seharusnya skuad yang menentang mereka adalah sama ada pilihan terbaik Liga M termasuk pemain import atau skuad pemain import terbaik Liga M dan bukanlah menggunakan kudrat skuad kebangsaan. Sekiranya isu pendedahan diguna pakai, maka adalah lebih wajar FAM mengatur sekurang-kurangnya dua perlawanan persahabatan dengan mana-mana negara Asia untuk mendapat aksi yang lebih kompetetif kerana negara-negara di Asia kebanyakannya sedang menyiapkan pasukan masing-masing untuk perlawanan kelayakan Piala Dunia dan Piala Asia. Kita harus sedia maklum bahawa berkemungkinan besar skuad  Tottenham Hotspurs ini tidak memberi aksi yang betul-betul kompetetif untuk persediaan skuad kebangsaan atas faktor bahawa  mereka sudah mula untuk musim rehat BPL yang pastinya sudah selesai menyebabkan berkemungkinan ramai pemain muda mereka sahaja yang bakal bermain, dan bukanlah skuad utama.

Namun penulis menyambut baik cadangan FAM untuk skuad kita dianggotai lima orang pemain import namun jurulatih itu tidak seharusnya diberikan kepada Dollah Salleh. Mungkin boleh digunapakai jurulatih lain seperti Irfan Bakti, Mehmet Durakovic atau jurulatih lain manakala Dollah Salleh hanya fokus untuk persiapan skuad kebangsaan sahaja.

P/S: Pilihan 5 import penulis (Mohamadou Sumareh, Robert Corthwhite, Namkum Woong, Paulo Rangel & Andik Vermansyah)

Filed under: Sembang-Sembang pasal bola sepak
Copy of Full Text RSS Builder

Incoming search terms:

Bahang XOX Final Piala FA 2015 Makin Hangat

Persiapan sedang berlangsung di stadium Nasional Bukit Jalil. Rumput “cow grass” atau dipanggil “national grass” oleh orang2 stadium nampak tahan lasak. Oh yer, penjaga padang dari Jepun yg sama menjaga padang stadium JDT.

Gomo Kelate Gomo!
Sokernet: Laman Web Rasmi Bolasepak Dunia

Incoming search terms:

Masih relevenkah K.Devan untuk terus membimbing N.Sembilan?

Sebelum bermulanya saingan Liga Premier 2015, PBNS telah mengambil langkah membawa pemain-pemain berpengalaman serta melantik K.Devan sebagai jurulatih untuk merealisasikan sasaran menjuarai Liga Premier 2015 dan seterusnya layak beraksi dalam saingan Liga Super musim hadapan. Walaupun ada pemain yang boleh dianggap sudah berada di hujung kerjaya, sehingga digelar kuda tua, namun ia tidak menjadi masalah buat para penyokong. Bagi penyokong apa yang penting asalkan pemain terbabit menepati kehendak jurulatih untuk merencanakan taktikal terbaik bagi membawa kejayaan buat pasukan “Hobin Jang Hobin”itu sudah memadai.
Dalam aksi pramusim, pencapaian pasukan N.Sembilan cukup menyakinkan. Skuad bimbingan Devan Berjaya menewaskan pencabar dari Liga Super seperti ATM, Perak serta Terengganu. Pada peringkat awal saingan Liga Premier aksi yang ditampilkan agak memuaskan dengan mencatatkan beberapa kemenangan. Namun ia juga disebabkan pasukan N.Sembilan belum menentang pencabar yang kuat dalam 4 perlawanan awal liga.
Namun kemerosotan prestasi skuad N.Sembilan dapat dilihat semenjak daripada tewas kepada pasukan T-Team. Selepas itu pasukan N.Sembilan kalah kepada P.Pinang dalam saingan Piala FA sebelum seri menentang PKNS dan tewas kepada Kedah. Kemenangan terhadap JDT II tidak begitu menyakinkan. Dan kemuncak kepada kemarahan penyokong apabila tewas kepada pasukan K.Lumpur. Dalam erti kata lain, prestasi skuad N.Sembilan mengalami kemerosotan dari satu perlawanan kesatu perlawanan. Adakah ia berpunca daripada corak latihan yang diterapkan jurulatih?
PBNS serta Devan telah mensia-siakan peluang untuk memperbaiki kekurangan yang wujud dalam pasukan pada jendela perpindahan pemain April lepas. Ketika pasukan seperti Kedah, T-Team, Sabah mengambil peluang ini dengan menggantikan dengan pemain yang lebih baik, sebaliknya berlaku dalam pasukan N.Sembilan. Bukan setakat pemain import malahan pemain tempatan baru juga tidak diambil pada jendela perpindahan tersebut. Sedangkan aksi pemain import seperti Jean Alexandre dilihat agak merudum akhir-akhiri ni. Pertukaran posisi antara Alexandre dan Kim Jin Ryung di lihat sedikit memberikan impakpositif. Namun masih belum cukup untuk memberikan keputusan positif buat pasukan N.Sembilan.
Jika gagal menang menentang P.Pinang pada 8 Mei ini, Devan sudah boleh dianggap gagal untuk mencapai misi yang diharapkan. PBNS harus mengambil langkah proaktif untuk mencari pengendali baru agar misi untuk ke Liga Super tidak berkubur begitu sahaja.Tidak perlu untuk menunggu lagi kerana rekod 4 menang, 2 seri dan 3 kekalahan dalam 9 perlawanan adalah jauh daripada sasaran. Agak pelik, jurulatih seperti Ridzuan Abu Shah yang mempunyai rekod yang baik sewaktu menjadi “caretaker” pada 2013 dipinggirkan begitu sahaja. Malah pemain muda yang Berjaya digilapnya seperti Amirul Omar serta Bukhairi Idris terbiar begitu sahaja selepas pemegiannya. N.Sembilan memerlukan jurulatih yang mempunyai taktikal yang pelbagai selain berani mengetengahkan pemain muda. Devan dilihat cukup setia dengan kesebelasan yang hampir sama dalam setiap perlawanan. Walaupun kesebelasan utama tersebut gagal mempamerk an aksi terbaik dalam perlawanan sebelumnya .Lihat sahaja kepada posisi penjaga gol. Walaupun seringkali melakukan kesiapan yang membawa kepada kekalahan pasukan, Helmi Heliza masih menjadi penjaga gol utama. Walau macam mana teruk sekalipun dia bermain, posisi penjaga gol utama sudah pasti menjadi miliknya dalam setiap perlawanan. Helmi Heliza sudah berada di zon selesa dibawah Devan. Begitu juga dengan beberapa pemain lain. Semoga PBNS mendengar pandangan daripenyokong. Rehatkan Devan seandainya N.Sembilan gagal untuk memungut 3 mata pada 8 Mei ini. Semoga misi untuk ke Liga Super 2016 kembali bersinar.
Penulis :Gagak Di Rimba

Bolasepak Malaysia

Incoming search terms:

Bagaimana nak boikot perlawanan sarkas

Kami dah banyak bercerita tentang kenapa kita, sebagai penyokong bola sepak Malaysia, perlu boikot perlawanan-perlawanan sarkas melibatkan Tottenham dan Liverpool. Tetapi apa yang kami belum jelaskan sebenarnya adalah cara nak boikot perlawanan ini sendiri. Ada beberapa lapisan dalam usaha memboikot itu sendiri, yang mungkin tidak begitu jelas kepada kita.

Boikot perlawanan

– Ini adalah langkah yang paling jelas. Jangan beli tiket, jangan pergi ke stadium. Perlawanan ini semata-mata diadakan untuk mengayakan FAM, pihak penganjur dan kroni mereka, jadi jangan biarkan FAM dan penganjur untung melalui sarkis ini. Apa gunanya? Malaysia tak mungkin menang, dan takkan anda harap pasukan-pasukan pelawat ni akan berikan usaha mereka yang terbaik, seperti yang anda lihat mereka lakukan dalam EPL di kaca tv?

– Berkemungkinannya, tiket perlawanan tidak akan laku, atau tak terjual sama sekali. Jika ini terjadi, pihak-pihak tertentu akan mula memberikan tiket secara percuma. Mereka hanya mahu anda berada di stadium semasa perlawanan. Jika anda dapat tiket percuma ini, jangan termakan umpan untuk pergi ke perlawanan! Mungkin anda akan tanya, “Apahal? Bukannya aku beli pun, dan buat FAM dan penganjurnya kaya.” Salah satu sebabnya ialah walaupun anda mungkin telah mendapat tiket itu secara percuma, ia mungkin telah dibayar oleh beberapa pihak lain; penaja korporat, kroni, lain-lain. FAM dan penganjurnya masih akan mendapat keuntungan kewangan melalui tiket yang anda dapat secara percuma.

Kedua dan yang paling penting, apabila anda tidak pergi ke perlawanan dan stadium kosong, ia akan menunjukkan kepada penganjur dan FAM bahawa perlawanan sarkas tidak mempunyai tempat dalam bola sepak Malaysia. Mereka tidak akan mempunyai pilihan selain berhenti menganjurkannya, dan mula menganjurkan perlawanan persahabatan antarabangsa kelas ‘A’. Selain itu, stadium yang kosong semasa perlawanan sarkas juga akan menunjukkan kepada kelab-kelab Eropah yang berminat, bahawa penyokong bola sepak Malaysia tidak berminat untuk melihat mereka melawan pasukan kebangsaan Malaysia, jadi mereka harus berfikir dua kali kalau mereka mahu berkunjung ke sini pada masa akan datang.

Apa yang perlu anda lakukan sekiranya anda mendapat tiket percuma, adalah untuk mengambil tiket percuma ini sebanyak yang mungkin. Hah, biar betul? Ya, anda tak tersalah baca. Dapatkan sebanyak mungkin, dan kemudian KOYAKKANNYA supaya orang lain tidak boleh mendapatkannya dan pergi ke stadium. Dan jangan cuba-cuba jual pada orang lain!

Om nom nom.

– Okay, kita dah berada di rumah, dengan tiket dikoyak dalam tong sampah, agak sakit hati kerana tak dapat pergi menonton Liverpool/Tottenham. Sekurang-kurangnya kita masih dapat tonton perlawanan di TV, betul tak?

SALAH.

Jangan tonton perlawanan siaran langsung juga. Kenapa? Mari kami terangkan secara ringkas. Pada dasarnya, siaran langsung perlawanan bola sepak di tv berfungsi dengan cara, stesen-stesen tv membayar penganjur perlawanan sejumlah wang bagi mendapat kebenaran menayangkan perlawanan. Bagi perlawanan sarkas, stesen tv Malaysia kemungkinan besar akan membayar FAM dan penganjur sejumlah wang yang lumayan untuk menyiarkan perlawanan ini di tv. Ingat, kita tidak mahu FAM dan penganjur untuk mendapat keuntungan daripada perlawanan ini, dan bagi perlawanan ini menarik minat. Oleh itu, apabila perlawanan ini ditunjukkan di tv, jangan saksikannya. Ini juga terpakai kepada ‘live-streaming’ di Internet. Apabila tidak ramai orang menonton perlawanan di tv, stesen tv tidak boleh membuat keuntungan daripadanya. Lain kali apabila ada lagi perlawanan sarkas (mintak simpang), mereka akan berfikir dua kali untuk menyiarkannya, dan tidak akan membayar FAM dan penganjur sejumlah wang yang besar untuk menyiarkannya. Oleh itu, apabila perlawanan sarkas ditayangkan di tv, tonton saja rancangan lain. BoBoiBoy contohnya. #sokongkartuntempatan

Atau baca buku sekali-sekala apa salahnya?

Boikot media

Dalam pada itu, menjelang perlawanan sarkas ini, kerja promosi banyak dijalankan di media-media tempatan. Kita perlu boikot promosi ini juga. Tetapi untuk berbuat demikian, kita perlu faham bahawa ada dua pihak yang memperolehi keuntungan daripada promosi ini. Pertamanya, promosi ini memberi keuntungan kepada penganjur perlawanan dan FAM. Apabila orang ramai terlihat promosi ini dan membeli tiket, penganjur dan FAM mendapat keuntungan. Tetapi promosi di media juga menguntungkan media itu sendiri. Apabila pembaca/penonton melihat tajuk-tajuk utama (berkenaan apa-apa jua topik) dan membuat keputusan untuk membeli surat khabar, menonton berita, atau klik pautan dalam talian, media akan mendapat keuntungan.

– Jadi apa yang kita perlu lakukan adalah untuk tidak membeli surat khabar, menonton berita, atau klik pautan ke berita-berita berkenaan perlawanan sarkas, supaya pendapatan tidak boleh dihasilkan daripada berita sebegini. Sebaliknya, hanya baca berita yang berkaitan dengan kempen #saynotocircusgames. Ini mungkin memerlukan kemahiran membaca, untuk membuat kesimpulan kandungan dari tajuk-tajuk utama. Kita tidak ada apa-apa masalah dengan media tempatan, tetapi kita perlu mengajar mereka untuk memberi liputan terhadap isu-isu yang penting kepada kita, dan bola sepak tempatan.

– Kedua, sifat media sosial menjadikannya sangat mudah untuk berita-berita hari ini menjadi viral. Walaupun kita tidak Share atau retweet links, pengguna Facebook/Twitter/Myspace lain masih boleh melihatnya. Sebagai contoh, apabila anda menulis komen pada pautan promosi untuk perlawanan ini di Facebook, linknya boleh dilihat oleh rakan-rakan Facebook anda. Jadi, walaupun anda hanya menulis komen #FAMBangsat atau #saynotocircusgames, ia masih akan menyebarkan link itu kepada pengguna-pengguna lain. Jadi kawan-kawan anda yang tidak begitu meminati bola sepak dan tidak tahu tentang perlawanan sarkas sama sekali, boleh terlihat link promosi ini disebabkan oleh komen anda, dan membuat keputusan “OMG Liverpool dan Spurs! Sudah pasti saya akan beli tiket dan pergi! “Apabila ini berlaku, apa gunanya kempen ini mempunyai anda sebagai penyokong, apabila anda telah mempromosikan perlawanan ini kepada orang lain secara tidak sengaja? Jadi, dalam perkara ini, sikap berdiam diri itu adalah lebih baik. Pergilah komen di link isu politik/agama atau perkara-perkara lain.

Keyboard warrior sedia lapor diri, tuan!

Ini hanyalah beberapa cara kita boleh memboikot perlawanan sarkas. Ia bukan hanya melibatkan pembelian tiket. Anda ada apa-apa cadangan lain? Sila baca dan viralkan rencana ini. Perlawanan Tottenham akan berlangsung dalam masa kurang daripada dua minggu, mari kita pastikan stadium kosong semasa perlawanan sarkas ini. Ingat, kita mahu FAM berhenti menganjurkan perlawanan sarkas yang sia-sia, dan sebaliknya mula menganjurkan perlawanan persahabatan antarabangsa kelas ‘A’ yang menawarkan mata ranking.

-L-


Copy of Full Text RSS Builder

Incoming search terms:

Inilah Pelan Pembangunan Bola Sepak Negara #NFDP Malaysia

Pelan Pembangunan Bola Sepak Negara merupakan satu pelan jangka masa panjang, dimana fasa pertama bermula 2014-2020 yang diketuai oleh Pengarah Projek, Lim Teong Kim.

Pelan ini bukan sahaja untuk pembangunan bola sepak, malahan untuk pembangunan jurulatih dan juga turut mengadakan satu falsafah atau DNA baharu bagi bola sepak negara kita.

Satu falsafah bola sepak negara ini termasuk corak permainan, strategi, teknik, taktik serta perwatakan yang akan kita gariskan supaya dapat diselaraskan di seluruh pusat-pusat kecemerlangan yang akan ditubuhkan di setiap daerah.

Kemuncak kepada program ini ialah Akademi Bola Sepak Negara di Gambang yang akan menempatkan 500 pemain muda terbaik dari seluruh negara antara 13 dan 17 tahun.

Bayangkan ribuan kanak-kanak sekolah dilatih secara sistematik, seterusnya membentuk generasi pemain yang benar-benar memahami formasi, skil serta gaya permainan asas. Inilah program pembangunan bola sepak yang menjadi harapan kita semua.

Kita mulakannya sekarang.

KEJE KOSONG DI SINI https://www.facebook.com/kerjakosongdisini
Video Rating: / 5

Incoming search terms:

Cristiano Ronaldo menang Ballon D’or 2014

Pemain antarabangsa Portugal itu diundi sebagai pemain terbaik dunia yang dinilai oleh panel yang terdiri dari ketua pasukan, jurulatih dan wartawan sukan dengan Messi ditempat kedua, Manuel Neuer ketiga.

Penyerang Real Madrid, Cristiano Ronaldo memenangi anugerah tertinggi pemain terbaik dunia, Fifa Ballon D’or mengatasi penyerang Barcelona, Messi dan penjaga gol German Manuel Neuer. Anugerah ketiga dirangkul dalam kariernya.

Ronaldo menikmati kejayaan besar pada tahun 2014 dimana beliau turut membantu Real Madrid menjuarai Champion League untuk kali ke 10 dengan menghasilkan 17 gol dalam kempen tersebut. Rekod baru jaringan terbanyak untuk satu kejohanan dan memperolehi mata undian 37.66%

Beliau juga membantu Real Madrid merangkul kejuaraan Copa Del Rey dengan menjaringkan 3 gol dalam 6 penampilan namun terlepas aksi final bertemu Barcelona akibat kecederaan.

Pencapaian individu pula, pemain berusia 29 tahun itu menjaringkan 31 gol dalam 30 penampilan untuk muncul sebagai penjaring terbanyak liga dan menyaksikan beliau berkongsi anugerah kasut emas peringkat Eropah bersama Luis Suarez yang ketika itu bermain untuk Liverpool.

Ronaldo menjadi pemain ketujuh yang berjaya mempertahankan anugerah Ballon D’Or selepas Johan Cruyff, Kevin Keegan, Karl-Heinz Rummenigge, Michel Platini, Marco van Basten dan Messi.

Anugerah pertama Ballon D’or Ronaldo ialah pada tahun 2008 mengetepikan Messi dan Fernando Torres. Beliau juga muncul pemenang kedua terbaik dunia iaitu pada tahun 2009, 2011, dan 2012 sebelum menang semula pada tahun 2013 mengatasi Messi dan Ribery.

Untuk rekod, hanya Messi yang memenangi anugerah Ballon D’or sebanyak empat kali.

Dalam majlis itu Messi turut dianugerahkan penjaring terbanyak La Liga sepanjang zaman dan memecah rekod penjaring terbanyak Liga Juara-Juara 2014 dan mendapat undian sebanyak 15.76%.

Neuer terlepas peluang untuk menjadi penjaga gol pertama merangkul anugerah berprestij itu semenjak Lev Yashin memenanginya pada tahun 1963. Beliau mendapat undi sebanyak 15.72%.

Copy of Full Text RSS Builder

Incoming search terms:

Johor Darul Takzim Layak Ke Pusingan Kedua Playoff ACL 2015

Imej kredit JOHOR Southern Tigers.com.my

Johor Darul Takzim (Johor DT) terus membuktikan kehebatan apabila berjaya melepasi pusingan pertama playoff Liga Juara-Juara Asia (ACL) 2015 selepas menewaskan juara Liga India, Bengaluru FC 2-1 pada perlawanan yang diheret sehingga ke masa tambahan di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin, Johor Bahru.

Kejayaan tersebut menyaksikan skuad kendalian Bojan Hodak itu melakar sejarah baharu dengan menjadi pasukan pertama negara mara ke pusingan kedua playoff kempen ACL dan mereka dijadualkan berdepan kelab Thailand, Bangkok Glass FC pada 10 Februari ini di tempat lawan.

Pemain gantian, S. Chanturu muncul wira Harimau Selatan apabila menjaringkan gol kemenangan pasukannya selepas gol pendahuluan daripada Harris Harun pada babak pertama disamakan oleh kapten Bengaluru FC, Sunil Chhetri pada penghujung babak kedua.

Johor Darul Takzim FC | Johor Southern Tigers 2015

Incoming search terms: