MALAYSIA: Dollah Don

“Harimau Malaya” a.k.a. Toh Ah Ton
(23 March 1923 – 24 December 2014)

NAME: Abdullah Md. Doon, Tuan Haji

POSITION: Striker

BIRTHPLACE: Stulang Laut, Johor

EDUCATION:
– Ngee Heng Primary School, Johor Bahru
– Sekolah Bukit Zaharah, Johor Bahru
– Johore English College / Maktab Sultan Abu Bakar, Johor Bahru (1938)

APPEARANCES:
– Pasokan Bolasepak Melayu Semenanjong / Malayan Malays / MFA (1947)
– Malayan Chinese FA / MCFA Sino-Malay XI
– Singapore Malays (1949)
– Singapore Chinese FA / SCFA
 Perak Amateur Football Association XI PAFA
– Perak Chinese Football Federation / PCFF (1951)
Johore Bahru District XI
– Tiger Sporting Association

ACHIEVEMENTS:
– Top scorer in a football tournament in Hong Kong in 1950

HONOURS:
– Indonesian President Soekarno gave Dollah Don a nickname, ‘Harimau Malaya’ after his team came from 3-0 down at half-time to earn a draw with an Indonesian team (Peseja/Persija Jakarta) with all three goals scored by Dollah Don in a match in Jakarta in 1953

TRIVIA:
– His talent was discovered by Dol Fatah, a Singapore football team coach
– Angry spectators in Medan, Indonesia had staged a protest because Dollah Don was sick and withdrew from a friendly game in 1946

Reference: http://soccerstarharimaumalaya.blogspot.com/

DUNIA BOLA SEPAK

Perlawanan Tumpuan Liga Super (11)

Berikut adalah hasil tinjauan pendapat perlawanan tumpuan Liga Super pada 29hb dan 30hb Mac 2013. Perlawanan ATM menentang Kelantan menjadi perlawanan tumpuan warga page Bolasepak Malaysia pada kali ini.

1. ATM lwn KELANTAN (309 undian)
74% Kelantan menang
24% ATM menang
6% Seri

2. JOHOR DT lwn TERENGGANU (187 undian)
67% Terengganu menang
31% Johor DT menang
2% Seri

3. T-TEAM lwn PAHANG (89 undian)
59% Pahang menang
35% T-Team menang
6% Seri

4. PKNS lwn PERAK (85 undian)
76% Perak menang
18% PKNS menang
6% Seri

5. FELDA UNITED lwn SELANGOR (68 undian)
60% Selangor menang
30% Felda United menang
10% Seri

6. LIONS XII lwn N.SEMBILAN ( 50 undian)
64% N.Sembilan menang
27% Lions Xii menang
9% Seri
Bolasepak Malaysia

Temuramah Eksklusif Bersama Kevin Ramalingam, CEO FMLLP (Siri 3/3)

kevinsemuanyabola2-compressed

SB: Kami sentiasa mengharapkan penggunaan data statistik dari syarikat seperti Opta dapat dilakukan di liga tempatan untuk memberi peluang kepada pasukan dan peminat seperti kami untuk membuat analisis yang tepat dan berkualiti. Kejohanan AFF Suzuki 2014 pernah menggunakan servis Opta. Adakah liga tempatan bakal menggunakan servis Opta pada masa akan datang?

KR: Ya. Saya sudah mengatur perjumpaan dengan wakil Opta pada 3 Julai 2015 ini. Kami sentiasa melihat apa yang dilakukan oleh liga-liga luar untuk memperbaiki mutu dan kualiti liga. Saya juga peminat bola sepak. Jadi saya juga mahu tengok pemain mana yang mencatatkan jarak larian paling jauh per 90 minit dan statistic-statistik lain yang tidak wujud di liga tempatan ketika ini.

opta-logo

Kami sedang berusaha untuk membawa Opta ke liga tempatan. Cuma berikan kami masa dan ruang untuk mencari bajet kerana servis mereka bukannya murah (ketawa). Jadi kami perlu mencari tajaan walaupun sebenarnya saya mahu perkara ini dilaksanakan secepat mungkin. Bila Opta sudah masuk di liga kita, anda akan tahu kami sudah mendapat tajaan.

SB: Kami mendengar peraturan gaji siling (salary caps) akan dilaksanakan selepas liga akan diswastakan nanti. Adakah ini berita benar?

KR: Saya juga mendengar berita ini tetapi ia bukan datang daripada kami. Kami sedar ketika ini di liga, ada trend perbelanjaan besar oleh pasukan yang ada kemampuan. Tetapi yang paling merisaukan adalah, trend ini juga diikuti oleh pasukan yang tiada kemampuan.

Kami akan berjumpa dengan semua pasukan untuk menunjukkan kepada mereka bagaimana kelab-kelab di Jepun dan Jerman mengurus kewangan pasukan mereka dengan efisien. Kami juga mahu menunjukkan mereka cara pengurusan pasukan yang betul supaya mereka mampu menjana keuntungan atau paling kurang, mendapat break even.

Satu perkara yang pasukan-pasukan kita perlu ubah adalah cara mereka mengurus kontrak pemain dan staf. Kami akan mendidik mereka dalam hal ini. Jika kami tidak mendidik pasukan-pasukan kita cara pengurusan kontrak yang betul, RM2 juta setahun yang mereka minta daripada FAM pun takkan cukup. Itu jumlah minima yang mereka mahu sekarang. Sebelum ini, mereka menerima RM500,000 setahun.

Saya tiada masalah jika pasukan mereka berkemampuan untuk membayar gaji tinggi kepada pemain mereka. Tetapi apabila trend ini terjebak ke pasukan-pasukan yang tiada kemampuan, ini mendatangkan masalah kerana defisit bajet mereka boleh melangkaui RM3-4 juta.

Jika FAM memberi RM2 juta seperti yang diminta oleh mereka pun, bajet mereka masih lagi menunjukkan defisit.

Sebagai perbandingan, saya akan beritahu senario yang berlaku di J League 1 (J1). Setiap pasukan yang bermain di J1 perlu membayar USD400,000 setahun untuk bermain di J1. Apabila liga J1 menjana keuntungan, setiap pasukan akan menerima USD2.5 juta sebagai habuan.

Ini bermakna daripada bayaran USD400,000 yang mereka bayar, mereka mendapat jumlah keuntungan sebanyak USD2.1 juta setahun.

Jadi kita perlu melihat kepada diri kita sendiri sebelum mula menyalahkan orang lain kenapa pasukan kita tak buat keuntungan.

Kami tak merasakan ada keperluan lagi untuk melaksanakan polisi salary caps di liga kita. Bagi kami, mendidik pasukan tentang cara pengurusan kewangan yang betul lebih penting pada peringkat awal ini.

Jika kami melaksanakan polisi salary caps pun, kami takkan melaksanakannya kepada pemain. Kami akan melaksanakannya kepada pasukan.

Kami takkan laksanakan peraturan yang menetapkan pemain hanya boleh menerima gaji RM20,000 sahaja misalnya. Sebaliknya kami akan memastikan jumlah perbelanjaan (total expenditure) pasukan tidak melebihi jumlah yang kami tetapkan. Contohnya, pasukan hanya boleh membelanjakan maksimum RM7 juta setahun sahaja untuk gaji pemain.

SB: Ramai peminat bola sepak tempatan mahukan Lions XII dikeluarkan daripada Liga Super kerana peraturan AFC menetapkan sesebuah liga tempatan tidak boleh ada pasukan kebangsaan. Akibatnya, juara Liga Super tidak boleh mendapat slot automatik ke ACL dan hanya mendapat slot pusingan kelayakan sahaja. Apa komen anda?

KR: Kemasukan Lions XII sudah dibuat sebelum penswastaan liga lagi. FAM dan Singapore FA mempunyai banyak perjanjian yang berkait. Jadi saya tiada kuasa untuk memutuskan Lions XII tidak boleh bermain di Liga Super. Ianya tidak semudah berkata ‘tidak’.

Tetapi jika kehadiran Lions XII menyebabkan pasukan kita sukar untuk layak ke ACL, kita akan tangani isu ini dengan serius.

11731493_10205983355757511_573819610_o

SB: Dalam buku Cerita Malaysia Tidak Ke Piala Dunia – sebuah buku yang sangat popular di kalangan peminta bola sepak tempatan – penulisnya mencadangkan setiap pasukan yang bertanding dalam liga untuk mewakili daerah-daerah di Malaysia.

Sebagai contoh, Sime Darby FC menjadi Sime Darby-Tanjung Malim. Felda United FC menjadi Felda United Jengka FC. Ini adalah untuk mencipta rasa kekitaan (sense of belonging) di kalangan komuniti setempat yang akan menyokong mereka. Apa pendapat anda tentang cadangan ini?

KR: Saya sokong cadangan itu. Saya sokong dengan cadangan bahawa pasukan perlu memenangi hati komuniti setempat kerana inilah yang dilakukan di J League.

Tetapi kita perlu melihat senario bola sepak di Malaysia yang lebih berasaskan negeri. Dan penyokong bola sepak kita pun sudah biasa menyokong negeri kelahiran/negeri mereka dibesarkan. Jika kita mempunyai pasukan Sime Darby Tajung Malim FC contohnya, adakah penyokong Perak (di Tanjung Malim) bersedia untuk menerima perubahan ini? Adakah mereka boleh menyokong pasukan daerah mereka daripada menyokong pasukan negeri mereka?

Dan kita juga perlu menjangka kesukaran pasukan kelab ini untuk menarik hati komuniti setempat yang sudah lama menyokong pasukan bola sepak negeri mereka.
Tetapi saya dapat melihat banyak kebaikan yang akan datang daripada cadangan ini. Saya harap satu hari nanti kita boleh laksanakannya.

SB: Penulis buku ini juga mencadangkan supaya pasukan negeri mewakili ibu negeri masing-masing. Sebagai contoh, Selangor FA bakal menjadi Shah Alam FC. Perak FA bakal menjadi Ipoh FC. Adakah anda merasakan perkara ini boleh berlaku pada masa akan datang?

KR: Ya, ia boleh dilakukan. Tetapi realiti penswastaan liga perlu diambil selangkah demi selangkah dahulu. Persatuan bola sepak negeri masih melihat pasukan negeri sebagai komponen penting dalam organisasi mereka.

Langkah pertama yang perlu diambil oleh persatuan bola sepak negeri selepas penswastaan liga adalah membenarkan penswastaan pengurusan pasukan negeri mereka pula. Jika mereka dapat melakukan langkah pertama ini, kita akan dapat lihat kemungkinan ada pertukaran nama pasukan negeri seperti yang dicadangkan oleh penulis buku tersebut.

Tetapi buat masa ini, pengurusan persatuan bola sepak negeri masih lagi mahu mengurus pasukan negeri mereka secara langsung. Saya tak boleh paksa mereka untuk melepaskan pasukan negeri mereka kepada pihak swasta. Apa yang saya boleh buat adalah memberitahu mereka kelebihan menswastakan pasukan negeri mereka daripada menguruskan pasukan negeri mereka secara langsung.

SB: Apa pula pandangan anda kepada cadangan menjadikan kelab-kelab daerah di Liga Bola Sepak Rakyat (LBR) sebagai feeder clubs kepada pasukan negeri di Liga Super?

KR: Jika anda melihat zaman keemasan pasukan negeri sebelum ini pun, ia berlaku ketika zaman keemasan liga negeri mereka.

Sebagai contoh, Liga Dunhill Selangor banyak membekalkan pemain berkualiti kepada zaman keemasan pasukan Selangor. Zaman keemasan Perak juga ada kaitannya dengan pemain-pemain kelab Kinta India Association di liga negeri Perak ketika itu.

Liga-liga kecil ini banyak membekalkan pemain berkualiti untuk pasukan negeri mereka.

Tetapi untuk mengulangi kejayaan dan sumbangan liga-liga negeri ini, ia harus diuruskan dengan baik sebagaimana pengurusan Liga Dunhill Selangor dan Liga Kinta India Association. Oleh sebab itu, jika LBR diuruskan dengan baik, pasukan negeri di Liga Super dan Perdana juga akan mendapat faedahnya.

SB: …dan pasukan kebangsaan juga.

KR: Ya sudah tentu. Bila pasukan negeri mempunyai pemain yang bagus, pasukan kebangsaan kita juga bakal menerima faedahnya.

Baca:

Siri 1/3: Kevin menjelaskan perubahan dan salah faham tentang isu penswastaan liga.

Siri 2/3: Kevin menjawab isu pembangunan bakat muda yang hanya menerima RM7 juta dan masa depan graduan akademi NFDP.

The post Temuramah Eksklusif Bersama Kevin Ramalingam, CEO FMLLP (Siri 3/3) appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Bola Sepak : Jadual Perlawanan TM Piala Malaysia 2015

Saingan bola sepak berprestij negara, TM Piala Malaysia 2015 akan kembali dengan sepak mula dijadualkan pada 11 September 2015 ini. 16 pasukan akan bersaing merebut gelaran selaku juara tahun ini. Paukan Pahang atau nama gelaran mereka Tok Gajah pastinya akan sekali lagi turun untuk mempertahankan gelaran yang mereka menangi musim lalu. Namun begitu, mereka pastinya mendapat tentangan sengit serta tidak diberikan laluan mudah untuk mempertahankan gelaran tersebut.

16 pasukan ini telah diundi dalam 4 kumpulan pada 27 Ogos 2015 yang lalu. 2 pasukan teratas setiap kumpulan akan layak ke pusingan Suku Akhir. Setiap perlawanan yang dihadapi oleh setiap pasukan pastinya penting untuk mencapai kejayaan. Bual Sukan percaya dengan tempoh masa yang masih ada, setiap pasukan pastinya akan membuat persiapan rapi bagi memantapkan pasukan masing-masing. Selain itu, pemain-pemain juga pastinya akan mengembalikan kecergasan masing-masing setelah mengharungi jadual yang padat sepanjang bulan Ogos yang lalu. Berikut adalah Jadual Perlawanan TM Piala Malaysia 2015 akan datang :

KUMPULAN A
Terengganu, Singapore Lions XII, Kedah, JDT II

PUSINGAN PERTAMA
12 September 2015
Terengganu lwn JDT II
Singapore Lions XII lwn Kedah

18 September 2015
Kedah lwn Terengganu

19 September 2015
JDT II lwn Singapore Lions XII

26 September 2015
JDT II lwn Kedah
Singapore Lions XII lwn Terengganu

PUSINGAN KEDUA
2 Oktober 2015
Kedah lwn Singapore Lions XII

3 Oktober 2015
JDT II lwn Terengganu 

17 Oktober 2015
Terengganu lwn Kedah
Singapore Lions XI lwn JDT II

Perlawanan Keenam (Tarikh akan ditetapkan kemudian)
Kedah lwn JDT II
Terengganu lwn Singapore Lions XII
KUMPULAN B
Johor Darul Ta’zim FC, Perak, Sarawak, ATM FA

PUSINGAN PERTAMA
11 September 2015
Johor Darul Ta’zim FC lwn Perak

12 September 2015
Sarawak lwn ATM FA

19 September 2015
Perak lwn Sarawak
ATM FA lwn Johor Darul Ta’zim FC

26 September 2015
Sarawak lwn Johor Darul Ta’zim FC
Perak lwn ATM FA

PUSINGAN KEDUA
3 Oktober 2015
Perak lwn Johor Darul Ta’zim FC
ATM FA lwn Sarawak

17 Oktober 2015
Sarawak lwn Perak
Johor Darul Ta’zim FC lwn ATM FA

Perlawanan Keenam (Tarikh akan ditetapkan kemudian)
Johor Darul Ta’zim FC lwn Sarawak
ATM FA lwn Perak 

KUMPULAN C
Selangor, Felda United, Kelantan, T-Team

PUSINGAN PERTAMA
12 September 2015
Selangor lwn Kelantan
Felda United lwn T-Team

18 September 2015
Kelantan lwn Felda United

19 September 2015
T-Team lwn Selangor

26 September 2015
Selangor lwn Felda United
T-Team lwn Kelantan 

PUSINGAN KEDUA
2 Oktober 2015

Kelantan lwn Selangor


3 Oktober 2015

T-Team lwn Felda United


17 Oktober 2015

Felda United lwn Kelantan

Selangor lwn T-Team

Perlawanan Keenam (Tarikh akan ditetapkan kemudian)
Felda United lwn Selangor
Kelantan lwn T-Team

KUMPULAN D
Pahang, PDRM FA, Pulau Pinang, PKNS FC

PUSINGAN PERTAMA
12 September 2015
Pahang lwn PDRM FA
Pulau Pinang lwn PKNS FC
19 September 2015
PDRM FA lwn Pulau Pinang
PKNS FC lwn Pahang
26 September 2015
Pulau Pinang lwn Pahang
PDRM FA lwnPKNS FC

PUSINGAN KEDUA
3 Oktober 2015
PDRM FA lwn Pahang
PKNS FC lwn Pulau Pinang

17 Oktober 2015
Pulau Pinang lwn PDRM FA 
Pahang lwn PKNS FC

Perlawanan Keenam (Tarikh akan ditetapkan kemudian)
Pahang lwn Pulau Pinang
PKNS FC lwn PDRM FA

* Jadual Perlawanan tertakluk kepada perubahan.

Sukan Malaysia dan Antarabangsa

Incoming search terms:

Perlawanan Tumpuan Liga Super 2013 (19)

Berikut adalah hasil tinjauan pendapat perlawanan tumpuan Liga Super pada 21hb dan 22hb Jun 2013. Perlawanan Terengganu menentang Kelantan menjadi perlawanan tumpuan warga page Bolasepak Malaysia pada kali ini.

1. TERENGGANU lwn KELANTAN (333 undian)
58% Kelantan menang
36% Terengganu menang
6% Seri

2. PAHANG lwn PERAK (157 undian)
64% Perak menang
27% Pahang menang
9% Seri

3. LIONS XII lwn JOHOR DT (78 undian)
68% Johor DT menang
18% Seri
14% Lions Xii menang

4. SELANGOR lwn ATM (59 undian)
60% Selangor menang
20% ATM menang
20% Seri

5. N.SEMBILAN lwn PKNS (25 undian)
56% PKNS menang
22% N.Sembilan menang
22% Seri

6. FELDA UNITED lwn T-TEAM (14 undian)
45% Felda United menang
45% T-Team menang
10% Seri

Bolasepak Malaysia

Mengapa Hakan Çalhanoğlu Dan Son Heung-Min Bergaduh?

Satu hari selepas media memecahkan rahsia Tottenham Hotspurs yang sedang membuat bidaan kepada Son Heung-min, siapa sangka itulah titk mula keretakan hubungan antara dua kawan. Hakan Çalhanoğlu dan Son Heung-min.

Selepas kemenangan Leverkusen ke atas Lazio dalam play-off kelayakan Champions League, pengurusnya, Roger Schmidt, dipetik berkata ‘keputusan Son membuatkan kami sedih’.

“Son mengambil keputusan yang tidak ideal bagi pasukan kami.”

“Saya faham setiap pemain perlu memikirkan masa depan mereka. Dan mahu berpindah jika mereka merasakan masanya sesuai. Tiada salahnya. Inikan industri bola sepak.”

“Tapi ini satu kisah yang sedih. Kalaulah kisah ini mempunyai pengakhiran yang lebih baik.”

Jika Roger Schmidt sedih, Hakan Çalhanoğlu pula marah.

“Saya rasa dia mendapat nasihat yang salah. Saya dah mesej dia. Hubungi dia. Tapi dia tak jawab telefonnya. Saya sedih. Seluruh pasukan kecewa.”

“Bila anda berumur 23 tahun, sudah tentulah anda hormat bapa anda. Tetapi kadang kala anda perlu buat keputusan sendiri.”

Çalhanoğlu merujuk kepada bapa Son yang menasihatinya untuk pergi bermain di England.

Kritikan Çalhanoğlu terhadap bapanya memang tidak disenangi oleh Son. Untuk membalas komen Çalhanoğlu, Son memanggilnya ‘hipokrit’.

“Dah duduk dalam rumah kaca, janganlah nak baling batu pula.”

“Dia (Çalhanoğlu) perlu risaukan tentang dirinya dulu. Saya perlu berterima kasih kepada ejen saya yang mengikut nasihat bapa saya. Sekarang saya mahu tunaikan impian saya untuk bermain di Liga Perdana Inggeris.”

Son adalah pemain paling penting dalam jentera serangan Leverkusen. Musim lepas, Son menjaringkan 17 gol. Termasuk 5 gol dalam Champions League.

Sumber: Kicker

Baca juga: JERMAN BAWAH-20 MEMPERKENALKAN TAKTIKAL BOLA SEPAK BARU

The post Mengapa Hakan Çalhanoğlu Dan Son Heung-Min Bergaduh? appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Analisis Taktikal: JDT 3-1 Selangor

jdtselangor12

JDT menewaskan Selangor 3-1 dalam perlawanan yang seimbang tetapi dibantu oleh kebocoran pertahanan Selangor. Amri Yahyah memberi gol pendahuluan kepada JDT sebelum Andik Vermansyah menyamakan kedudukan di hujung separuh masa pertama.

Hanya 2 minit selepas gol Andik, Luciano Figueroa meletakkan JDT kembali di depan depan. Beliau kemudiannya menjamin kemenangan JDT dengan gol ke-2 melalui sepakan percuma pada minit 79′. Dengan kemenangan ini, JDT meneruskan tekanan kepada Pahang yang berada di tangga teratas liga, hanya ketinggalan 2 mata.

Kesebelasan utama

Selepas merehatkan majoriti pemain utamanya ketika perlawanan persahabatan dengan Borussia Dortmund, Mario Gomez mengekalkan semua kesebelasan utamanya yang menang 2-1 ke atas PDRM kecuali satu. Amri Yahyah masuk menggantikan Safee Sali.

JDT vs Selangor - Football tactics and formationsMehmet Durakovic pula membuat 2 pertukaran kepada kesebelasan untamanya yang tewas 1-3 kepada Pahang. Bunyamin Umar masuk menggantikan Azrif Nasrulhaq di posisi bek kanan. Manakala Leandro dos Santos kembali mengambil tempatnya yang diisi oleh K. Gurusamy pada minggu lepas.

Taktikal JDT

Secara kasarnya, JDT bermain dalam formasi 4-4-1-1 atau 4-4-2 dengan Amri Yahyah beroperasi dibelakang Luciano Figueroa sebagai penyerang kedua. Figueroa aktif terlibat dalam gerakan merancang (build-up) serangan JDT dengan banyak bertukar-tukar hantaran dengan Amri dan Safiq Rahim terutamanya.

Di jentera tengah, Safiq meneruskan tugasnya sebagai box-to-box midfielder. Beliau kerap mengutip bola dari pemain pertahanan dan kerap pula membuat larian-larian lewat (late runs) untuk menyerang hantaran-hantran lintang pemain sayap, Mahali Jasuli dan Nazrin Nawi.

Di bahagian pertahanan, S. Kunanlan diberi kebebasan untuk membantu Mahali menyerang di sayap kanan berbanding Asrarudin Putra di sayap kiri. Di sayap kiri, Nazrin Nawi masih gemar membuat hantaran lintang dari dalam (deep crosses) daripada cuba menyerang dan menewaskan bek kanan Selangor dalam situasi 1v1.

Taktikal Selangor

Selangor pula bermain dalam formasi tipikal 4-4-2. Pada 10 minit pertama, Selangor banyak melakukan hantaran-hantaran jauh ke zon bek kanan dan kiri JDT untuk dikejar oleh Hadi Yahya.

Pelan Mehmet adalah supaya Hadi dapat memegang bola di kawasan ini dan terus menghantar ke laluan pemain sayap yang akan melakukan larian dari zon sayap ke tengah (cut inside) dan terus membuat percubaan.

(Klik pada gambar untuk paparan lebih jelas)

jdtselangor13

Taktikal ini adalah untuk memanfaatkan teknik rembatan jauh Hazwan Bakri dan Andik Vermansyah yang pernah menghasilkan gol cantik dari luar kotak penalti sebelum ini.

Kredit juga kepada Selangor kerana selepas mendapati hantaran jauh mereka tidak berkesan, mereka mula merancang serangan dengan menggunakan hantaran pendek. Ketika inilah peranan Nazmi Faiz menjadi penting.

Pertahanan Selangor tidak kompak

Seperti ketika kekalahan 1-3 mereka kepada Pahang di Shah Alam pada minggu lepas, Selangor mempunyai diri sendiri untuk dipersalahkan kerana gagal membentuk pertahanan yang kompak (compact) ketika kehilangan bola.

Robert Cornwaithe dan Shahrom Kalam kerap kali memberikan ruang yang sangat besar kepada Figueroa dan Amri. Ketika Selangor diserang, jarak antara Cornwaithe dan Shahrom kerap kali dilihat terlalu besar.

Sedangkan dalam situasi ini, mereka harus kerap berkomunikasi dan mengekalkan jarak yang dekat antara mereka berdua supaya pertahanan mereka kompak.

Kesilapan Cornwaithe dan Shahrom inilah yang menjadi punca gol Amri pada minit 10′.

Hantaran lintang Mahali Jasuli yang pada mulanya tidak kelihatan berbahaya, menjadi berbahaya apabila Amri dan Figueroa memanfaatkan ruang yang diberi oleh Cornwaithe dan Shahrom dengan melakukan hantaran 1-2 yang pantas.

jdtselangor1

Ketika bola sampai ke laluan Amri, Shahrom sudah berada terlalu jauh untuk menghentikan rembatan Amri.

jdtselangor2

Selain Cornwaithe dan Shahrom, Bunyamin Umar juga perlu bertanggungjawab.

Beliau kerap kali dilihat gagal mengekalkan bentuk kompak dan meninggalkan ruang yang terlalu besar antara beliau dan Cornwaithe.

Pada minit 22′, kegagalan Bunyamin mengecilkan ruang antara beliau dengan Cornwaithe menyebabkan Amri memperoleh peluang 1v1 dengan Cornwaithe.

jdtselangor3

Mana-mana pertahanan besar seperti Cornwaithe pastinya tidak mahu berhadapan dalam situasi 1v1 bersama penyerang laju dan licik seperti Amri. Cornwaithe pula tidak seharusnya melakukan sliding tackle terhadap Amri. Sebaliknya beliau hanya perlu merantai larian Amri sehingga rakan-rakan pertahanannya datang membantu.

jdtselangor4

Selepas Andik menjaringkan gol menerusi sepakan percuma jarak jauh yang cantik, JDT kembali di hadapan melalui jaringan Luciano Figueroa. Puncanya? Sudah pastilah kerana pertahanan Selangor yang tidak kompak.

Bermula daripada hantaran lintang Kunanlan yang sepatutnya mudah dikeluarkan Cornwaithe atau Shahrom, Figueroa menyambar hantaran lintang tersebut dan menjaringkan gol melalui tandukan kencang.

Sekali lagi, jarak antara Cornwaithe dan Shahrom yang terlalu jauh memberi masa dan ruang kepada Figueroa untuk menyerang ruang tersebut.

jdtselangor11

Pada minit 53′ Safiq sekali lagi memperolehi peluang selepas kegagalan Bunyamin untuk memahami konsep pertahanan kompak.

jdtselangor12

Larian Safiq gagal dirantai

Sebagai box-to-box midfielder, larian Safiq dari zon tengah (middle third) ke zon serangan (final third) sentiasa berbahaya kerana beliau berpotensi untuk menyambar hantaran lintang dan cutback dari pemain sayap JDT.

Jika tidak kerana penyudah Safiq yang tumpul pada malam semalam, Safiq boleh menjaringkan sekurang-kurangnya 2 gol melalui larian beliau.

Apa yang menghairankan kami adalah ketiadaan pemain Selangor yang marantai larian beliau. Dalam kesebelasan utama Selangor semalam, pemain yang sepatutnya bertanggungjawab adalah Leandro dos Santos.

Leandro kerap kali lambat bertindak kepada larian Safiq. Contohnya dalam situasi pada minit ke 22′ ini.

jdtselangor5

Pada minit 33′, Safiq sekali lagi dilihat bebas menerima hantaran lintang Amri dari sayap kanan. Leandro tidak kelihatan berhampiran dengan Safiq langsung.

jdtselangor10

Cara Figueroa memanipulasikan posisinya perlu dicontohi

Prestasi Luciano Figueroa mungkin diadili berdasarkan jumlah golnya, tetapi kemahirannya memanipulasikan posisinya dan kualiti gerakannya tanpa bola (off the ball movement) ketika serangan JDT juga harus diberikan perhatian.

Berbanding penyerang-penyerang lain di Liga Super (termasuklah majoriti penyerang tempatan), Figueroa sentiasa bergerak dan sentiasa mobil.

Beliau tidak pernah meminta bola ketika dirinya dirantai oleh pertahanan tengah. Sebaliknya beliau turun ke zon tengah untuk mengutip bola dan menyerang ruang -ruang kecil (dan besar) yang ditinggalkan Bunyamin, Cornwaithe dan Shahrom.

Dalam satu gerakan serangan JDT pada minit 27′, Figueroa dilihat berada di 4 posisi berbeza dalam jangka masa 8 saat. Perhatikan posisi beliau dalam urutan gambar-gambar di bawah:

jdtselangor6

jdtselangor7

jdtselangor8

jdtselangor9

Gerakan ini berakhir selepas Hamsani Ahmad menjatuhkan Figueroa di dalam kotak penalti. Bagaimanapun tiada sebarang penalti diberikan oleh pengadil.

Gol ke-3 JDT

Luciano Figueroa menjaringkan gol keduanya pada minit 79′ melalui sepakan percuma yang melepasi benteng pertahanan Selangor.

Selepas gol tersebut, Mario Gomez melakukan apa yang biasa beliau lakukan selepas JDT mendahului pasukan lawan. Mario mengarahkan JDT ‘menutup kedai’ dengan meletakkan 5 pertahanan.

JDT vs Selangor - Football tactics and formationsSelain sepakan jarak jauh Afiq yang selesa diselamatkan Farizal Marlias, Selangor langsung tidak dapat mengancam kubu JDT.

Kesimpulan

Kekalahan ini meletakkan Selangor semakin jauh daripada saingan perebutan takhta liga. Ketika ini Selangor ketinggalan 9 mata daripada pendahulu, Pahang. Bagi JDT, kemenangan ini tidak ubah sekadar kemenangan rutin mereka memandangkan mereka belum pernah kalah di Larkin sejak September 2013.

The post Analisis Taktikal: JDT 3-1 Selangor appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Incoming search terms:

RESULT -LIGA PREMIER 2015 (22 OGOS 2015)

LIGA PREMIER
127
Stadium Paroi
08:45PM
NEGERI SEMBILAN FA
2
1
KUALA LUMPUR FA
Shahrizal Mohd Saad
Azizi Mat Rose
Choi Hyun-yeon
128
Stadium Bolasepak Likas
8:15PM
SABAH FA
1
2
JOHOR DARUL TA’AZIM II FC
Muhammad Shafiq Jamal
Na’im Nazmi Zainuddin
Mohd Faizol Hussien
129
Stadium PROTON
Tg Malim
4:45PM
KL DRB HICOM FC
1
5
KEDAH FA
Ivan Babic
Sandro da Silva Mendonça (3)
Chidi Edeh (2)
130
Stadium UiTM
4:45PM
UiTM FC
0
2
PULAU PINANG FA
Mohd Azinee Taib
Hilton Mauro Moreira
131
Stadium MBPJ
08:45PM
KL SPA PUTRAJAYA
0
3
SELANGOR PKNS FC
Mohd Nazrin Syamsul Bahri
Gabriel Guerra (2)
132
Stadium Darulmakmur
8:45PM
PAHANG KUANTAN FA
2
1
T-TEAM FC
Abdul Malik Mat Ariff
Milan Purovic
Marzuki Yusof

#
PASUKAN
P
M
S
K
J
B
BJ
Mata
1
KEDAH FA
22
14
6
2
47
26
21
48
2
PULAU PINANG FA
22
13
6
3
39
18
21
45
3
T-TEAM FC
22
12
6
4
50
27
23
42
4
SELANGOR PKNS FC
22
11
8
3
41
22
19
41
5
JOHOR DARUL TA’AZIM II FC
22
10
4
8
37
33
4
34
6
NEGERI SEMBILAN FA
22
8
8
6
33
28
5
32
7
SABAH FA
22
8
3
11
37
42
-5
27
8
UiTM FC
22
7
4
11
28
42
-14
25
9
PAHANG KUANTAN FA
22
6
3
13
30
46
-16
21
10
KL DRB HICOM FC
22
4
8
10
25
32
-7
20
11
KUALA LUMPUR FA
22
5
3
14
17
33
-16
18
12
KL SPA PUTRAJAYA FC
22
2
5
15
15
50
-35
11
* KEDAH FA Juara Liga Premier 2015
* KEDAH FA & PULAU PINANG FA layak ke Liga Super 2016
* KUALA LUMPUR FA & KL SPA PUTRAJAYA FC turun ke Liga FAM 2016
* KEDAH FA, PULAU PINANG FA, T-TEAM FC & SELANGOR PKNS FC layak automatik ke Piala Malaysia 2015
* JDT II & NEGERI SEMBILAN FA ke play-off Piala Malaysia 2015


LIGA BOLASEPAK MALAYSIA

Incoming search terms: