Pengenalan Kepada Jenis-Jenis Label Kasut Bola Di Kedai & Bagaimana Untuk Pilih?

Ketika anda pergi ke kedai barangan sukan untuk membeli kasut bola baru, pernahkah anda jumpa dengan istilah-istilah FG, HG, SG, TF, AG dan IC?

Adakah anda faham maksud terma-terma ini dan kaitannya dengan kasut yang anda beli?

a54122314e013c65a4db4d30c6b727e7

Kali ini, kami ini akan membantu anda untuk memahami terma-terma ini dan fungsinya kepada kasut bola anda. Ini adalah untuk memastikan anda memilih kasut yang paling sesuai dan betul.

Faktor pemilihan kasut bola

Apabila anda ingin membuat pembelian kasut bola yang baru, perkara yang pertama yang harus anda pertimbangkan adalah jenis padang yang anda akan beraksi.

Secara amnya,terdapat 6 jenis permukaan padang, dan setiap satunya mempunyai kasut bola khusus untuk setiap jenis padang.

Menggunakan kasut bola yang salah di permukaan padang yang salah boleh mengganggu cara anda bermain. Paling menakutkan, kaki anda juga berisiko untuk ditimpa kecederaan.

Berikut adalah 6 jenis kasut bola untuk 6 jenis permukaan padang.

FG – Firm Ground (tanah padat)

118614 121449 FG

Sesuai digunakan di: Permukaan tanah padat dengan rumput pendek. Padang biasanya kering, berada di kawasan yang beriklim panas dan sederhana, dan menerima purata hujan kurang dari 150 hari dalam setahun.

Kebanyakkan kasut bola yang dipamerkan di rak kedai-kedai kasut di Malaysia adalah dari jenis Firm Ground (FG) ini.

Terdapat dua jenis corak studs yang biasa digunakan oleh kasut jenis ini iaitu studs jenis kon dan studs jenis blade (gambar bawah).

12593487_10206847102628489_3375976839352790083_o

Studs jenis kon lebih sesuai digunakan ketika keadaan padang adalah lembap dan studs jenis blade pula lebih sesuai untuk keadaan padang yang lebih kering.

Cuma hati-hati, studs jenis blade sangat berbahaya untuk dipakai jika permukaan padang tak rata!

HG – Hard Ground (tanah keras)

HG umbro 94016 117918

Sesuai digunakan di: Permukaan padang rumput yang kering dan keras

Kasut bola jenis ini sebenarnya amat mirip dengan jenis FG. Cuma di UK dan Ireland mereka lebih gemar memanggil dengan terma Hard Ground (HG), terutamanya syarikat Umbro.

Jika kasut bola FG boleh digunakan di permukaan padang lembap dan kering, kasut bola HG khas untuk permukaan padang kering sahaja.

Jumlah studs-nya juga lebih banyak dan pendek.

SG – Soft Ground (tanah lembut)

SG 118643 121457

Sesuai digunakan di: permukaan padang yang lembut, becak, berlecah atau mempunyai rumput yang panjang.

Kasut bola dari jenis Soft Ground (SG) ini biasanya menggunakan studs logam berbentuk bulat. Jumlah studs pula sedikit berbanding kasut bola FG dan HG.

Rekaan klasik kasut jenis ini biasanya mempunyai hanya 6 studs – 4 studs di bahagian tapak dan 2 studs di bahagian tumit.

Dengan jumlah studs yang minimum, kasut bola SG tidak akan mudah lekat di permukaan padang yang basah dan berlecah.

Berbanding kasut bola FG yang lebih universal penggunaannya, kasut bola SG ini jarang digunakan. Apatah pula sejak penggunaannya banyak diharamkan dalam liga amatur, kerana studs logam senang mencederakan pemain.

AG – Astrograss / Artificial Grass (padang tiruan)

TF 122388 121452

Sesuai digunakan di: permukaan padang rumput tiruan.

Kasut bola jenis Artificial Ground (AG) biasanya mempunyai banyak studs pendek dan tebal. Ini adalah untuk memberi cengkaman tambahan ketika beraksi di atas padang tiruan.

Kasut jenis ini juga biasanya kelihatan lebih berkilat kerana ia mempunyai lapisan laquer – sejenis lilin khas yang melindungi kasut tersebut dari ketajaman rumput tiruan.

Studs kasut bola AG juga ada kalanya berlubang untuk memberikan lebih cengkaman dan membuatkannya lebih ringan.

Terdapat dua jenis rumput tiruan yang popular di Malaysia – 3G dan 4G.

Padang tiruan 3G mempunyai biji-biji getah kecil pada permukaannya.

Manakala padang rumput tiruan 4G lebih realistik, dengan rumput yang lebih panjang dan mempunyai gabungan biji-biji getah kecil dan pasir dibawah permukaannya.

IC – Indoor Court

ic 118616 122386

Sesuai digunakan di: permukaan gelanggang futsal.

Kasut bola jenis ini Indoor Court (IC) atau Indoor Trainer (IT) direka khusus untuk perlawanan bola sepak indoor seperti futsal.

Kasut jenis ini umumnya mempunyai tapak yang lebih rata, dengan kebolehan untuk melentur.

Ia juga amat fleksibel dan lebih selesa dipakai berbanding jenis kasut bola yang lain kerana mempunyai tapak getah sintetik.

ST – Street Soccer

108840 ST

 

Sesuai digunakan di: permukaan tar jalan raya

Kasut bola jenis Street Soccer (ST) ini tak banyak bezanya dengan kasut futsal, tetapi direka  dengan jahitan berkembar dan tapak getah yang lebih keras.

Kasut jenis ini tidak mempunyai pengelasan yang khusus, namun sesetengah pengeluar kasut melabelkan kasut bola khas untuk street soccer sebagai ST.

Kesimpulan

Sebelum membeli kasut bola, lihat dulu jenis permukaan padang yang anda akan bermain.

Kemudian yang paling penting sekali, pastikan kaki anda selesa dan saiz kasut anda tidak terlalu besar dan tidak pula terlalu kecil. Barulah anda boleh memberikan persembahan 100% di atas padang!

Baca juga: Panduan Memilih Kasut Bola Dengan Studs Yang Betul

 

The post Pengenalan Kepada Jenis-Jenis Label Kasut Bola Di Kedai & Bagaimana Untuk Pilih? appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Rio Ferdinand: Selepas Latihan Pertama, Kami Tak Rasa Vidic Pemain Yang Bagus Pun!

“Dari negara mana dia datang?”

“Dia taklah bagus mana pun!”

Menurut Rio Ferdinand, inilah komen-komen yang dibuat oleh pemain-pemain Manchester United selepas melihat Nemanja Vidic beraksi dalam sesi latihan buat kali pertama di Carrington.

Cabaran Vidic selepas tiba di United

Dalam tribute kepada pasangan pertahanannya, Ferdinand turut mendedahkan cabaran yang diterima oleh Vidic dalam latihan setiap hari selepas mendapat komen buruk daripada pemain United lain dalam latihan pertama.

“Anda perlu ingat, dia bermain menentang penyerang hebat (Cristiano Ronaldo, Robin van Persie, Louis Saha, Wayne Rooney) dalam latihan setiap hari.”

“Ia satu cabaran yang besar untuk pemain dari liga Rusia.”

“Tapi bilik persalinan adalah dunia yang kejam di mana anda akan dikutuk tanpa belas kasihan (jika bermain dengan buruk dalam sesi latihan). Dan Vidic telah dikutuk!”

Ferdinand memuji kekuatan mental Vidic yang berjaya tahan kutukan pemain-pemain United ketika baru berpindah. Menurutnya, Vidic berusaha keras dari segi mental dan fizikal untuk berjaya di Manchester United.

“(Daripada dikutuk hinggalah) menjadi pemain penting, Vidic telah bekerja keras di gimnasium untuk menjadi pemain utama pasukan dan berjaya di Premier League.”

Gaya permainan Vidic sesuai dengan Ferdinand

“Saya sering ditanya mengenai kerjasama kami. Adakah kami melakukan latihan spesifik dan sebagainya….(sejujurnya) tiada. Kerjasama kami datang secara semulajadi.”

Staf pencarian bakat (scouts) Manchester United dan Sir Alex Ferguson perlu diberi pujian kerana berjaya mencari pasangan ‘semulajadi’ untuk Rio Ferdinand di bahagian pertahanan.

Menurut Ferdinand, kerjasama mereka berhasil kerana gaya pertahanan Vidic yang berlainan dengan gaya pertahanan beliau.

“Dia (Vidic) sangat agresif, suka menyerang bola pertama di dalam kotak atau luar kotak dan bertarung dengan penyerang lawan.”

“Saya pula lebih suka mengambil bola kedua dan membantu dia dari belakang.”

Maka tidak hairanlah, pasangan Vidic dan Ferdinand berjaya membentuk asas pasukan Manchester United yang memenangi 5 kejuaraan liga, 1 trofi Champions League, 1 trofi Club World Cup dan 3 trofi League Cup.

Kerjasama mereka adalah contoh klasik pembahagian tugas antara 2 pertahanan tengah – Vidic sebagai stopper, Ferdinand sebagai covering defender.

Pasangan kegemaran Ferdinand

Menurut Ferdinand lagi, Vidic adalah pasangan pertahanan tengah kegemarannya. Beliau memberitahu mengapa.

“Dia menjadi pemain pertahanan yang ditakuti, dia boleh bersaing dengan penyerang besar, dia tak segan-segan melayangkan badan untuk membentes.”

Ferdinand bukan sahaja memuji kehebatan Vidic dalam aspek pertahanan, malah mendakwa Vidic tidak mempunyai masalah memegang bola.

“Saya boleh senyum dan kata, dia juga boleh memegang bola. Ini membuatkannya menjadi pemain pertahanan yang lengkap dan bagus.”

“Orang selalu cakap Vidic adalah pertahanan agresif dan kuat, tetapi tidak memuji kebolehannya memegang bola sehingga membuatkan Vidic meluat!”

Vidic bersara

Walaupun kelab terakhir Vidic adalah Internazionale, beliau memilih laman web rasmi Manchester United untuk mengumumkan persaraannya secara rasmi.

Vidic mendedahkan masalah kecederaannya adalah punca beliau mengumumkan persaraan pada umur 34 tahun.

Bagi penyokong United, Vidic sentiasa akan diingati sebagai:

1. Pemimpin Manchester United sehingga diberi kepercayaan oleh Sir Alex Ferguson untuk menjadi kapten pada musim 2010/2011.

2. Pemain dan individu yang berani sehingga pernah menyuarakan hasratnya untuk menyertai perang Kosovo.

3. Pemain yang menghantar Kyle Warker terbang

4. Pemain yang boleh menjadi match winner

5. Salah satu pemain penting dalam sejarah kejayaan Manchester United

Untuk meminjam kata-kata Ferdinand, kami ingin mengucapkan: selamat datang ke dunia persaraan, bro!

Baca juga: Wayne Rooney Tampar Bintang WWE Kerana Kutuk Penyerang Manchester United

The post Rio Ferdinand: Selepas Latihan Pertama, Kami Tak Rasa Vidic Pemain Yang Bagus Pun! appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Bola Sepak : Senarai Pemain Pasukan Johor Darul Ta’zim FC 2016

Juara bertahan Liga Super 2015 serta juara Piala AFC 2015, Johor Darul Ta’zim FC atau JDT FC pastinya sekali lagi menjadi pasukan pilihan untuk saingan Liga Malaysia 2016 akan datang. Dengan barisan pemain-pemain bintang, pasukan yang mendapat gelaran Harimau Selatan atau The Southern Tigers ini pastinya akan turun mempertahankan gelaran serta menambah koleksi kejuaraan yang mereka miliki. Masih mengekalkan kebanyakan pemain-pemain musim lalu, JDT FC yang dilatih oleh Ketua Jurulatih berpengalaman dari Argentina iaitu Mario Gomez pastinya akan memastikan pasukan mereka mencatat kejayaan membanggakan pasukan JDT FC.


Musim 2016, pasukan JDT FC bakal diperkuatkan dengan kehadirang penyerang berbisa dari Brazil iaitu Paulo Rangel yang pernah mewakili pasukan Perak, Selangor dan Terengganu selain kehadiran semula penyerang Argentina iaitu Jose Pareyra Diaz. Selain itu, turut menyertai JDT FC ialah pemain sayap dari Pahang iaitu Azamuddin Akil. Bual Sukan percaya, laluan JDT FC untuk mempertahankan kejuaraan yang mereka miliki pastinya lebih mencabar di mana setiap pasukan pastinya akan memberikan cabaran getir antara satu sama lain bagi memastikan kemenangan berpihak kepada pasukan masing-masing. Dengan saingan Liga Malaysia 2016 yang akan dijalankan secara penswastaan, saingan musim 2016 pastinya akan lebih sengit dan mencabar. Dengan perancangan strategi, taktikal dan formasi yang menjadi, tidak mustahil pasukan Harimau selatan ini mampu sekali lagi mencatat kejayaan memberangsangkan bagi musim Liga Malaysia 2016 akan datang. 

Berikut adalah senarai pemain pasukan Johor Darul Ta’zim FC atau Harimau Selatan pada saingan Liga Malaysia 2016 akan datang :

PENJAGA GOL
Farizal Marlias, Samuel Sommerville, Mohd. Izham Tarmizi

PERTAHANAN
Mohd. Fazly Mazlan, Asraruddin Putra Omar, Marcos Antonio (Brazil), Aidil Zafuan Abdul Razak, Mahali Jasuli, Mohd. Amer Saidin, Fadhli Shas
TENGAH
Amirul Hadi Zainal, Safiq Rahim (Ketua Pasukan), S.Kunalan, Gary Steven Robbat, Hariss Harun (Singapura), Mohd. Shakir Shaari, Azamuddin Akil, Mohd. Nazrin Nawi, Jasazrin Jamaluddin, S.Chanturu, Junior Eldstal, Muhammad Akram Mahinan

PENYERANG 
Paulo Rangel (Brazil), Safee Sali, Jorge Pareyra Diaz (Argentina), Mohd. Azinee Taib, Mohd. Amri Yahyah

Sukan Malaysia dan Antarabangsa

3 Perkara Yang Seorang Penyokong EPL Belajar Daripada Pengalaman Gary Neville Di Valencia

Sebagai seorang bekas pemain yang hanya menghabiskan kariernya di England, adalah normal bagi Gary Neville untuk mempunyai kesukaran berkomunikasi dengan pemain-pemainnya yang tidak memahami bahasa Inggeris.

Tetapi keputusan pihak pengurusan Valencia untuk memecat pengurus di tengah-tengah musim dan menggantikannya dengan pengurus yang langsung tak boleh bercakap bahasa Sepanyol seperti Neville, adalah tidak normal bagi saya.

Jika Neville tidak menjadi, ia bukan saja menjejaskan prestasi Valencia. Malah ia menjejaskan portfolio Neville dan merosakkan hubungan pemilik dengan penyokong Valencia.

Anda boleh lihat sendiri betapa sukarnya Neville untuk berkomunikasi dengan pemain-pemainnya dalam video di bawah.

Maka tak hairanlah, Neville baru mengecapi 3 kemenangan sepanjang 12 perlawanan Valencia yang dikendalinya.

Malah sehingga kini, Valencia belum pernah menang 1 perlawanan liga pun lagi di bawah Neville.

Di sebalik rekod kemenangannya yang tak memberansangkan setakat ini, anda tak boleh nafikan betapa bekerja kerasnya Neville di Valencia.

Baca: Gary Neville Keluar RM130,000 Sendiri, Belanja iPad Kepada Semua Pemain Valencia

Saya berpendapat ada beberapa perkara tentang Neville yang boleh kita pelajari.

1. Jangan jadi ketam

Saya nampak persamaan antara cabaran Gary Neville di Valencia dengan kisah ketam yang saya pernah baca dalam buku Everything That Happens to Me is Good tulisan Geoff Thompson.

Dalam buku tersebut penulisnya menceritakan apabila nelayan berjaya menangkap ketam dan mengumpulnya dalam bakul, bakul tersebut tidak perlu ditutup, walaupun ada ketam yang akan cuba memanjat dinding bakul untuk keluar.

Mengapa?

Ini kerana apabila ada ketam yang cuba memanjat dinding bakul untuk keluar, ketam-ketam yang lain akan menariknya masuk semula ke dalam bakul semula.

Kemudian ketam yang gagal keluar tersebut akan menarik ketam lain yang cuba melarikan diri.

Di England, Neville sudah selesa dan terkenal sebagai pembantu jurulatih England dan pundit di Sky Sports. Beliau tidak mempunyai sebab untuk meninggalkan semua ini untuk kerja di negara asing, liga asing, bersama pemain yang asing.

Tetapi Neville masih mahu mencuba? Mengapa?

Ini kerana sudah menjadi DNA Neville untuk mencuba, mencari cabaran dan bekerja keras. Ini adalah kualiti yang boleh kita contohi untuk berjaya dalam hidup.

Untuk berjaya, kita perlu sentiasa mencuba, mencari cabaran dan bekerja keras. Kita tak boleh sentiasa berada di zon selesa seperti ketam yang tak mahu keluar bakul.

Untuk berjaya, kita perlu keluar dari ‘bakul ketam’ kita. Keluar dari zon selesa kita.

2. Komunikasi adalah elemen penting dalam bidang pengurusan dan kejurulatihan

Bijak dalam aspek teori taktikal dan teknikal adalah satu hal.

Tetapi bijak berkomunikasi dengan pemain untuk menyampaikan apa yang anda mahu dari segi taktikal dan teknikal adalah satu hal yang lain pula.

Carlo Ancelotti pernah berkata:

“Komunikasi adalah kunci. Bola sepak adalah sukan yang penuh dengan idea. Jika anda tak tahu bagaimana nak sampaikan idea ini, anda tak boleh menjadi jurulatih.”

Gary Neville mungkin berpengetahuan luas dan mempunyai banyak idea, tetapi bagaimana beliau nak sampaikan ilmu dan ideanya jika pembantunya Miguel Angel Angulo sendiri pun tak faham bahasa Inggeris?

Jadi satu-satunya pilihan Gary dan Phil Neville adalah belajar bahasa Sepanyol dari kosong. Dan untuk memastikan komunikasi antara Neville dengan pemain-pemainnya menjadi berkesan, ia memerlukan masa.

Bagi saya, kegagalan Valencia untuk menang dalam perlawanan liga setakat ini bukannya kerana pemain Valencia tak faham apa yang Neville cakap.

Sebaliknya, ia kerana Neville masih belum mampu menterjemahkan apa yang terbuku dalam otaknya ke otak pemain-pemainnya.

Mungkin kerana kekurangan pengalaman Neville sebagai pengurus pasukan. Mungkin juga kerana kelemahan skil interpersonal communication Neville sendiri.

3. Peter Lim perlu lebih fikirkan tentang penyokong Valencia

Saya cuba berfikir dari perspektif penyokong Valencia.

Alangkah malangnya apabila pemilik kelab mereka, Peter Lim menjadikan Valencia sebagai platform menzahirkan kecintaannya terhadap Manchester United.

Kefanatikan Peter Lim terhadap Manchester United bukan satu rahsia lagi.

Beliau pernah membeli 50% syer kelab Salford City. Pemegang syer Salford City yang lain adalah Phil Neville, Gary Neville, Paul Scholes, Ryan Giggs dan Nicky Butt.

Beliau juga merupakan pemegang hak imej Cristiano Ronaldo dan pernah menderma dalam projek kebajikan Hotel Football yang diketuai oleh Gary Neville dan Ryan Giggs.

Malah hubungan rapatnya dengan ejen pemain, Jorge Mendes menyebabkan Valencia dipenuhi oleh banyak pemain-pemain yang berada di bawah naungan Mendes.

Antaranya ialah Joao Cancelo, Zakaria Bakkali, Danilo, Aymen Abdennour, Rodrigo dan Enzo Perez.

Ini menyebabkan Valencia dipenuhi oleh pemain yang taat setia kepada ejen, bukannya kepada kelab dan penyokong Valencia. Masakan tidak, ejen mereka adalah kawan baik Peter Lim!

Inilah impak yang perlu ditanggung oleh penyokong apabila kelab bola sepak mereka menjadi perniagaan tanpa jiwa atau dalam bahasa orang putih, business without soul.

Baca juga: 5 Perkara Yang Seorang Penyokong Perak Belajar Daripada Final Piala Malaysia 2015

The post 3 Perkara Yang Seorang Penyokong EPL Belajar Daripada Pengalaman Gary Neville Di Valencia appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Dimitar Berbatov Temu Ramah Dirinya Sendiri Selepas Dituduh Media ‘Tak Minat Bermain Di Greece’

Apa yang anda perlu buat untuk membela diri jika media memusing fakta dan menuduh anda bukan-bukan?

Itulah situasi yang sedang dihadapi oleh bekas penyerang Manchester United, Dimitar Berbatov yang kini sedang bermain di liga Greece untuk pasukan PAOK.

Berbatov yang baru menyertai kelab Greece yang berpangkalan di Athens itu pada September 2015 yang lepas, telah dipikat sejak 2012, menurut pemilik kelab mereka.

dimitar-berbatov-paok

Sejak ketibaannya, media Greece rata-ratanya memuji impak yang dibawanya kepada PAOK. Bagaimanapun, segalanya berubah apabila PAOK tewas 0-1 kepada musuh tradisi, AEK Athens pada Ahad lepas.

Situasi Berbatov menjadi bertambah buruk apabila beliau dibuang padang selepas bersalah menyiku pemain pertahanan AEK ketika pasukannya sedang mengejar gol. Berbatov akan digantung 3 perlawanan.

Kad merah tersebut merupakan kad merah pertama yang diterima oleh Berbatov dalam masa 13 tahun.

Selepas perlawanan tersebut, akhbar dan media Greece rata-ratanya mengecam tindakan dan persembahan Berbatov. Mereka juga mengatakan Berbatov ‘seperti tak minat bermain di Greece‘.

Melihat dirinya sedang dituduh, Berbatov menjawab tuduhan tersebut dengan cara unik – menemu ramah dirinya sendiri di Facebook.

Interview with Dimitar Berbatov, conducted by journalist Dimitar Berbatov..JDB: Hi, How are you feeling..DB: Hi. I am…

Posted by Dimitar Berbatov on Tuesday, January 26, 2016

Berdasarkan temu ramah tersebut, Berbatov menjelaskan beliau ‘kecewa dan ingin memohon maaf kepada pasukan’. Menurut beliau, perkara yang paling mengecewakannya adalah tak dapat bermain kerana digantung 3 perlawanan.

Menjawab tuduhan media yang mengatakan beliau tidak lagi minat bermain di Greece, Berbatov menulis:

“Inilah sebab saya beri temu ramah ini kepada awak, bukannya kepada media yang memutar-belit isu ini.”

“Semua ini tak betul. Saya masih seronok bila bermain bola sepak. Bila saya tak dapat main, sudah tentu saya rasa marah dan kecewa.”

“Bagi saya, jika betul saya dah hilang minat bermain (di Greece), saya takkan marah-marah, menjerit-jerit dan meminta bola di padang.”

PAOK adalah pasukan saya. Saya berjuang untuk pasukan saya. Walaupun ini kadang-kala bermakna, saya akan mendapat kad merah.”

Ini bukan kali pertama Berbatov mendapat tuduhan melulu daripada media. Di England, beliau kerap kali digelar ‘pemalas’ kerana jarang membantu pasukannya bertahan. Kami berharap media Greece bertenang dan percaya dengan kemampuan Berbatov.

berbatov-keep-calm

Ketika ini PAOK menduduki tangga ke-4 liga Greece, ketinggalan 22 mata di belakang pendahulu liga, Olympiakos.

Baca juga: Daripada Bintang Muda, Freddy Adu Kini Jual Vaccum Cleaner Untuk Sara Diri

The post Dimitar Berbatov Temu Ramah Dirinya Sendiri Selepas Dituduh Media ‘Tak Minat Bermain Di Greece’ appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

10 Pemain Yang Merosot Pada Mulanya, Kemudian Berubah Menjadi Pemain Bintang

Beberapa hari lepas, kami menerima cadangan idea artikel daripada pembaca kami untuk membuat artikel kompilasi 10 pemain yang ‘hilang musim sebelumnya, kemudian meletup gila-gila pada musim seterusnya’.

cadanganartikel

Terima kasih atas cadangan anda, Hairul Nizam Salleh!

Jadi kami kumpulkan 10 pemain yang hilang pada mulanya, tetapi kini menjadi pemain bintang.

Syarat yang kami tetapkan dalam senarai ini adalah: pemain tersebut mestilah terkenal sebelum kariernya merosot, kemudian bangkit untuk menjadi pemain bintang.

Ini bermakna pemain-pemain seperti Francis Coquelin, Kevin Davies, Troy Deeney, Didier Drogba, Luca Toni atau Miroslav Klose yang tak terkenal ketika karier mereka merosot, tidak akan masuk dalam senarai ini.

Berikut adalah 10 pemain tersebut:

10. Hatem Ben Arfa (OGC Nice)

Hatem Ben Arfa adalah pemain pertama yang terlintas dalam fikiran kami ketika kami menulis senarai ini. Dilabel prodigi seawal umur 15 tahun ketika menyertai Lyon, Ben Arfa sudah membuat debut senior pada umur 17 tahun.

Meskipun berbakat besar, karier Ben Arfa dicemari masalah disiplinnya sendiri. Beliau kerap terlibat dalam pergaduhan dengan rakan sepasukan dan pengurus. Kariernya mula merosot ketika di Marseille dan Newcastle.

Selepas Newcastle, Ben Arfa pulang ke Perancis. Kini di OGC Nice, beliau beraksi cemerlang untuk membawa pasukannya ke tangga ke-3 liga Perancis ketika ini.

Di Nice, skill beliau masih tajam dan menakjubkan seperti yang anda boleh lihat dalam video di bawah.

9. Gervinho (AS Roma)

Bersama Eden Hazard dan Moussa Sow, Gervinho menjulang Lille menjadi juara liga Perancis buat kali pertama dalam 56 tahun dan Coupe de France. Dari Lille, Gervinho dititip oleh media Perancis akan menjadi bintang baru Arsenal.

Tetapi sepanjang masanya di Arsenal, penyokong Arsenal hanya mampu mengingati betapa gemarnya Gervinho ‘menggentel’ bola sehingga menyebabkan transisi serangan pasukan menjadi perlahan.

Pada musim 2013/2014, karier Gervinho kembali menyinar apabila berpindah ke AS Roma. Beliau menjaringkan 9 gol dan 11 assists pada musim sulungnya untuk membantu Roma menduduki tangga ke-2 Serie A.

8. Daniel Sturridge (Liverpool)

Daniel Sturridge sudah mula dicanang-canang oleh media Britain sebagai penyerang berbakat sejak umurnya 16 tahun ketika beraksi dalam FA Youth Cup 2006 bersama skuad akademi Manchester City.

Bagaimanapun karier Sturridge di skuad senior Manchester City dan kemudian Chelsea tidak menjadi seperti yang diharapkan penyokong dan media. Ramai yang menyalahkan kecenderungannya bermain secara solo dan malas bertahan.

Tetapi di Liverpool, Sturridge memberi inspirasi kepada jentera serangan pada musim 2013/2014, bersama Luis Suarez dan Raheem Sterling. Pada musim tersebut, Sturridge menjaringkan 21 gol dalam liga.

7. Lassana Diara (Portsmouth, Olympique de Marseille)

Dalam kes Lassana Diara, beliau terpaksa bangkit dua kali. Kali pertama, bangkit di Portsmouth selepas dibekukan Chelsea dan Arsenal. Kali kedua, bangkit di Marseille selepas ‘hilang’ di Russia.

Semasa di Portsmouth, Diarra memberi inspirasi kepada Portsmouth untuk menjulang FA Cup 2008. Di Marseille, Diarra dikatakan telah ‘mentransformasikan’ pasukannya sehingga melayakkan beliau dipanggil semula ke skuad kebangsaan Perancis.

6. Shinji Kagawa (Borussia Dortmund)

Populariti Shinji Kagawa naik mendadak apabila beliau menyerlah sepanjang 2 musimnya bersama Borussia Dortmund. Pada 2012, Kagawa dibawa ke Manchester United oleh Sir Alex Ferguson, dan meneruskan prestasi cemerlangnya.

Bagaimanapun semuanya berubah apabila David Moyes mengambil alih Manchester United. Kagawa jarang bermain dan kariernya merosot.

Pada musim 2014/2015, Dortmund datang menyelamatkan karier Kagawa. Kagawa membalasnya jasa Dortmund dengan 1 gol, 1 assist dalam debut keduanya, dan persembahan konsisten sehingga kini.

5. Andres Guardado (PSV Eindhoven)

Sebelum kariernya merosot di Valencia, Guardado merupakan bintang muda paling menarik yang pernah Deportivo la Coruna miliki.

Selepas gagal menyerlah di Valencia, karier Guardado melonjak naik apabila beliau dipinjamkan ke PSV Eindhoven pada musim 2014/2015 dan beliau beraksi cemerlang.

Untuk memujuk Guardado menjadi pemain PSV secara kekal, penyokong PSV membuat tifo bendera Mexico dengan mesej ‘Andres Guardado, helang emas Mexico kami’. Guardado kemudiannya berpindah ke PSV secara kekal dan kini merupakan naib kapten PSV.

4. Jerome Boateng (Bayern Munich)

Jerome Boateng mula popular apabila membentuk gandingan hebat dengan Vincent Kompany untuk membantu Hamburg SV menjadi pencabar kejuaraan Bundesliga dan Europa League.

Bagaimanapun karier Boateng mula menjadi merosot apabila disuruh bermain bek kanan ketika di Manchester City. Beliau hanya kekal semusim di England sebelum berpindah ke Bayern Munich, di mana beliau kini merupakan salah satu pertahanan tengah terbaik di dunia.

3. Diego Forlan (Villareal, Atletico Madrid)

Diego Forlan tiba di Manchester United pada musim 2002/2003 dengan reputasi sebagai penyerang muda Uruguay yang paling berbisa di Argentina. Tetapi beliau gagal bersaing dengan Ruud van Nistelrooy, Ole Gunnar Solksjaer dan kemudian Louis Saha.

Hanya selepas Forlan berpindah ke liga Sepanyol, barulah Forlan mengganas di depan gol.

Bersama Villareal, Forlan pernah berkongsi anugerah penjaring terbanyak Eropah dengan Thierry Henry. Bersama Atletico Madrid, Forlan menang UEFA Europa League dan UEFA European Super Cup.

2. Frederic Kanoute (Sevilla)

Frederic Kanoute mula menjadi terkenal di England apabila gandingan beliau dengan Paolo Di Canio dan 22 gol dalam masa 2 musim dipuji penyokong West Ham.

Apabila West Ham disingkirkan liga, Kanoute berpindah ke Tottenham Hotspur. Di sinilah karier Kanoute mula merudum.

Selepas 2 musim gagal bersama Tottenham, Kanoute berpindah pula ke Sevilla. Di sinilah Kanoute mencipta nama melalui gandingannya dengan Luis Fabiano untuk membantu Sevilla memenangi beberapa kejuaraan UEFA Cup, UEFA Super Cup dan Copa del Rey.

1. Dennis Bergkamp (Arsenal)

Pada usia 24 tahun, Dennis Bergkamp terkenal di Eropah melalui siri kejayaan yang diperolehinya di Ajax Amsterdam dan di Eropah. Selepas itu Bergkamp berpindah ke Internazionale, tempat di mana karier Bergkamp merosot.

Pengurus Arsenal ketika itu, Bruce Rioch menandatangani Bergkamp dan secara serta-merta, karier Bergkamp kembali mengalami peningkatan. Apabila Arsene Wenger tiba, Bergkamp berubah dari pemain bintang Arsenal kepada lagenda Arsenal.

Bersama Arsenal, Bergkamp diingati melalui gandingannya dengan Thierry Henry, teknik, skil, visi dan gol cantiknya.

Calon-calon lain: Ivan Campo, El-Hadji Diouf (Bolton Wanderes), Bojan Krkic, Ibrahim Afellay (Stoke City), Jordan Henderson (Liverpool), Thierry Henry (Arsenal)

Baca juga: 10 Fakta Bola Sepak Yang Kedengaran Seperti Tipu

The post 10 Pemain Yang Merosot Pada Mulanya, Kemudian Berubah Menjadi Pemain Bintang appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Bola Sepak : Senarai Pemain Pasukan Selangor 2016

Pasukan Selangor atau nama gelaran mereka Gergasi Merah atau The Red Giants pastinya menjadi antara pasukan yang perlu diberikan perhatian bagi musim Liga Malaysia 2016 akan datang. Kejayaan mereka menjuarai kejohanan penutup tirai bola sepak Malaysia 2015 iaitu TM Piala Malaysia 2015 sekaligus melengkapkan misi 33 mereka pastinya akan menjadi pembakar semangat mereka untuk mencabar piala-piala bola sepak Liga Malaysia 2016 akan datang. Pasukan Selangor bakal dilatih oleh Ketua Jurulatih baru iaitu Zainal Abidin Hassan yang sebelum ini membimbing pasukan Pahang menggantikan Ketua Jurulatih terdahulu iaitu Mehmet Durakovic. 

Musim 2016 ini, pasukan Gergasi Merah bakal diperkuatkan dengan kehadiran 4 pemain tonggak dari Pahang iaitu Khairul Azhan Khalid (Penjaga Gol, bekas Ketua Pasukan Pahang Razman Roslan (Pertahanan), Mohd. Hafiz Kamal (Tengah) dan R.Gopinathan (Tengah). Selain itu, bekas pemain PKNS FC iaitu Patrick Ronaldinho Wleh turut memperkuatkan pasukan Selangor. Dengan pasukan Selangor yang bakal bersaing dalam Kejohanan Piala AFC 2016 akan datang, pastinya memerlukan pemain benar-benar cergas serta berada dalam prestasi terbaik masing-masing. Musim panjang Liga Malaysia 2016 juga pastinya mencabar momentum pasukan bagi terus bersaing dengan 11 pasukan lain. Bual Sukan percaya, Ketua Jurulatih, Zainal Abidin Hassan pastinya akan menggunakan segala kemahiran serta pengalaman beliau dalam memberikan strtegi, taktikal serta formasi terbaik pasukan Selangor agar terus kekal bersaing dalam Liga Malaysia 2016 akan datang.

Berikut adalah senarai pemain pasukan Selangor atau Gergasi Merah bagi saingan Liga Malaysia 2016 akan datang :

PENJAGA GOL
Khairul Azhan Khalid, Norazlan Razali, Zarif Irfan Hashimuddin

PERTAHANAN
Robert Cornthwaite (Australia), Mohd. Azmi Muslim, Muhd. Shahrom Abdul Kalam (Ketua Pasukan), Mohd. Bunyamin Omar, Mohd. Razman Roslan, Mohd. Raimi Mohd. Nor, Mohd. Rizal Fahmi Abdul Rosid, Mohd. Azrif Nasrulhaq 

TENGAH
Andik Vermansyah (Indonesia), Nazmi Faiz Mansor, Saiful Ridzuwan Selamat, Mohd. Hafiz Kamal, S.Veenod, Mohd. Fitri Shazwan Raduan, R.Gopinathan, Khyril Muhymeen Zambri 
PENYERANG 
Patrick Ronaldinho Wleh (Liberia), Adam Nor Azlin, Ahmad Hazwan Bakri, Abdul Hadi Yahya, Mauro Olivi (Argentina)

Sukan Malaysia dan Antarabangsa

Panduan Memilih Kasut Bola Dengan Studs Yang Betul

“Kasut bola tak penting, yang penting adalah pemainnya.”

“Kasut bola tak membuatkan anda jadi pemain yang bagus.”

Bagi sesetengah orang, but atau kasut bola yang mahal bukanlah pra-syarat untuk menang dalam perlawanan bola sepak.

Kami bersetuju. Kaki bangku yang memakai Mercurial Vapor CR7 Savage Beauty tidak akan menjadi pakar menggelecek serta-merta.

Tetapi dalam bola sepak moden di mana pemain-pemain semakin bijak, cergas dan berskil, kemenangan akan berpihak kepada pasukan/pemain yang menumpukan perhatian kepada maklumat-maklumat kecil.

Maklumat kecil seperti jenis studs yang perlu dipakai di permukaan padang yang kering, basah atau tiruan.

Ia sememangnya takkan membuat anda menjadi pemain yang bagus serta-merta, tetapi ia banyak membantu pemain bagus untuk mengatasi pemain bagus yang lain.

Bagaimana kasut bola yang betul membantu Jerman Barat memenangi Piala Dunia

Semasa perlawanan akhir Piala Dunia 1954, Jerman Barat bertemu pasukan pilihan, Hungary yang pernah membelasah mereka 8-3 dalam perlawanan peringkat kumpulan.

Malah Hungary mempunyai rekod tak pernah kalah dalam 32 perlawanan berturut-turut.

Pada hari final, hujan turun mencurah-curah sehingga membuatkan padang menjadi basah. Sebagai persiapan menghadapi padang basah, Adolf Dassler – yang merupakan pengasas Adidas – membekalkan pemain Jerman Barat dengan but yang boleh bertukar studs.

Adi Dassler

Pada ketika itu, but yang boleh bertukar-tukar studs (screw-in studs) adalah satu revolusi dalam bola sepak.

Dengan memakai studs yang sesuai, pemain Jerman Barat mampu berlari laju dan mendapat kestabilan bermain di padang basah. Ini membolehkan mereka menangani skil pemain Hungary yang jauh lebih hebat.

Daripada dibelasah 8-3 dalam perlawanan peringkat kumpulan, Jerman Barat berjaya menewaskan Hungary 3-2 untuk menjadi juara Piala Dunia 1954.

Tetapi untuk pengetahuan anda, Adidas bukanlah pengeluar but yang boleh bertukar studs yang pertama di dunia.

Sebaliknya ia milik syarikat Puma, seperti yang dibuktikan mereka dalam dokumen di bawah.

(Sumber: pumagroup.tumblr.com)
(Sumber: pumagroup.tumblr.com)

Jenis-jenis studs

Secara umumnya, jenis studs kasut bola boleh dibahagikan kepada 5 jenis. Mari kita selongkar, apakah kegunaan, kelebihan dan kekurangan setiap jenis studs ini.

1. Studs getah/plastik berbentuk kon

12494006_10206847105588563_1243489328190846771_o
(Sumber: Unisportstore.com)

Studs jenis ini adalah paling mudah dijumpai di pasaran. Ia biasanya bersaiz agak kecil, dan digunakan dengan efektif di padang yang keras serta astroturf (3G).

Kelebihan:

 1. Pilihan terbaik untuk permukaan padang yang keras.
 2. Ia juga biasanya lebih murah, berbanding but jenis lain di pasaran.

Kekurangan:

 1. Tak begitu sesuai digunakan di padang yang lembut, basah dan berbecak.
 2. Apabila studs sudah haus, anda perlu tukar keseluruhan kasut dengan kasut yang baru.
 3. Anda mungkin mempunyai pilihan untuk menukar keseluruhan tapak kasut bola anda, namun kasut anda takkan jadi efektif kerana reka bentuk asalnya sudah diubah.
 4. Anda juga lebih berisiko untuk mendapat kecederaan jika rekaan asalnya sudah diubah.

2. Studs ‘screw in’ plastik

Adidas Ace 15.1 Pinterest
(Sumber: Unisportstore.com)

Studs jenis ini membolehkan anda mengubah studs anda berdasarkan keadaan padang.

Harus diingat, studs yang lebih panjang adalah untuk permukaan padang yang basah, manakala studs yang pendek adalah untuk padang kering.

Kelebihan:

 1. Lebih mudah dan murah untuk tukar studs dari tukar keseluruhan kasut bola dengan but yang baru.
 2. Kepanjangan studs boleh diubah mengikut keadaan padang.
 3. Kasut bola jenis ini juga mudah didapati di pasaran.

Kekurangan:

 1. Studs jenis ini mudah untuk jadi tak rata. Dan mudah haus jika anda sering berjalan di atas permukaan konkrit.
 2. Ia juga dikatakan boleh mencederakan pemain lain bila terjahan dilakukan.
 3. Sir Alex Ferguson pernah melarang pemainnya dari memakai boot ber-stud ini kerana tak mahu pemainnya mencederakan pemain lain. Ia berlaku selepas Wayne Rooney cedera akibat diterjah oleh pemain lain yang memakai kasut bola jenis ini (kesan studs yang jelas di kaki Rooney).

3. Studs ‘screw in’ besi

12508859_10206847104548537_7595047835863178559_n
(Sumber: prodirectsport.com)

Ketika ini, studs jenis ini kurang popular berbanding zaman dulu.

Studs jenis ini telah diharamkan dalam kebanyakkan liga amatur kerana terdapat sesetengah pemain yang sengaja menajamkan studs besi mereka untuk membahayakan pemain lain.

Jika berlaku sebarang terjahan, bukan sahaja stokin bola boleh koyak, malah betis pun turut sama boleh terkoyak.

But jenis ini tahan lasak. Tetapi anda perlu menjadi pemain bertanggungjawab jika mahu memakainya.

Kelebihan:

 1. Tahan lasak.
 2. Tahan haus.

Kekurangan:

 1. Lebih mahal.
 2. Penggunaannya tak dibenarkan di liga amatur.
 3. Ia juga lebih berat berbanding but jenis stud plastik.

4. Studs ‘screw in’ kon hibrid (plastik + besi)

12631416_10206847104148527_6715331701398987625_n
(Sumber: prodirectsport.com)

Besi di bahagian bawah, plastik di bahagian atas. But ini menggabungkan kelebihan kedua-dua jenis stad.

Ia adalah screw in studs yang paling banyak digunakan oleh kebanyakan pemain. Ia mengambil kira faktor keringanan dan kemurahan plastik, dan kelasakan logam.

Kelebihan:

 1. Harga yang kompetetif dan berpatutan.
 2. Tahan lama.
 3. Tidak membahayakan pemain lain berbanding studs screw in besi

Kekurangan: Tiada.

5. Studs jenis blade (tirus panjang)

12593487_10206847102628489_3375976839352790083_o
(Sumber: Unisportstore.com)

Dalam jenis studs, studs jenis blade berada di kelas mereka tersendiri.

Kebanyakkan pemain profesional memilih kasut bola jenis ini, kerana mereka berpendapat bahawa anda boleh melakukan turning dengan lebih pantas dan kurangnya rintangan (resistance) ketika membuat larian.

Walau bagaimanapun, di peringkat amatur, ia boleh menjadi perangkap maut.

Kasut bola jenis ini memang pantas bila anda membuat turning, dan ia bakal menyebabkan sendi-sendi dan ligamen anda mengalami lebih banyak tekanan.

Kesimpulan

Pemilihan but dengan studs yang sesuai perlu dibuat berdasarkan faktor padang, cara bermain dan yang paling penting – keselesaan kaki anda.

Elakkan memakai but hanya kerana anda mahu but sama seperti idola bola sepak anda.

 

Sebelum anda menjejakkan kaki ke padang, pastikan studs anda telah di ratakan dan tidak tajam – baik studs jenis getah, plastik dan besi.

Ini untuk mengelakkan anda daripada mencederakan pemain lain.

Baca juga: Risiko Kecederaan Bermain Di Padang Buruk Dan Cara Mengelak Kecederaan

The post Panduan Memilih Kasut Bola Dengan Studs Yang Betul appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Incoming search terms:

2003 UEFA Champions League, Arsenal 1-2 Chelsea – Di Mana Mereka Sekarang?

Pada malam Selasa, 6 April 2003, Chelsea bertandang ke Highbury untuk bertemu Arsenal dalam perlawanan kedua suku akhir UEFA Champions League musim 2003/2004.

Arsenal adalah pasukan pilihan dalam pertemuan ini selepas berjaya seri 1-1 dalam perlawanan pertama suku akhir.

Dalam saingan liga pula, Arsenal selesa mendahului Chelsea di tangga kedua liga, dengan jarak 4 mata meskipun Arsenal kekurangan 1 perlawanan berbanding Chelsea.

Bagaimanapun Chelsea yang pada ketika itu diurus oleh Claudio Ranieri mencipta kejutan untuk menang 2-1 di Highbury. Gol jaringan Frank Lampard dan Wayne Bridge memadam gol awal Jose Antonio Reyes dan menghantar Chelsea ke peringkat separuh akhir.

Kini sudah 13 tahun perlawanan tersebut berlalu. Ada pemain yang masih bermain hingga hari ini. Ada yang sudah bersara. Di mana mereka sekarang?

Penjaga gol – Jens Lehmann (Arsenal), Marco Ambrosio (Chelsea)

Dibeli Arsenal dari Borussia Dortmund dengan yuran perpindahan £2.45 juta, Jens Lehmann adalah pengganti terus David Seaman.

Walaupun baru menyertai Arsenal pada musim panas 2003, Lehmann pantas mencipta nama sebagai penjaga gol cekap. Bagaimanapun malam itu, Lehmann membuat satu kesilapan yang menghadiahkan gol kepada Frank Lampard.

Seperti Lehmann, Marco Ambrosio juga baru tiba di London sebagai penjaga gol ke-2 Chelsea, di belakang Carlo Cudicini, di hadapan Jurgen Macho.

Kecederaan Carlo Cudicini memberi Ambrosio peluang untuk bermain. Dalam perlawanan tersebut, Ambrosio beraksi cemerlang menafikan 2 percubaan Thierry Henry.

Lehmann bersara pada tahun 2011 dan kini bertugas sebagai pundit TV di Jerman. Ambrosio pula bersara pada 2009.

Bek kiri – Ashley Cole (Arsenal), Wayne Bridge (Chelsea)

Pada tahun 2003, Ashley Cole sudah pun bergelar bek kiri nombor satu Arsenal dan England.

Pada pertengahan tahun 2003, Wayne Bridge pula baru tiba di Chelsea dari Southampton, dan masih bergelar bek kiri pilhan kedua England selepas Ashley Cole.

Nama Bridge menjadi pujaan penyokong Chelsea selepas beliau menjaringkan gol kemenangan perlawanan tersebut.

Kemenangan itu bermakna Chelsea telah menamatkan badi 18 perlawanan tanpa kemenangan bertemu Arsenal.

Ashley Cole kini baru menamatkan kontraknya bersama AS Roma dan dijangka bakal bermain untuk LA Galaxy pula. Wayne Bridge pula sudah bersara sejak 2014.

Bek kanan – Lauren (Arsenal), Mario Melchiot (Chelsea)

Lauren pada asalnya dibawa oleh Arsene Wenger sebagai pemain back-up memandangkan kebolehannya bermain di beberapa posisi di tengah dan pertahanan.

Tetapi pada 2003, Lauren sudah pun bergelar bek kanan nombor 1 Arsenal, di depan Oleg Luzhny.

Mario Melchiot pula merupakan bek kanan kegemaran Ranieri di Chelsea.

Lauren bersara pada 2010 dan kini tinggal di Sepanyol. Melchiot pula kini bekerja di Fox Sport USA selepas bersara pada 2011.

Pertahanan tengah – Sol Campbell, Kolo Toure (Arsenal), John Terry, William Gallas (Chelsea)

Kecuali Sol Campbell dan William Gallas yang sudah bersara, Kolo Toure dan John Terry masih bermain sehingga kini.

Toure masih aktif mengemudi barisan pertahanan Liverpool sejak kecederaan Martin Skrtel. Manakala Terry masih bergelar kapten Chelsea.

Sol Campbell kini bertugas sebagai duta Arsenal dan aktif dalam arena politik Britain melalui penglibatannya dalam Parti Konservatif. Gallas pula telah bersara pada hujung 2014.

Pemain tengah – Edu, Patrick Vieira (Arsenal), Frank Lampard, Claude Makelele (Chelsea)

Keputusan Arsene Wenger memainkan Edu  bukannya Gilberto Silva – bersama Patrick Vieira membuktikan Wenger mahu Arsenal menyerang dalam perlawanan tersebut.

Claudio Ranieri pula memilih pasangan biasa, Frank Lampard dan Claude Makelele di tengah untuk memberi keseimbangan dalam formasi 4-4-2 diamond beliau.

Taktik tersebut berjaya kerana sejak dari awal perlawanan, Chelsea lebih menguasai perlawanan. Malah Lampard dan Makelele terlibat menghasilkan gol penyamaan Chelsea.

Daripada keempat-empat pemain ini, hanya Lampard masih akif bermain. Beliau kini bermain di New York City FC yang di bawah kendalian pengurus baru, Patrick Vieira.

Edu pula kini bekerja sebagai ahli lembaga pengarah Corinthians. Manakala Claude Makelele pula baru dilantik menjadi pengarah teknikal kelab Perancis, AS Monaco.

Pemain sayap – Fredrik Ljungberg, Robert Pires (Arsenal), Scott Parker, Damien Duff (Chelsea)

Claudio Ranieri tahu betapa bahaya ancaman sayap kiri Arsenal yang dibintangi gandingan Ashley Cole dan Robert Pires.

Jadi beliau mengarahkan Scott Parker untuk bermain di sayap kanan Chelsea untuk membantu Melchiot menangani bahaya Cole dan Pires.

Hanya selepas Arsenal mendahului 1-0 pada separuh masa pertama, barulah Ranieri membawa masuk pemain sayap sebenar, Jesper Gronkjaer untuk bergandingan dengan Damien Duff dalam formasi 4-4-2 klasik.

Robert Pires kini bekerja sebagai duta Arsenal dan masih belum mengumumkan persaraan secara rasmi. Beliau masih kerap dilihat berlatih bersama pasukan senior Arsenal.

Fredrik Ljungberg juga turut kembali ke Arsenal sebagai jurulatih bawah-15 Arsenal.

Scott Parker pula masih bermain di Fulham dan pernah menyuarakan minatnya untuk menjadi pengurus pasukan. Damien Duff pula baru bersara pada hujung 2015 lepas.

Penyerang – Thierry Henry, Jose Antonio Reyes (Arsenal), Jimmy Floyd Hasselbaink, Eidur Gudjohnsen (Chelsea)

Dikenali sebagai mesin gol dan antara penyerang terbaik di dunia pada ketika itu, Thierry Henry jarang mensia-siakan peluang gol. Kecuali dalam perlawanan ini.

Henry bukan saja mensia-siakan 2 peluang keemasan, malah kelihatan sangat penat sehingga terpaksa digantikan oleh Dennis Bergkamp ketika Arsenal perlu mencari gol.

Jimmy Floyd Hasselbaink juga tenggelam, hasil persembahan cemerlang Sol Campbell. Beliau terpaksa digantikan oleh Hernan Crespo memandangkan Chelsea perlukan elemen bahaya di depan gol.

Sebaliknya bintang bahagian serangan kedua-dua pasukan jatuh kepada Jose Antonio Reyes dan Eidur Gudjohnsen – 2 penyerang yang masih bermain sehingga kini.

Reyes menjaringkan gol Arsenal. Manakala Gudjohnsen menghasilkan satu assist yang menyumbang gol Wayne Bridge.

Reyes kini masih bermain di Sevilla. Gudjohnsen pula aktif di liga China bersama pasukan Shijiazhuang Ever Bright.

Selepas bersara, Henry kini bekerja sebagai pundit Sky Sports sambil melatih skuad bawah-18 Arsenal. Hasselbaink pula bekerja sebagai pengurus QPR.

Baca juga: 1997 UEFA Champions League, Newcastle 3-2 Barcelona – Di Mana Mereka Sekarang?

The post 2003 UEFA Champions League, Arsenal 1-2 Chelsea – Di Mana Mereka Sekarang? appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Bola Sepak : Senarai Pemain Pasukan Terengganu 2016

Pasukan Terengganu atau nama gelaran mereka The Turtles atau Sang Penyu pastinya akan menjadikan tahun 2016 ini sebagai medan kebangkitan semula pasukan menjadi antara pasukan yang digeruni dalam Liga Malaysia 2016. Pasukan Terengganu bakal dibimbing oleh Ketua Jurulatih Ahmad Yusof ini pastinya akan menjadi antara pasukan yang mampu memberikan saingan sengit dalam Liga Malaysia 2016 akan datang. Musim 2016 akan datang, pasukan Sang Penyu mengekalkan sebahagian besar pemain-pemain utama musim lalu termasuk 3 pemain import selain membawa masuk pemain-pemain tempatan serta pemain-pemain muda berpotensi bagi menghadapi saingan akan datang.

Bual Sukan percaya, Ketua Jurulatih Sang Penyu, Ahmad Yusof serta barisan kejurulatihannya akan merencanakan strategi terbaik pasukan bagi bersaing untuk musim akan datang. Tidak mustahil pasukan Terengganu mampu merangkul sekurang-kurangnya satu kejuaraan Liga Malaysia 2016 akan datang. Dengan gabungan pemain-pemain sedia ada serta pemain-pemain baru, pasukan Terengganu pastinya mampu mencapai kejayaan yang diimpikan oleh penyokong-penyokong setia Sang Penyu.

Berikut adalah senarai pemain Pasukan Terengganu bagi musim Liga Malaysia 2016 akan datang :

PENJAGA GOL
Amierul Hakimi Awang, Sharbinee Allawee, Shamirza Yusoff
PERTAHANAN
Vincent Bikana (Cameroon), Amirizdwan Taj Tajuddin, Yong Kuong Yong, Hafizal Mohamad, Hasmizan Kamarodin, Nasril Izzat Jalil, Zubir Azmi

TENGAH
Zairo Anuar Zailani, Gustavo Fabian Lopez (Argentina), Mohd. Fakhrurazi Musa, Ahmad Nordin Alias, Joseph Kalang Tie, Sharin Sapien, Ismail Faruqi Asha’ri, Ashari Samsudin  

PENYERANG
Nosshahrul Idlan Talaha, Issey Nakajima-Ferran (Kanada), Amirul Syahmi Asha’ri

Sukan Malaysia dan Antarabangsa

Incoming search terms: