Sejarah Dan Perkembangan Kontrak Pemain Dalam Bola Sepak

Pada hari ini, kadar purata gaji seorang pemain EPL adalah pada paras £44,000 seminggu. Lantas ada penganalisis berpendapat, pemain yang berpendapatan £1 juta seminggu semakin hampir.

Ia adalah berkait rapat dengan pemberian kontrak kepada seseorang pemain. Jadi, apa itu kontrak dalam bola sepak?

Sejarah Kontrak Dalam Bola Sepak

Mark Lawrenson berkata:

“Dahulu kontrak pemain hanya dalam 4 atau 5 helaian kertas. Namun pada hari ini ia adalah satu buku novel”

Ramai yang percaya kontrak dalam bola sepak dapat dikesan seawal tahun 1863 di Tudor. Ini apabila pelajar Universiti Cambridge memperkenalkan peraturan kontrak dalam pasukan ragbi.

Pada tahun yang sama, Persatuan Bola Sepak Inggeris (FA Inggeris) telah ditubuhkan, konsep ‘profesionalisme’ pertama kali diwujudkan dan ia dilindungi oleh undang-undang.

Ini membolehkan pemain bola sepak mendapatkan lebih banyak wang untuk bermain peringkat tertinggi. Enam tahun kemudian, had gaji minimum adalah pada paras £4 seminggu diperkenalkan.

Permintaan gaji oleh para pemain semakin meningkat. 50 tahun kemudian berlaku peningkatan tiga kali ganda dalam gaji pemain. Pemain berpendapatan £12 seminggu wujud pertama kali pada musim 1947.

Maka wujudlah istilah terlebih bayaran atau overpaiddek kerana gaji £12 seminggu tersebut.

Pemain Fulham yang juga Pengerusi Kesatuan Pemain (PFA) ketika itu, Jimmy Hills telah memperjuangkan kenaikan gaji pada pemain kerana kuasa komersial ke atas imej pemain semakin kuat.

jimmy-hills

Hills berkempen untuk memansuhkan gaji minimum £20 seminggu pada tahun 1961. Ia tercatat dalam salah satu kejayaan terbesar dalam sejarah PFA.

Pemain 3 Angka Pertama

Bola sepak Inggeris dikejutkan dengan bayaran 3 angka seminggu yang pertama untuk pemain bola sepak milik penyerang Scotland, Johnny Haynes.

S114 LP3D - 15TH APRIL 1961 QUEEN PRESENTS THE INTERNATIONAL TROPHY TO HAYNES THE QUEEN wearing a dress and coat of primrose-coloured tweed with a matching hat, smilingly shakes hands with the English soccer captain, inside left Johnny Haynes of Fulham as she presents the British International Championship to him at Wembley Stadium to-day (Saturday). The Queen and the Duke of Edinburgh had watched England score a 9-3 vistory over Scotland. Haynes - like the other players - was wearing a black armband as a tribute to the memory of Mr. Arthur Drewry, the FA Chairman who died recently.

Haynes menerima £100 seminggu dan ia dianggap kejayaan penting bagi Kesatuan Pemain walaupun ramai tidak menyenanginya kerana hanya dengan bermain bola sepak anda boleh mendapat  £100 seminggu.

Baru-baru ini, Manchester United telah mengumukan kontrak baru untuk pemain remaja Marcus Rashford yang dilaporkan bernilai £20,000 seminggu.

Kira-kira 22 tahun yang lalu, bintang sensasi Chris Sutton telah menandatangani kontrak lumayan £10,000 seminggu di Blackburn Rovers pada 1994.

sutton

Kenaikan Mendadak Kepada 6 Angka

Pada tahun berikutnya, 1995 adalah tahun pengenalan kepada peraturan Bosman yang membolehkan pemain yang tamat kontrak berhak untuk mendapatkan perpindahan percuma tanpa melalui kelab semasa.

Selepas itu, berlaku gelombang lebih besar dalam gaji pemain. Pada November 2016, Wayne Rooney dan Lionel Messi menerima bayaran £300,000 seminggu.

rooney

Pada hari ini terlalu ramai bintang bola sepak yang menerima gaji lebih daripada £100,00 seminggu. Betapa drastiknya perubahan dalam gaji pemain.

Komponen Kontrak Pemain Bola Sepak

Apabila seorang pemain menurunkan tandatangan ke atas kertas kontrak, ini bermakna mereka sudah bercakap dengan kelab yang sedia ada ataupun kelab baru di sebuah kelab.

walker

Ada beberapa perkara biasa yang biasanya dibincangkan. Matthew Buck daripada PFA menjelaskan bahawa kontrak pemain bola sepak umumnya akan mengandungi:

1. Gaji pokok

Gaji asas pemain tanpa melibatkan bonus ataupun bayaran tambahan.

2. Bayaran ketika menandatangani kontrak (signing on fees)

Bayaran kepada pemain dan biasanya ejen sebaik sahaja pemain menurunkan tanda tangan pada kertas kontrak baru. Ejen dibayar kerana menjadi perantara dalam perbincangan kontrak.

3. Bonus kesetiaan

Sejumlah wang yang dibayar selepas pemain menamatkan tempoh kontrak mereka secara bersih.

4. Bayaran berdasarkan objektif tertentu ataupun berdasarkan jumlah penampilan

Imbuhan tambahan seperti berapa sasaran gol untuk pemain tersebut. Ada juga yang dibayar untuk setiap gol dan assist. Bonus penampilan biasanya untuk pemain yang dikhuatiri tidak mampu bermain lebih kerap.

Ada juga bayaran bonus berdasarkan disiplin dan banyak lagi.

5. Sub-perjanjian untuk hak imej

Membolehkan kelab menggunakan pemain untuk publisiti kelab. Imej merangkumi rupa, suara dan lain-lain.

6. Klausa tambahan lain yang boleh jadi diminta oleh kelab atau pihak pemain

Klausa khas atas persetujuan bersama.

Kuasa Ejen Dan Kuasa Pemain vs. Kelab

Ejen dalam bola sepak digambarkan sebagai opportunist dan kerap menipu demi kepentingan peribadi. Namun begitu mereka adalah komponen terpenting dalam perihal kontrak pemain.

mino

Sebab itu wujud terma bayaran perkhidmatan ejen. Mereka boleh menjadi talian bantuan, dan pada masa yang sama boleh menjadi batu api.

Misalnya, Aitor Karanka mengakui Jorge Mendez banyak membantu beliau dalam memujuk pemain di bawah naungan agensi beliau untuk menyertai Middlesbrough musim ini.

Manakala, Pep Guardiola pula menuduh ejen Yaya Toure mengeruhkan lagi keadaan dalam isu pemain tersebut kerana panik dengan nilai pasaran pemain tersebut yang menurun.

Ejen biasanya akan cepat memberikan tekanan kepada pengurusan kelab supaya menaikkan gaji apabila ada pemain mereka yang beraksi cemerlang.

Carlos Tevez selepas beraksi cemerlang bersama Manchester City hampir membuat perpindahan ke Bayern Munich. Ejen beliau meminta £400,00 seminggu namun perjanjian tidak dipersetujui oleh Tevez dipercayai kerana terlalu banyak klausa dalam kontrak.

Ejen akan cuba mempengaruhi pemain untuk pergi ke kelab yang menawarkan mereka gaji lebih lumayan sekiranya kelab sedia ada enggan berbuat demikian atau menawarkan gaji lebih rendah.

Walaupun banyak kontrak yang melibatkan pemain berbakat mencecah 4 atau 5 tahun, sebaliknya hampir setiap tahun atau 2 tahun sekali mereka akan mendesak kelab untuk mengubah beberapa klausa pada kontrak semasa pemain, terutamanya kenaikan gaji.

Ejen secara tidak langsung memberikan kuasa lebih tinggi kepada pemain yang digelar bintang. Jadi istilah no player bigger than a club turut dicabar pada hari ini. Dalam erti kata lain, kuasa pemain lebih kuat.

Perkara 17 Peraturan Perpindahan Pemain oleh FIFA menjelaskan:

Pemain dibenarkan untuk membatalkan kontrak mereka dengan kelab mereka.

Peraturan ini akan aktif selepas tiga tahun (jika berusia di bawah 28-tahun) atau dua tahun (jika berusia lebih 28 tahun), dengan syarat kelab itu menerima pampasan yang mencukupi daripada pemain tersebut.

Peraturan ini berkuatkuasa pada Julai 2015 dan pemain Hearts, Andy Webster yang merupakan orang pertama untuk mengambil kesempatan daripada undang-undang baru ini.

Andy meminta perlepasan dari Hearts ke Wigan Athletic pada Ogos 2006. Maka wujudlah istilah ‘transfer request atau permohonan perpindahan oleh pemain.

Kelab baru yang inginkan khidmat mereka biasanya sedia untuk membayar pampasan atau klausa khas jika kelab semasa mereka menerima permohonan perpindahan itu.

Kelemahan Dan Klausa Pelik

Beberapa isi dalam kontrak pemain ada kelemahannya. Ini kerana pemain terpaksa terikat kepada klausa tertentu dan ada di antaranya adalah pelik.

Sebagai contoh, bek Liverpool, Stig Inge Bjornebye sangat suka bermain ski-jumping. Mendengar hobi beliau ini, Liverpool telah memasukkan klausa khas dalam kontrak beliau yang melarang beliau tidak boleh bermain ski yang melebihi ketinggian 200 ela.

Ini kerana, pihak kelab khuatir beliau akan tercedera teruk kerana perkara selain bola sepak.

Paul Gascoigne pernah menuntut supaya penginapan beliau hendaklah sentiasa berhampiran tasik memancing sebagaimana yang telah dipersetujui oleh kelab dalam kontrak beliau.

Tottenham Hotspurs dikatakan pernah memasukkan klausa khas supaya Robbie Keane tidak meraikan gol dengan cara cartwheel and forward roll kerana mereka mendapati ia salah satu sebab kenapa Keane boleh tercedera.

Namun Keane tetap meraikan gol ke-100 beliau dengan cara tersebut.

Crystal Palace dikatakan ada menyelitkan klausa untuk memotong gaji bagi pemain yang lebih berat badan.

Ingat lagi peristiwa ketika Arsenal cuba membayar klausa perlepasan Luis Suarez dengan tambahan £1 dahulu? Ia antara beberapa usaha untuk memanipulasi klausa.

Baca juga : Impak Brexit; Sanchez & Ozil Dilapor Mahukan Bayaran Jauh Lebih Tinggi Untuk Kontrak Baru

The post Sejarah Dan Perkembangan Kontrak Pemain Dalam Bola Sepak appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Previu Final Piala Malaysia 2016: Selangor Mahukan Kejuaraan Ke-34, Kedah Mahu Balas Dendam

Pada musim lalu, Selangor menewaskan pasukan Kedah dengan jaringan 2-0 di pentas final. Namun pada ketika itu, Kedah hadir dengan status pasukan Liga Premier.

Pada hari ini, lebih ramai meletakkan pasukan Kedah sebagai pasukan pilihan berbanding dengan Selangor. Pada asasnya, kami rasa tidak boleh juga untuk melabel Selangor sebagai underdog iaitu bukan pilihan.

Kedah musim lalu digelar underdog kerana status dari liga kedua, Selangor musim ini berada dalam kelompok pasukan 5 terbaik. Jadi kami label ia perlawanan 2 pasukan yang hampir setara kekuatannya.

Prestasi Semasa

Prestasi semasa keseluruhannya agak memihak kepada pasukan Kedah. Namun dalam pertandingan Piala Malaysia, kedua-dua pasukan hanya tewas sekali setakat ini sepanjang kempen Piala Malaysia musim ini.

Kedah masih belum tewas dalam 10 perlawanan terakhir mereka dalam semua pertandingan. Manakala untuk tempoh yang sama Selangor sudah tewas 3 kali.

Ini adalah rekod 9 perlawanan terakhir kedua dua pasukan.

sel

sel1

Rekod 7 Pertemuan

sel2

Selangor menang: 3 (43%)
Kedah menang : 2(29%)
Seri : 2(18%)

Taktikal

Formasi

Dari segi formasi, Selangor sudah mulai menggunakan 4-4-1-1/4-4-2 dalam beberapa perlawanan terakhir mereka, dan ia nampak lebih berkesan berbanding dengan 4-1-4-1.

Namun yang pasti, K.Gunalan kerap memilih 2 formasi utama ini.

Tan Cheng Hoe lebih varian dalam isu formasi. Beliau gemar dengan 4-2-3-1. Pada masa yang sama Tan Cheng Hoe boleh menggunakan 4-3-3 jika beliau mahu menggunakan kelincahan pemain seperti Farhan di bahagian sayap.

Dalam banyak perlawanan musim ini juga, Tan Cheng Hoe gemar menggunakan 4-4-2 dan memberikan ruang kepada 2 penyerang import beliau bermain dalam satu pasukan.

Karakter Pasukan

Selangor

 • Mencipta peluang melalui hantaran lintang
 • Serangan balas yang laju

Kedah

 • Serangan dari sayap kiri
 • Mencipta peluang melalui hantaran lintang dan through passes
 • Gemar mendominasi bahagian tengah

Kekuatan

Selangor

 • Menyudahkan hantaran lintang
 • Laju dalam serangan balas
 • Menjaringkan gol melalui situasi bola mati

Kedah

 • Kreativiti di bahagian tengah dan sayap
 • Boleh mencipta peluang berterusan

Kelemahan

Selangor

 • Melepaskan foul mudah di luar kotak penalti
 • Mempertahankan kelebihan gol
 • Kreativiti

Kedah

 • Agak lemah dalam permainan yang fizikal
 • Menangani serangan balas
 • Berhadapan dengan pemain yang berteknikal di dalam kotak penalti

Apa Kata Jurulatih? 

coach

Wakil media kami berkesempatan menanyakan beberapa soalan dalam sidang media yang berlangsung semalam. Antara isu yang digariskan adalah:

Tan Cheng Hoe menyatakan mereka lebih bersedia dalam final kali ini. Selain latihan taktikal dan teknikal dalam rutin biasa, Kedah juga melakukan latihan tambahan khas.

Mereka berlatih di Bukit Jelutong untuk berhadapan dengan kemungkinan cuaca buruk yang akan mempengaruhi permukaan padang seperti musim lalu.

Ketika ditanya apakah perancangan Selangor sekiranya Kedah berjaya mendapat rentak lebih awal dan bermain dengan possession football?

K. Gunalan menyatakan mereka sudah ada plan mereka tersendiri, sebagai contoh perancangan serangan balas yang berkesan.

Gunalan menolak sebarang teori untuk terlalu menyerap asakan lawan kerana mahu mengelak terlalu terikut-ikut dengan corak permainan pasukan Kedah.

Pemain Tumpuan

Andik Vermansyah (Selangor)

Kredit gambar : Asiana.my

Kredit gambar : Asiana.my

Pemain lincah ini dijangka akan menjadi ketua pasukan untuk pasukan Selangor pada malam ini. Beliau meneruskan kisah romantik pemain dari seberang dengan Selangor selepas era Bambang-Ellie Aiboy.

Andik menjadi pemain penting sepanjang kempen Selangor musim ini walaupun pada awal musim agak sederhana prestasi beliau.

Kedah pastinya sudah ada perancangan untuk menghentikan extra attacker Selangor ini.

Liridon Krasniqi (Kedah)

Dalam final tahun lalu, Liridon memperkenalkan diri beliau kepada peminat bola sepak Malaysia dengan cara yang cukup mengagumkan.

Kredit gambar : Asiana.my

Kredit gambar : Asiana.my

Musim ini, berlaku transisi dari segi formasi dan taktikal Tan Cheng Hoe yang kerap berubah-ubah kerana adanya set baru 2 penyerang import.

Pada masa yang sama, peningkatan kepentingan peranan Syazwan Zainon membuatkan Liridon tidak perlu untuk terlalu advance di dalam padang seperti musim lalu.

Liridon agak berhempas pulas musim ini untuk memastikan dia boleh menyumbangkan yang terbaik dalam peranan yang lebih disiplin di bahagian tengah.

Namun, kami tetap merasakan pemain ini juga akan menjadi ancaman tambahan dari segi kreativiti dan kemampuan untuk menyusup ke dalam kotak penalti pada masa-masa tertentu.

Sebelum Wisel

Ini adalah final ke-49 dalam sejarah pasukan Selangor. Manakala untuk pasukan Kedah ini adalah final ke-11. 33 Piala Malaysia dalam kabinet pasukan Selangor dan 4 lagi dalam kabinet pasukan Kedah.

Kedua-dua pasukan telah bertemu 2 kali dalam perlawanan final dan masing masing menang salah satu daripadanya.

Dengan final ketiga antara Selangor dan Kedah, ini bermakna, pasukan Selangor adalah lawan yang sama banyak dengan Kuala Lumpur (3 kali) untuk ditentang oleh Kedah. Kedua-dua pasukan dari Lembah Klang.

Segalanya bergantung kepada aksi pemain berbanding dengan jurulatih. Dalam final seperti ini, taktikal kadangkala hanya memainkan peranan kurang 50%

Satu perlawanan final yang pastinya meriah kerana kedua-dua pasukan memiliki skala penyokong yang besar.

2206055shah-alam780x390

Selamat maju jya kepada kedua-dua pasukan.

Baca juga : 

The post Previu Final Piala Malaysia 2016: Selangor Mahukan Kejuaraan Ke-34, Kedah Mahu Balas Dendam appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Jermaine Pennant: “Liga Singapura Tak Akan Maju Walaupun Mereka Bawa Lionel Messi”

Pada tahun 1994, Singapura mengumumkan yang mereka akan keluar dari Liga Malaysia.

Dan pada 1996, mereka menubuhkan liga mereka sendiri iaitu S-League.

Mereka bermula dengan hanya 8 pasukan sahaja ketika musim sulung mereka mengambil tempat. Selepas 20 tahun kewujudan liga, S-League hanya mampu mempunyai maksima 11 pasukan sahaja.

Tak akan berkembang

Bekas pemain Arsenal dan Liverpool Jermaine Pennat, mengejutkan dunia bola sepak apabila beliau berkeputusan untuk menyertai S-League.

Pennant

Beliau memilih untuk menyertai Tampines Rovers dengan nilai gaji rekod tertinggi dalam sejarah S-League iaitu £11,500. (RM 60,000)

Namun begitu, pengalaman Pennant di Singapura tidaklah seindah yang disangkakan.

Beliau merasakan S-League tidak akan berkembang, dan mereka hanya akan duduk di dalam zon selesa mereka sendiri.

Pennant juga merasakan S-League tak akan berkembang kerana walaupun mereka membawa Lionel Messi sekali pun ke liga mereka.

“Buatlah apa saja pun. Kalau mereka bawa Lionel Messi pun tiada masalah. Mereka mampu menarik minat peminat bola sepak di Singapura untuk menonton S-League.”

“Tetapi mereka tidak ada duit. Dan jika liga mereka berterusan dibantu oleh kerajaan seperti liga yang mereka lakukan pada sukan lain. Mereka tak akan berkembang.”

Bagi Pennant, jika S-League tidak melakukan sesuatu. Liga mereka tidak akan kemana.

Tetap berdegil

Sejak penubuhan S-League pada 1996, mereka mengalami kesukaran untuk menarik peminat bola sepak di Singapura untuk datang menyokong liga tempatan.

Hal ini kerana mereka gagal untuk menarik penaja untuk menaja liga mereka dan dalam masa yang sama peminat bola sepak di Singapura lebih memilih untuk menonton aksi liga bola sepak dari Eropah di kaca televisyen.

01_19114155_0ee916_2647618a

Selepas 9 bulan bersama Tampines Rovers, Pennant akhirnya pergi meninggalkan kelab tersebut kerana tidak mahu menerima potongan gaji diatas gaji besar yang diterima beliau.

Beliau tidak berpuas hati kerana Tampines Rovers mengamalkan polisi gaji yang menghadkan nilai gaji untuk sesetengah pemain.

Bagi pengerusi Tampines Rovers Krishna Ramachandra, kelab beliau buat sedemikian untuk demi keadian setiap pemain di kelabnya.

“Adalah tidak adil untuk pemain yang lain kerana mereka semua mengambil potongan gaji tetapi beliau dapat gaji yang amat besar.”

“Ia akan beri suasana yang tidak seronok dibilik persalinan.”

Baca juga: 

The post Jermaine Pennant: “Liga Singapura Tak Akan Maju Walaupun Mereka Bawa Lionel Messi” appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Incoming search terms:

Jamie Redknapp Dedah Diajak Masuk Kristian Setiap Hari Oleh Emmanuel Eboue

 

Ramai pemain yang cukup beriman dengan agama mereka dalam dunia bola sepak.

Seperti contoh adik-beradik Toure serta pemain Sheffield Wednesday, Jeremy Helan mengambil langkah drastik untuk bersara dari bola sepak pada usia muda untuk fokus pada agama.

Kisah kali ini merupakan kisah menarik mengenai Emmanuel Eboue dan seorang bekas bintang Liverpool.

Diajak masuk Kristian

Berita ini mungkin berita yang paling pelik tetapi benar untuk didengar minggu ini kerana Jamie Redknapp (gambar bawah) mendedahkan Eboue telah mengajak beliau menyertai agama Kristian.

jamie-redknapp-sky

Perkara itu didedahkan oleh Redknapp dalam satu rancangan yang diberi nama A League of Their Own.

Dalam rancangan itu beliau ditanya bagaimana semua perkara ini boleh berlaku?

Redknapp kemudiannya menjawab, “Semuanya berlaku selepas kami bertukar nombor telefon.”

“Kami bertukar nombor telefon sejak kami bertemu di padang latihan. Ketika itu kami sedang menghantar anak-anak kami ke latihan bola sepak.”

Sejak mereka bertukar nombor, Redknapp berkata beliau kerap mendapat mesej-mesej berunsurkan ketuhanan dari Eboue.

“Beliau selalu menghantar kepada saya mesej yang mengandungi mutiara kata dari agama Kristian.”

“Kekerapan itu adalah beliau hantar benda itu kepada saya setiap hari!”

“Kenapa saya?”

Dalam rancangan itu juga pengacara James Corden telah mendesak Redknapp untuk membaca secara terbuka mesej yang diberikan oleh Eboue.

eboue

“Mutiara kata hari ini adalah berbunyi, adakah anda rasa anda sudah gagal?”

“Dengan Tuhan, ia belum terlambat untuk kita lakukan permulaan yang baharu.”

Sejurus selepas membacakan mesej itu, Redknapp secara spontan mempersoalkan “kenapa saya yang dia pilih?

Eboue memang terkenal dengan personaliti sebagai seorang pemain yang cukup beriman dengan agamanya iaitu Krisitan.

Bagi kami ia bukanlah satu tindakan yang salah untuk Eboue mengajak Redknapp menyertai agama Kristian.

Cuma mungkin pada pengamatan Redknapp, beliau tidak selesa dengan cara Eboue yang menghantar mesej-mesej mutiara kata itu kepadanya setiap hari.

Dalam masa yang sama, Redknapp juga mahu fokus dengan pegangan agama yang beliau anuti.

Jamie Redknapp merupakan anak kepada pengurus Harry Redknapp. Beliau pernah beraksi untuk Liverpool pada era pertengahan 90-an.

Baca juga: Tidur Depan Stadium, Gelandangan Ini Dapat Kerja Dengan Real Sociedad

The post Jamie Redknapp Dedah Diajak Masuk Kristian Setiap Hari Oleh Emmanuel Eboue appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

The Hattrick Gang: 5 Pemain Yang Menjaringkan Hatrik Di Perlawanan Akhir Piala Malaysia

Adalah satu perasaan yang hebat jika kita dapat jaringkan gol dalam perlawanan akhir bukan?

Tetapi apa pula rasanya jika kita dapat jaringkan hatrik pada perlawanan akhir? Mesti perkara itu adalah satu kenangan yang tak akan dilupakan bukan?

Piala Malaysia sejak zaman-berzaman memberikan pelbagai kisah dan nostalgia kepada kejohanan yang tertua di Asia ini.

Kali ini, kami bawakan 5 pemain yang pernah menjaringkan hatrik pada perlawanan akhir Piala Malaysia!

N.Thanabalan – Selangor (1968)

f

Piala Malaysia 1968 memasuki edisi kedua selepas namanya diubah dari Piala HMS Malaya dan berevolusi menjadi Piala Malaysia pada tahun 1966.

Selangor kembali ke perlawanan akhir selepas memasuki peringkat tersebut pada edisi 1966. Lawan mereka di perlawanan akhir Piala Malaysia 1968 adalah pasukan Pulau Pinang.

Dilangsungkan di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur. Perlawanan tersebut merupakan perlawanan yang cukup berat sebelah.

Puncanya adalah kerana Selangor menang 8-1 pada perlawanan akhir tersebut!

Thanabalan ternyata wira pada perlawanan itu. 3 gol dari beliau membantu Selangor untuk menjadi juara pada tahun tersebut.

Kemenangan 8-1 itu adalah kemenganan kali kedua yang Selangor lakukan diperlawanan akhir. Pada tahun 1927, Selangor memenangi Piala Malaysia menewaskan Singapura 8-1 di perlawanan akhir.

Ervin Boban – Johor (1991)

Piala Malaysia memerlukan 23 tahun untuk menyaksikan jaringan hatrik dihasilkan di perlawanan akhir selepas dilakukan pada 1968.

Pada perlawanan akhir Piala Malaysia 1991, pasukan Johor bertemu dengan pasukan Selangor di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur.

Johor yang terluka dengan kekalahan memalukan 6-1 di tangan Selangor pada perlawanan akhir Piala Malaysia 1986, amat memerlukan kemenangan agar dendam mereka dapat dilunaskan.

Mujur pemain import mereka Ervin Boban (kanan) berjaya meledak hatrik pada perlawanan itu untuk memberikan gelaran Piala Malaysia ke-2 mereka.

ervin-boban

Johor menang 3-1 ke atas Selangor pada malam itu.

Abbas Saad – Singapura (1994)

Abbas Saad merupakan sebahagian antara trio berbisa Johor yang memenangi Piala Malaysia 1991 disamping Ervin Boban dan Alistair Edwards.

Namun pada tahun 1994, Abbas Saad bermain untuk pasukan Singapura dan berjaya membantu mereka memenangi Piala Malaysia pada tahun tersebut.

Menentang Pahang di perlawanan akhir yang pertama diadakan di Stadium Shah Alam. Singapura mengucapkan selamat tinggal kepada bola sepak Malaysia dengan penuh bergaya apabila menewaskan Pahang dengan jaringan 4-0 di perlawanan akhir.

3 gol dari Abbas Saad dan 1 gol dari Fandi Ahmad memberikan kejuaraan Piala Malaysia ke-24 dan yang terakhir untuk Singapura.

Juan Manuel Arostegui – MBPJ FC (2003)

photo_2016-10-28_18-02-27

Finalis perlawanan akhir Piala Malaysia 2003 iaitu MBPJ FC dan Sabah ini sebenarnya sudah bertemu dari peringkat kumpulan lagi. Ketika itu masing-masing berada di kumpulan C bersama 2 lagi pasukan iaitu Selangor dan Pulau Pinang.

Pada aksi kumpulan, Sabah memperoleh kelebihan apabila berjaya seri dan menang dalam 2 perlawanan menentang MBPJ FC sambil berjaya menjadi juara kumpulan C.

Namun begitu, MBPJ FC berjaya memperoleh ganjaran terbesar apabila bertemu di perlawanan akhir menentang Sabah di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur.

Juan Manuel Arostegui muncul wira apabila menjaringkan hatrik yang memberikan MBPJ FC kemenangan selesa 3-0 ke atas Sabah.

Kemenangan itu membolehkan MBPJ FC menjadi satu-satunya pasukan berstatus kelab yang memenangi Piala Malaysia sehinggalah sekarang.

Bambang Pamungkas – Selangor (2005)

Selangor kembali lagi ke pentas akhir Piala Malaysia selepas memasukinya pada 2002. Kali ini mereka menerima cabaran Perlis di perlawanan akhir untuk edisi 2005.

Perlis yang merupakan juara Liga Super ketika itu, bertemu dengan Selangor yang merupakan juara Liga Perdana dan Piala FA Malaysia.

Bintang utama Selangor ketika itu adalah Bambang Pamungkas. Dan pada perlawanan itu beliau ternyata beraksi seperti seorang bintang apabila menjaringkan hatrik pada perlawanan tersebut.

Pembelian Bambang Pamungkas dan Elie Aiboy dari Indonesia menjadikan Selangor cukup sinonim dengan Indonesia. Maka tidak hairanlah apabila mereka berjaya melengkapkan Misi 33 mereka ketika Andik Vermansah beraksi untuk Merah Kuning.

Ruangan Khas

Sebenarnya, ada seorang pemain yang merupakan pemain pertama menjaringkan hatrik tetapi tidak memasuki senarai kami tadi.

Puncanya? Puncanya adalah kerana pemain tersebut mempunyai rekod lebih hebat! Beliau menjaringkan 4 gol dalam perlawanan akhir Piala Malaysia!

Beliau adalah Abdul Ghani Minhat (gambar bawah), pemain yang digelar sebagai ‘Raja Bola’ satu ketika dahulu.

ghani1

Pada aksi perlawanan akhir Piala Malaysia 1961 menentang Perak. Ghani Minhat telah menunjukkan kepada peminat mengapa beliau digelar ‘Raja Bola’.

Dalam perlawanan tersebut, Ghani Minhat menjaringkan 4 gol dalam kemenganan 4-2 Selangor ke atas Perak.

Untuk rekod, masih lagi tiada pemain yang berjaya menjaringkan 4 gol selain beliau dalam perlawanan akhir Piala Malaysia.

Baca juga: Selangor 3-0 Perlis: Di Mana Kesebelasan Utama Selangor Yang Menjuarai Piala Malaysia 2005?

The post The Hattrick Gang: 5 Pemain Yang Menjaringkan Hatrik Di Perlawanan Akhir Piala Malaysia appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Previu Fantasy Premier League 2016/2017: Minggu 10

Premier League kembali lagi minggu ini untuk minggu ke-10 selepas pada pertengahan minggu beberapa pasukan Premier League terlibat dengan aksi EFL Cup.

Terdapat beberapa perlawanan menarik minggu ini seperti Middlesbrough menentang Bournemouth, Tottenham Hotspur menentang Leicester City dan Southampton menentang Chelsea.

Oleh itu, mari kita baca tips terkini untuk Fantasy Premier League (FPL) minggu ini!

Penjaga gol

25367322

Penjaga gol yang menjadi tumpuan minggu ini adalah penjaga gol Watford, Huerelho Gomes.

Beliau telah berjaya memperoleh 2 clean sheet secara berturut-turut.

Watford akan menjadi tuan rumah kepada Hull City minggu ini. Satu lagi sebab untuk meletakkan Gomes di gol adalah kerana rekod Hull sendiri.

Mereka hanya berjaya menjaringkan 1 gol dalam 3 lawatan terakhir ke Watford.

Nama-nama lain yang sesuai untuk dijadikan penjaga gol utama adalah Hugo Lloris (Tottenham Hotspur).

Pertahanan

63dfc5d091f3fe388381ed1b3033a7

Michael Keane dari Burnley mendahului senarai untuk pertahanan minggu ini.

Minggu ini Burnley akan bertandang ke Old Trafford untuk menentang Manchester United. Jadi, kita boleh jangkakan barisan pertahanan Burnley akan berkerja keras untuk menyerap segala asakan pasukan tuan rumah.

Oleh itu, Keane adalah calon yang tepat kerana beliau pasti akan dipaksa berkerja keras untuk mempertahankan golnya dari dibolosi. Semestinya, mata FPL boleh diperolehi dari hadangan, pintasan dan semestinya clean sheet.

Selain daripada itu, Keane juga sering melakukan percubaan ke arah pintu gol. Jadi ia juga menambah mata untuk Keane kerana beliau melakukan serangan.

Selain daripada Keane, pilihan lain adalah Curtis Davies (Hull City) dan Winston Reid (West Ham United).

Pemain Tengah

coutinho-fpl

Perancang Liverpool, Phillipe Coutinho menjadi pilihan utama untuk FPL minggu ini.

Countinho mempunyai rekod baik ketika ini, menjaringkan gol ketika menentang West Bromwich Albion yang merupakan gol keempat beliau musim ini.

Beliau juga sudah mempunyai beberapa assist serta sudah mencipta 37 percubaan.

Memandangkan harga beliau agak tinggi iaitu (£13.3 juta). Pilihan yang lebih murah adalah Danny Drinkwater dari Leicester City.

Tugas bertahan di bahagian tengah dilakukan dengan baik oleh Drinkwater apabila beliau melakukan 7 terjahan ketika perlawanan terakhir Leicester di tempat lawan iaitu menentang Manchester United.

Jadi beliau boleh dijadikan pilihan yang sesuai memandangkan Leicester akan bertemu Tottenham di tempat lawan.

Calon pemain tengah lain yang sesuai adalah Idrisa Gueye (Everton).

Penyerang

sanchez-fpl

Romelu Lukaku merupakan calon terbaik untuk bahagian serangan minggu ini. Hal ini kerana beliau tetap memberikan mata FPL yang baik walaupun Everton tidak berjaya mengutip mata penuh.

Selain dari itu, bintang Arsenal iaitu Alexis Sanchez juga merupakan calon terbaik untuk mendahului barisan serangan.

Dengan rekod yang tidak baik dicatatkan oleh pertahanan Sunderland apabila memboloskan 91 percubaan bahaya di dalam kotak penalti. Arsenal mempunyai peluang untuk mendapatkan gol sebanyak mungkin dalam lawatan mereka ke Stadium of Light menentang Sunderland.

Pilihan Kapten: 

 • Huerelho Gomes (Watford)
 • Michael Keane (Burnley)
 • Alexis Sanchez (Arsenal)

Baca juga: Analisis Taktikal EPL 2016/17: 3-4-3 Conte Bunuh Sistem Lemah Jose Mourinho

The post Previu Fantasy Premier League 2016/2017: Minggu 10 appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

The Cursed XI: 11 Pemain Yang Terikat Dengan ‘Sumpahan’ Dalam Karier Mereka

Dalam bola sepak, faktor nasib juga sedikit sebanyak memainkan peranan. Ternyata sukan bola sepak merupakan satu sukan yang amat sukar dijangka.

Adalah normal jika kadang-kala kita tidak bernasib baik dalam bola sepak. Tetapi bagaimana pula kalau seorang pemain itu tidak bernasib baik sepanjang kariernya?

Dengan menggunakan formasi 4-3-3, kami tampilkan 11 pemain bola sepak yang terikat dengan sumpahan-sumpahan pelik lagi unik dalam karier mereka!

Igor Akinfeev

igorakinfeevhighs_1tvvz2dqk82j

Akinfeev pernah dikaitkan dengan perpindahan ke Manchester United pada awal 2000-an. Namun beliau selalu terkena satu sumpahan iaitu amat sukar untuk mendapatkan clean sheet.

Akinfeev sering terkena sumpahan tersebut ketika mewakili kelabnya pada aksi UEFA Champions League (UCL). Untuk rekod beliau gagal mendapatkan clean sheet untuk 14 perlawanan berturut-turut!

Beliau hampir berjaya mematikan sumpahan itu pada perlawanan menentang Monaco pada aksi UCL yang lalu. Namun pada ke-87, Akinfeev memboloskan gol selepas Carvalho Silva menjaringkan gol penyamaan untuk perlawan berakhir 1-1.

Akinfeev yang beraksi cemerlang pada perlawanan itu ternyata berang selepas memboloskan gol itu.

Andres Escobar

andres-escobar-1150x767

Terkenal dengan gelaran Mr Gentleman of Football. Escobar bagaimana pun telah mematahkan hati rakyat Colombia pada Piala Dunia 1994.

Selepas tewas 3-1 kepada Romania dalam aksi pembukaan peringkat kumpulan. Colombia perlu menang ke atas Amerika Syarikat untuk menghidupkan peluang mereka ke pusingan seterusnya.

Malang bagi Colombia, Escobar menjaringkan gol sendiri dalam perlawanan itu dan hasilnya mereka tewas 2-1 dan tersingkir dari Piala Dunia 1994.

Beberapa hari selepas itu, Escobar pergi minum di sebuah bar untuk meredakan kekecewaan beliau. Namun beliau telah diserang oleh 3 pemuda yang kecewa dengan Escobar lalu menembak mati beliau dengan 6 das tembakan.

Holger Badstuber

825803d40f9896245f0f6a7067006f

Walaupun sudah bersama dengan Bayern Munich sejak dari skuad remaja, jumlah penampilan beliau yang hanya berjumlah kurang dari 120 penampilan sahaja cukup untuk membuktikan beliau adalah pemain yang injury-prone.

Sejak 2013, beliau hanya berjaya melakukan 17 penampilan Bundesliga untuk Bayern Munich. Pada waktu itu beliau telah terlepas gelaran treble bersama Bayern Munich dan gelaran Piala Dunia bersama Jerman.

Kini selepas 3 tahun, Badstuber kembali beraksi untuk Bayern Munich.

Ledley King

68-ambassadorking-gt

Merupakan lagenda di Tottenham Hotspur. King bagaimana pun seperti Badstuber yang sering dihantui dengan kecederaan.

Kecederaan lutut yang sering menghantui beliau sering menyukarkan beliau untuk beraksi pada tahap tertinggi. Dan kerana itu beliau bersara awal pada usia 31 tahun.

Marcos Rojo

h_51479761

Rojo mempunyai sumpahan di mana apabila beliau beraksi di perlawanan akhir. Pasukan diwakilinya pasti akan tewas.

Sumpahan itu berjaya dielak Estudiantes pada perlawanan akhir Copa Libertadores apabila Rojo tidak disenarai dalam skuad perlawanan mereka.

Namun sumpahan itu tiba apabila Rojo beraksi untuk Argentina. Ketika itu, mereka tewas pada aksi Piala Dunia 2014 dan perlawanan akhir Copa America.

Pada aksi akhir FA Cup 2016 antara Manchester United dan Crystal Palace, perlawanan terikat dengan keputusan 0-0. Selepas Rojo dikeluarkan, barulah Manchester United mampu untuk memecah kebuntuan dan memenangi perlawanan itu.

Aaron Ramsey

AaronRamsey

Ramsey terkenal dengan satu sumpahan yang bukan memberi kesan kepada dirinya. Tetapi kepada orang-orang terkenal di dunia!

Beliau sering dikaitkan menjadi punca kepada kematian orang-orang berpengaruh di dunia. Hipotesisnya setiap kali Ramsey menjaringkan gol, pasti ada orang terkenal akan meninggal dunia.

Hal ini terbukti apabila Osama bin Laden, Steve Jobs, Alan Rickman dan Whitney Houston antara mangsa ‘sumpahan’ Ramsey ini!

Micheal Ballack

zidane_goal_leverkusen_realmad

Ballack terkenal dengan sumpahan ‘menjadi naib johan’ dalam kariernya. Ketika bersama Bayer Leverkusen, Ballack terlepas 2 kali gelaran Bundesliga dan semuanya berlaku pada hari terakhir liga.

Tahun 2002 merupakan tahun termalang Ballack apabila beliau menjadi naib johan untuk Bundesliga, DFB-Pokal dan UCL. Sumpahan Ballack itu berterusan ketika bersama pasukan Jerman apabila mereka tewas di perlawanan akhir Piala Dunia 2002 di tangan Brazil.

Jonathan Richter

543291-22585100-1600-900

Nasib malang Richter (kanan) bermula apabila beliau dipanah petir ketika beraksi untuk pasukan Nordsjælland pada 2009.

Selepas koma 12 hari, Richter berjaya pulih dan menjadi normal seperti manusia lain. Namun lain pula yang jadi.

Kaki kiri beliau mengalami kesan hasil panahan petir itu lalu beliau terpaksa memotong kaki tersebut. Dan disebabkan itu beliau terpaksa menamatkan kariernya.

Ryoichi Maeda

ryoichi-maeda-west-ham-transfe

Seperti Ramsey, Maeda juga mempunyai sumpahan yang mampu memberi malang kepada pasukan-pasukan di J-League.

Sejak 2007 untuk 6 musim berturut-turut. Pasukan pertama yang dibolosi oleh Maeda pasti akan jatuh ke liga bawahan.

Hal ini menjadi kecoh apabila pada 2012, Gamba Osaka jatuh ke liga bawahan selepas mereka menjadi mangsa pertama jaringan dari Maeda.

Apa yang membuat perkara ini kecoh adalah kerana untuk 3 musim berturut-turut sebelumnya, Gamba Osaka adalah 3 pasukan terbaik di J-League!

Eusebio

maxresdefault

Bela Guttmann merupakan pengurus Benfica yang membawa masuk Eusebio pada era 1960-an. Menariknya, Guttmann berjaya memberikan gelaran Eropah kepada Benfica untuk dua musim berturut-turut.

Namun apabila Guttmann meminta untuk gajinya dinaikkan atas kejayaan yang diciptanya. Benfica tidak bersetuju untuk menunaikan permintaannya itu.

Lalu Guttmann pergi meninggalkan Benfica sambil menyumpah “Benfica tidak akan menang gelaran Eropah untuk 100 tahun!”.

Sumpahan itu terenyata memakan Benfica. Sejak itu, 8 kali Benfica tewas dalam perlawanan akhir UCL dan Europa League.

Pada 1990, Eusebio pernah pergi ke kubur Guttmann untuk memohon agar sumpahan itu ditarik balik!

Carlos Hermosillo

2-264

Hermosillo ada sumpahan pelik yang memberi kesan kepada pasukannya Cruz Azul dan pasukan Leon.

Dalam aksi penentuan Liga Mexico. Muka Hermosillo telah terkena rembatan padu penjaga gol Leon dan disebabkan itu pengadil memberikan sepakan penalti kepada Cruz Azul.

Hermosillo yang mengambil sepakan itu bagaimana pun mengalami pendarahan teruk dimukanya. Pengadil meminta beliau untuk mengelap dahulu darahnya namun beliau enggan mengelap darahnya sehingga perlawanan tamat.

Keengganan beliau mahu mengelap darahnya telah menyumpah kedua-dua pasukan. Cruz Azul untuk 20 tahun hanya menjadi naib juara untuk liga dan kejohanan piala sementara Leon sering turun naik dalam liga.

Baca juga: 5 Pemain Menyerlah Yang Gagal Memasuki Senarai Akhir Ballon d’Or 2016

The post The Cursed XI: 11 Pemain Yang Terikat Dengan ‘Sumpahan’ Dalam Karier Mereka appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Irfan Bakti, Pulangnya Jurulatih Kesayangan Peminat Terengganu Dan 5 Senarai Semak

Irfan Bakti sah menjadi pengendali skuad Terengganu pada musim hadapan. Beliau sudah bersedia untuk memulakan tugasan beliau di kerusi panas tersebut selepas kempen domestik berakhir secara rasminya.

Kredit Gambar : Safwan Rozi / www.asiana.my

Kredit Gambar : Safwan Rozi / www.asiana.my

Irfan Bakti adalah simbol kepada kebangkitan gelombang kedua bola sepak Terengganu selepas era 1998-2001. Irfan membentuk skuad emas Terengganu pada 2011 sejak 2009 dari ‘kanvas’ kosong.

Hasilnya, pada 2011, Irfan dan Terengganu menjadi juara berganda (double) Piala FA dan Piala Malaysia. Mereka turut menamatkan saingan Liga Super sebagai Naib Juara.

juara

Namun peminat Terengganu dikejutkan dengan pemergian Irfan Bakti selepas kejayaan manis pada 2011.

Ini kerana mereka menjangkakan pada musim 2012 mereka akan menjadi kuasa yang lebih stabil dan Liga Super adalah sasaran yang realistik.

Boleh dikatakan selepas itu, ramai peminat Terengganu sentiasa meletakkan Irfan sebagai penanda aras kepada jurulatih baru skuad Terengganu.

Semenjak Irfan meninggalkan Terengganu, skuad penyu itu telah dilatih oleh 6 jurulatih tetap dan beberapa interim. Namun tidak seorang pun yang berjaya memberikan trofi kepada Terengganu selepas Irfan Bakti.

Pemain-pemain yang dibentuk oleh Irfan Bakti pada era pertama beliau di Terengganu masih menjadi asas kepada pasukan Terengganu sehingga ke hari ini. Jadi, beliau akan memulakan semula lakaran itu musim hadapan.

Kepulangan kali ini sudah pasti amat dinanti-nantikan. Mungkin ramai juga masih tidak percaya akan reunion ini berlaku juga akhirnya.

Adakah Irfan Bakti Orang Yang Tepat?

Soalan yang terlalu mudah untuk dijawab. Sudah tentu ya!

Jurulatih yang sinonim dengan semangat dahagakan trofi ini ada personaliti, kaliber dan karakter yang terbaik untuk mengemudi pasukan yang berprestij seperti Terengganu.

Beliau memuktikan dirinya masih salah seorang jurulatih terbaik di dalam negara kita sehingga ke hari ini.

5 Senarai Semak

Berikut adalah senarai semak yang mungkin akan berada dalam buku nota Irfan Bakti dalam tugasan beliau kali ini.

1. Isu Pertahanan

Sejak 2 musim kebelakangan ini, pertahanan dalam konteks pasukan Terengganu merujuk kepada Sharbinie Alawee.

Kalau Sharbinie  dalam prestasi terbaik dan ‘berhantu’ maka pasukan ini ada pertahanan. Jika sebaliknya maka pasukan ini bermain bola sepak untuk menyerang sahaja.

Musim ini gandingan pertahanan berempat mereka memang terlalu teruk ditambah dengan tidak ada pemain tengah bertahan yang bagus.

Salah satu faktor kejayaan Irfan musim 2016 bersama Felda United adalah pertahanan yang konsisten dan ber’jeneral’.

Statistik bolos Felda United vs Terenganu untuk 2 musim terakhir (2015,2016) adalah:

Felda United : 53
Terengganu : 77

2. Pembersihan Dan Penstrukturan Semula Pasukan

Dalam skuad Terengganu yang ada sekarang, mungkin perlu dilakukan pembersihan skuad dan penstrukturan semula gaji beberapa pemain yang dilihat dibayar melampau.

Pembersihan skuad bukan bermaksud Terengganu perlu melepaskan terlalu ramai pemain mereka. Sebaliknya ia dinilai atas kapasiti profesional. Siapa yang perlu dilepaskan. Siapa yang ‘terpaksa’ dilepaskan.

Misalnya, di bahagian tengah ada 3 pemain yang ada rekod kecederaan berulang, maka pengurusan mungkin akan mengurangkan kuantiti itu kepada hanya memilih 2 orang daripada mereka ataupun seorang sahaja.

Dalam skop yang lebih besar, Irfan mungkin perlu membawa staf kejurulatihan yang beliau selesa untuk bekerja.

3. Pemain Import

Saya tidak pasti sama ada Irfan memilih untuk mengekalkan majoriti pemain import yang ada. Beliau sangat sensitif dalam isu pemain-pemain import sejak dari dulu.

Pada musim lalu, Irfan meminjam Forkey Doe selepas kecederaan Thiago Augusto.

Manakala pasukan Terengganu musim 2016 terlalu banyak membazir duit untuk pemain import.

Kecederaan Gustavo Lopez gagal digantikan dengan pelan seperti mana Irfan Bakti dan Tan Cheng Hoe lakukan musim ini.

Kredit Gambar : Zam Zainal / www.asiana.my

Kredit Gambar : Zam Zainal / www.asiana.my

Pada awal musim 2016, Terengganu melakukan pembelian panik dengan membawa masuk pemain yang sudah lebih 30 tahun dengan fizikal yang besar  J.J Morales.

Kemudian mereka membawa masuk Bogdan Milic. Pemain ini hampir sama dengan Morales iaitu pemain target man. Beliau turut gagal memberikan aksi lebih memberangsangkan.

Di Felda, Irfan memiliki pemain import yang konsisten dan berkualiti seperti Zar Rahan, Luftulla Turaev, dan Gilberto Alemao.

4. Taktikal Dan Kesebelasan Utama

Ini adalah aspek yang penting. Irfan Bakti bukanlah Mario Gomez namun beliau sentiasa cuba menyelesaikan isu taktikal ini lebih awal.

Terengganu pada musim ini sangat bermasalah dari segi taktikal dan kesebelasan utama. Apabila isu ini sudah diselesaikan awal, maka lebih mudah untuk melakukan penggiliran dalam skuad.

Pada 2011, Irfan dan Terengganu dikenali dengan bola sepak yang kreatif dengan gandingan beberapa pemain muda berbakat mereka ketika itu.

irfan3

Pada era beliau bersama Felda United terutama pada 2 musim terakhir beliau di sana, Irfan menekankan bola sepak yang berdisiplin dan berorientasikan serangan balas yang bertenaga.

Satu aspek yang Terengganu amat lemah musim ini adalah bermain dalam disiplin dan bertenaga.

5. Kembali Ke Liga Super 2018

Ini adalah keutamaan paling atas. Tidak kisahlah dengan cara apa sekalipun. Jika menjadi juara Liga Premier ia akan lebih manis.

Skuad ini telah membelanjakan wang yang besar untuk musim 2016 dengan kualiti pemain yang dilihat kompeten dalam segenap aspek posisi dan teknikal.

Selamat Berjaya Irfan Bakti Dan Terengganu

Irfan Bakti menolak tawaran untuk bersama dengan Felda United selepas kelab itu mahu mematikan klausa khas yang mengkehendaki beliau menang sekurang-kurangnya satu piala musim ini.

Jadi, Terengganu dikira bertuah untuk memiliki jurulatih seperti Irfan Bakti walaupun sebelum ini mereka pernah berpisah.

Kami harapkan yang terbaik untuk Irfan Bakti dan Terengganu.

Baca juga : Bagaimana Kelemahan ‘Banks of Four’ Terengganu Didedahkan Oleh Felda United

The post Irfan Bakti, Pulangnya Jurulatih Kesayangan Peminat Terengganu Dan 5 Senarai Semak appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Sejarah Bagaimana Stadium Pirelli Mendapat Nama

Di dalam industri bola sepak, memang biasa ada syarikat sanggup membayar sejumlah wang untuk pemasaran. Pelbagai cara dilakukan termasuk mengubah nama stadium.

Contoh popular pada hari ini seperti Arsenal (Emirates Stadium), Bayern Munich (Allianz Arena) dan Manchester City (Etihad Stadium).

Selain itu, konsep ini diamalkan di divisyen bawahan seperti Bolton (Macron Stadium) dan Coventry (Ricoh Arena).

burton3

Berbeza dengan apa dialami sebuah kelab kecil di England, Burton Albion, penjenamaan stadium mereka tidak memerlukan kelab ‘melelong’ hak tersebut secara terbuka.

Bagi penyokong Manchester United, mereka pasti ingat sesuatu mengenai kelab yang digelar Brewers ini.

Brewers mengikat Red Devils dalam saingan Pusingan Ketiga Piala FA 2005-06. Perlawanan ini diadakan di Pirelli Stadium.

Perlawanan ulangan beberapa hari kemudian, Red Devils melepaskan geram dengan membenam Brewers dengan keputusan 5-0. Ketika itu, Burton Albion diuruskan oleh Nigel Clough, anak kepada pengurus terkenal, Brian Clough.

pirelli-stadium-cover

Apa menariknya mengenai Pirelli Stadium ialah stadium ini diberikan nama sempena gergasi pembuatan tayar Itali tersebut. Tapak stadium ini asalnya milik Pirelli UK Tyres Ltd Sports & Social Club.

Tapak stadium ini didermakan oleh syarikat tersebut dan balasannya ialah menamakan stadium itu sebagaimana nama sekarang. Satu pemasaran sangat mudah dan santai!

Brewers sebelum ini bermain di Eton Park sejak 1958 sehinggalah 2005. Pada 2005, barulah mereka berpindah ke Pirelli Stadium.

Kos pembinaan stadium memakan belanja hanya £7.2 juta Pound Sterling. Untuk rekod, seramai 6,746 orang penonton telah hadir ke stadium ini pada Ogos tahun lalu.

Pada ketika itu, berlangsungya perlawanan derbi antara Burton Albion menentang Derby County dalam saingan English Football League Championship. Brewers menewaskan Rams dengan jaringan tunggal Jackson Irvine.

burton2

Jika dilihat rekabentuk stadium berkapasiti 6,912 ini, ia menggambarkan stadium moden yang sangat ringkas dan cantik. Arkiteknya masih mengekalkan elemen stadium berbentuk segi empat.

Rekabentuknya klasik dan berbeza dengan sesetengah stadium baru di Britain yang mula menerapkan elemen stadium berbentuk bujur.

Bagi mereka, benda yang paling penting dalam bola sepak adalah cuba memiliki stadium sendiri dan padang yang cantik untuk mengajurkan perlawanan bola sepak.

Sebagai penutup, stadium ini boleh dijadikan penanda aras kepada pembangunan stadium bola sepak berkapasiti rendah di negara kita.

Baca juga :  Arsenal Mahu Hukum Pemilik Pas Semusim Yang Gagal Hadir Ke Stadium

The post Sejarah Bagaimana Stadium Pirelli Mendapat Nama appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Penerangan Konsep Underdog Dan Kuda Hitam Dalam Bola Sepak

Di dalam artikel kami bertajuk Pasukan Gergasi vs Kerdil: Apakah Asal Usul Di Sebalik Terma ‘David vs Goliath’?kami ada bercerita tentang isu ini secara teknikal.

Namun kali ini kami mahu memberikan penerangan tentang asal usul daftar kata underdog dan kuda hitam (black/dark horse) dalam konteks sukan termasuk bola sepak.

Underdog

Underdog adalah perkataan yang biasa kita dengar. Dalam istilah Melayunya merujuk kepada pesaing bukan pilihan. Dari mana asalnya istilah underdog dan kenapa ada perkataan dog / anjing di dalamya?

Ia adalah bermula daripada satu sukan tradisional laga anjing/dog fighting ataupun dog baiting pada sekitar akhir kurun ke-18.

dog

Ia lebih kurang dengan laga ayam ataupun sabung ayam. Ada melibatkan pertaruhan dan perjudian. Anjing yang menang biasanya menindih atau memijak anjing yang kalah.

Maka keluarlah istilah underdog untuk anjing yang lemah ataupun dijangka akan kalah dan berada di bawah (under) anjing yang kuat pada akhir pertarungan seperti dalam lakaran di bawah ini.

dog2

Ketika meletakkan pertaruhan biasanya, untuk anjing yang memegang status underdog, nilai kemenangan akan lebih tinggi. Namun sukan ini sudah diharamkan kerana ia adalah kezaliman kepada anjing.

Negara-negara seperti Afghanistan, India, Jepun, Pakistan, Australia, Russia dan banyak lagi negara di dunia meletakkan akta larangan kepada permainan ini.

Dalam konteks sukan, istilah underdog ini merujuk kepada pasukan bukan pilihan yang dijangka akan kalah. Mereka juga akan diberikan nilai kemenangan pertaruhan yang tinggi seperti Leicester City musim lalu.

5000

Dalam satu perlawanan bola sepak, kita akan membuat penilaian sebelum perlawanan sama ada ia perlawanan melibatkan 2 pasukan yang setara kekuatannya ataupun ada beza yang jelas dari segi kualiti.

Underdog adalah pasukan yang kecil dan tidak memiliki potensi untuk menang ke atas lawan mereka. Akibat statusnya inilah mereka berada dalam keadaan hampir tidak ada tekanan.

Inilah faktor yang kerap memberikan mereka kelebihan di dalam perlawanan. Dalam bola sepak Inggeris, mereka sudah ada istilah sendiri untuk underdog iaitu minnow.

Namun daftar kata underdog ini tetap diterima oleh pengulas-pengulas Inggeris.

Istilah Black/Dark Horse

Ramai pengulas sukan mengaitkan underdog dengan istilah kuda hitam. Namun ia sebenarnya 2 perkara yang berbeza.

Kuda hitam lebih tepat untuk menggambarkan pasukan yang kuat tetapi tidak diberikan perhatian ataupun penilaian selayaknya (underated).

Dalam filem The Black Stallion ada menceritakan kisah asal usul istilah kuda hitam. Selepas perang dunia kedua, Alec Ramsey adalah budak yang ada hubungan istimewa dengan seekor kuda Arab (Arabian Horse) hitam.

Ini setelah Alec dan kuda yang diberinya nama Black ini terselamat daripada tragedi kapal karam.

black-the-black-stallion1

Diringkaskan cerita, pada suatu hari seorang joki kuda yang sudah bersara, Henry Dailey terkejut denan potensi kelajuan yang luar biasa oleh Black.

Henry mencadangkan kepada Alec supaya kuda ini dilatih dan didaftarkan dalam perlumbaan kuda.

blackstallion_h_2016

Pada mulanya, Alec tidak dapat mendaftarkan kudanya itu kerana tidak ada rekod dalam kejuaraan terbesar atau kuda ini bukan kuda lumba sebelum ini.

Alec dan The Black Stallion akhirnya menyertai kejohanan utama dan menewaskan beberapa kuda yang terkenal. Kuda hitam ini menjadi bualan kerana kehebatannya yang tidak diketahui sebelum ini.

Itulah kisah bagaimana istilah black horse wujud.

Rumusan

Kesimpulannya adalah, underdog dan black horse adalah dua konsep yang berbeza. Underdog lebih kepada, satu pasukan yang kerdil dan dijangka akan kalah.

Manakala kuda hitam adalah satu pasukan yang kuat namun ramai pihak tidak mengetahui kekuatan tersebut. Kami simpulkan Black Horse adalah seperti Atletico Madrid era Diego Simeone.

simeone

Kita sukar menggelar mereka underdog kerana pemain mereka memang ada kualiti yang tersendiri namun tidak diberikan penilaian (rating) yang selayaknya.

Underdog pula lebih tepat kepada Leicester City musim lalu yang menewaskan lawan-lawan mereka yang lebih besar dengan pemain-pemain yang dianggap biasa (mediocre)

Baca juga : Pasukan Gergasi vs Kerdil: Apakah Asal Usul Di Sebalik Terma ‘David vs Goliath’?

 

The post Penerangan Konsep Underdog Dan Kuda Hitam Dalam Bola Sepak appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA