[Edisi Piala AFF] Kupasan 23 Pemain Skuad Malaysia Di Piala AFF 2016

Kejohanan Piala AFF adalah sebuah kejohanan bola sepak  yang berprestij di rantau asia tenggara. Masuk edisi ke sebelas, Malaysia sudah mengenggam piala ini pada tahun 2010. Ketika itu ramai mengatakan itulah skuad emas dan harapan Malaysia untuk pergi lebih jauh dalam kelayakan Piala Dunia dan Asia. Nama-nama seperti Safee Sali, Norshahrul Idlan Talaha, Safiq Rahim dan Khairul Fahmi Che Mat meniti di bibir semua rakyat Malaysia apabila menjadi hero kerana membawa pulang piala yang sudah di idamkan lama.

Masuk edisi kesebelas dan setelah menjadi naib juara pada edisi lepas, edisi  kali ini akan diadakan di Myammar dan Filipina. Malaysia diundi dalam kumpulan B yang dianggap kumpulan selamat kerana terdapat Myanmar dan Kemboja. Hanya Vietnam yang dirasakan lawan sukar untuk Malaysia. Tetapi itu semua di atas kertas. Semua pasukan sudah ada plan dan strategi yang berlainan pada edisi kali ini.

Jadi, apa yang ada pada pasukan Malaysia untuk edisi kali ini? Pemilihan pemain yang di pilih oleh OKS awal-awal lagi sudah menjadi topik perbualan. Ada yang mengatakan pemilihan oleh OKS tidak tepat dan masih ramai lagi pemain yang mampu beraksi lebih baik dari pemain yang dipilih oleh OKS. Sejauh mana kebenaran itu?

Disini saya akan kupas secara ringkas tentang pemilihan pemain oleh OKS secara individu dari segi corak permainan pemain itu sendiri. Pasukan Malaysia telah menyenaraikan 23 pemain secara rasmi untuk ke Yangon, Myanmar. Berikut adalah sedikit ulasan/previu 23 pemain berkenaan :

Penjaga Gol –
1. Khairul Fahmi Che Mat
Berjaya mengumpulkan 6 clean sheet sepanjang perjalanan liga, Khairul Fahmi masih menunjukkan prestasi terbaiknya biarpun sudah lanjut usia. Baru-baru ini, beliau berjaya bermain baik dalam cuaca hujan lebat biarpun sekadar masuk menggantikan Azhan.

2. Khairul Azhan Khalid
Merupakan perlawanannya yang ke-5 Isnin lalu, Azhan mencatatkan jumlah clean sheet yang amat rendah berbanding pada musim lalu iaitu sebanyak 2 perlawanan. Yang menariknya, dia juga menyumbang 1 assist bagi pasukannya. Baru-baru ini, dia melepaskan 1 gol menentang Papua New Guinea.

3. Hafizul Hakim
Masih tiada sebarang debut lagi dengan pasukan kebangsaan biarpun telah dipanggil beberapa kali termasuk untuk ke AFF Suzuki Cup 2016. Mencatatkan 6 clean sheet ketika MSL dengan bantuan gandingan Thiago & Shahrul.

Pertahanan –
1. Shahrom Kalam
Merupakan pertahanan paling ‘gentle’ di Liga Malaysia, Shahrom Kalam mengumpul 0 tindakan disiplin. Namun begitu, dia begitu kukuh di bahagian pertahanan bersama pasangannya.

2. Shahrul Saad
Pertahanan atau penyerang? Shahrul Saad mencatatkan 3 gol sepanjang perjalanan liga yang mana jumlah jaringannya sama dengan jaringan Syazwan Zainon! Juga boleh bermain sebagai holding midfielder/defensive midfielder sebagai secondary position.

3. Khairul Helmi Johari
Walaupun tidak berada di dalam form terbaiknya ketika ini, dia berjaya menempatkan diri dalam skuad kebangsaan. 17 penampilan dan berjaya menahan kubu Kedah daripada melepaskan lebih 30++ gol.

4. Ronny Harun
Setelah berehat kerana kecederaan patah jari kaki selama lima bulan, pakar lontaran jauh berusia 32 tahun ini dipanggil mewakili Malaysia pada Ogos. Bukanlah mahu prejudis, namun saya risau Sarawak akan kehilangan khidmat beliau sekali lagi.

5. Fadhli Shas
Tak banyak saya boleh katakan. Banyak menghabiskan masanya di bangku simpanan. Tunku Mahkota Johor sendiri kata bahawa dia tidak bersetuju dengan pemilihan Dato’ Ong Kim Swee ini. Mungkin terpilih dek kelebihan ketinggian.

6. Matthew Davies
Pemain berdarah kacukan Malaysia-New Zealand yang bermain di bahagian kanan. Mempunyai kelebihan teknikal  yang bagus dan fizikal yang cukup tegap. Sering melakukan overlap membantu sayap.

7. Rizal Ghazali
Merupakan pemain terbaik Piala Malaysia. Salah seorang pemain yang terlibat dengan transisi posisi iaitu daripada sayap kepada pertahanan kanan. Banyak melakukan overlap dan menghabiskan 1/3 perlawanan di kawasan lawan.

8. Nazirul Naim
Pertahanan kiri Perak yang baru pulih daripada kecederaannya. Kelebihannya boleh menjaringkan gol daripada sepakan percuma berjarak 30 ela daripada gawang gol. Sering melakukan overlap dan key passes penting.

Pemain Tengah –
1. S. Veenod
Central midfielder yang digelar ‘Si Dua Jantung’ kerana kekuatan staminanya. Dicopkan sebagai Pogba kerana gaya rambutnya, dia melakukan kebanyakan kerja kotor dan bermain lebih defensif. Gemar bermain secara man marking.

2. Baddrol Bakhtiar
Kapten Kedah ini juga boleh bermain di posisi sayap selain central midfielder. Mempunyai kualiti hantaran jauh yang bagus dan gemar bermain sebagai deep-lying midfielder.

3. Fakri Saarani
Pemain yang pernah berkata, “Kalau dah tak nak gol, buat macam mana pun takkan gol!”, ini sering dipersoalkan kredibilitinya untuk dipilih mewakili Malaysia. Para pemerhati mengatakan beliau berguna untuk dijadikan box-to-box midfielder memandangkan prestasinya sebelum dipinjamkan ke Felda United teramatlah baik.

4. Irfan Fazail
Bekas kapten Harimau Muda ini nampaknya kurang konsisten kalau hendak diletakkan sebagai starting lineup. Hal ini demikian kerana peranan beliau yang banyak bermain di luar kotak penalti. Seorang modern no.10 yang kurang menyerlah.

5. Amri Yahyah
Pemain yang mampu mengisi mana-mana posisi yang kosong di bahagian serangan. Mempunyai ketepatan tendangan dan dribbling yang bagus. Kalau nak dibandingkan dengan Safee, dia lebih relevan untuk menjadi penyerang namun nampaknya Dato’ Ong lebih berminat meletakkan beliau sebagai sayap.

6. Zaquan Adha
Banyak menghabiskan masanya di JDT 2, beliau yang pernah menyarung jersi kebangsaan (2007-2009) kini kembali dipanggil mewakili Malaysia. Beliau boleh bermain sebagai penyerang kedua dan sayap kanan. Mampu membuatkan pertahanan lawan huru-hara dengan gerakannya.

7. Hadin Azman
Sering bertindak sebagai inside forward, 6 gol dicatatkan beliau sepanjang musim 2016. Hadin Azman lebih gemar untuk cut inside dan berada di kotak penalti. Dia mempunyai ketepatan dari segi gelecekan, tendangan dan tandukannya. Prospek masa depan yang dibentuk oleh Irfan Bakti.

8. Syazwan Zainon
Merupakan salah seorang pemain yang mempunyai ketinggian yang rendah di kem Malaysia, Syazwan terkenal dengan larian derasnya dan tendangannya yang padu. Beliau menjaringkan 3 gol untuk Kedah dan banyak membantu dengan assist daripadanya.

Penyerang –

1. Darren Lok
Pemain yang baru sahaja mendapat kerakyatan Malaysia ini pernah bermain di liga semi-amatur UK bersama pasukan Eastbourne Borough. Tidak banyak yang boleh diperkatakan tentang beliau namun hasil dua perlawanan lepas, dia nampaknya semakin serasi dengan corak permainan Malaysia.

2. Hazwan Bakri
Jelmaan ‘Safee Yang Muda’! Raumdeuter (Pentafsir Ruang) ini mempunyai kelebihan yang amat kukuh di depan pintu gol. 2016 menyaksikan bahawa sebanyak 4 gol dijaringkan beliau untuk pasukan kebangsaan. Dia juga mempunyai larian yang deras dam ketepatan tendangan dan kedudukan yang mengagumkan.

3. Norshahrul Idlan Talaha
Pemain yang penuh kontroversi ini dahulunya terkenal dengan larian byline-nya kini banyak menghabiskan masanya di bangku simpanan. Namun begitu, beliau masih mempunyai kekuatan tendangan dan boleh menggelecek melepasi 1-2 pemain lawan untuk menyerang.

4. Safee Sali
184 minit dan 1 gol. Walaupun sudah lanjut usianya namun ketajaman dalam kotak penalti masih ada walaupun sedikit. Tak banyak boleh diperkatakan kerana sudah 6 tahun berlalu dan dia sudahpun off-peak sebenarnya.

Artikel ini ditulis oleh Seladang Tacts Amirul. Ikuti kami untuk lebih artikel mengenai pasukan Malaysia yang sedang bertanding di Piala AFF 2016.

Sokernet: Laman Web Rasmi Bolasepak Dunia

[REVIEW] Malaysia 3 – 2 Cambodia Dan Safee Sali Kembali Beraksi Tangkas?

Perlawanan pertama Malaysia di AFF Suzuki Cup 2016 iaitu menentang Kemboja nampaknya amat sukar buat Malaysia apabila terpaksa bertarung
sehingga minit ke-80 untuk membuat ‘comeback’ yang bergaya hasil jaringan Syazwan Zainon dan Amri Yahyah. Terdapat beberapa perkara yang saya mahu tekankan di sini setelah meneliti perlawanan sebaik mungkin. Mari kita selusuri laporan post-match kali ini!

GANDINGAN PRAK MONY UDOM DAN VATHANAKA MAMPU MEMBUNUH PASUKAN GERGASI ASEAN

Tiada apa yang saya mahu katakan tentang gol ‘kontroversi’ Vathanaka
dan gol keduanya tetapi saya tertarik dengan gerakan dua pemain muda
serangan Kemboja iaitu Prak Mony Udom dan Chan Vathanaka. Vathanaka, seorang pemain tengah serangan yang boleh bertindak sebagai penyerang menyajikan kemahiran menggeleceknya, kepantasannya dan ketajaman penyudahannya manakala Mony Udom pula lebih kepada ‘feeder’ yang menghantar bola lolos di celah-celah pertahanan seperti mana kita lihat dalam kebanyakan aksi mereka petang tadi. Saya rasa duo penggempur muda ini mampu membawa Kemboja ke peringkat lebih tinggi apabila melihat prestasi kedua-dua pemain ketika ini kerana mengikut rekod, mereka berjaya beraksi baik dengan menjaringkan gol dan
melakukan assists dalam 3 perlawanan terakhir mereka!

KEMBOJA ‘LAJU’ TETAPI CEPAT ‘LAYU’, MALAYSIA GAGAL MENTAFSIR PELUANG
DI DEPAN MATA

Pada awal 30 minit, saya benar-benar rasa Kemboja sememangnya berada
di satu tahap yang lain apabila berjaya melakukan counter-attack dan recycle dengan pantas. Mereka menerima bola dengan baik dan menghantar bola dengan cepat. Namun begitu, selepas 30 minit, mereka nampaknya tak mampu untuk recycle dan distribute dengan efisien dan menyebabkan Malaysia mudah menguasai bola di half mereka begitu lama. Malaysia pula gagal untuk mentafsir peluang dengan baik. Hal ini dapat dibuktikan apabila daripada 10 shots, hanya 6 sahaja on-target dan 3
sahaja yang benar-benar masuk ke dalam gawang gol lawan.

DUO HAZWAN-LOK, IRFAN FAZAIL ‘HILANG’ DARIPADA RADAR?

Berbanding Hazwan, Darren Lok banyak menerima bola namun gagal untuk
menjana serangan. Hazwan pula kelihatan seperti hilang punca apabila
tiada sebarang gerakan berbahaya berjaya dijanakan oleh beliau pada
separuh masa pertama. Seperti Hazwan, Irfan juga tidak banyak bergerak selain sumbangan satu assist dan satu percubaan. Hazwan benar-benar tenggelam sehinggakan saya dapat mengira berapa touches yang beliau
lakukan. Darren Lok juga tak banyak melakukan gerakan berbahaya kerana
kelihatan seperti beliau sentiasa dikawal pertahanan lawan.

SAFEE SALI BERJAYA MENGHIDUPKAN SEMULA BAHAGIAN SERANGAN

Kemasukan Safee Sali pada minit ke-70 sebenarnya telah dijangka peminat tempatan apabila duo Hazwan-Lok gagal memberikan impak. Yang menariknya, Safee Sali berjaya menggerakkan semula serangan apabila beliau berjaya melakukan 3 key passes yang menghasilkan gol kemenangan. Secara tidak langsung, gerakan beliau berjaya menutup mulut pengkritik bola sepak tempatan!

Artikel ini ditulis oleh Seladang Tacts Amirul. Ikuti kami untuk lebih artikel mengenai pasukan Malaysia yang sedang bertanding di Piala AFF 2016.

Sokernet: Laman Web Rasmi Bolasepak Dunia

[Preview] Malaysia vs Kemboja

AFF Suzuki Cup 2016 telah menyingkap tirainya dengan menyaksikan kemenangan bergaya skuad Kiatisuk Senamuang ke atas Indonesia dan insiden kad merah Singapura ketika menentang Filipina. Bagi peminat tempatan, perlawanan pertama Malaysia ini amat penting kerana ia menjadi kayu pengukur prestasi Malaysia dan sejauh mana Malaysia boleh pergi bagi kejohanan AFF Suzuki Cup 2016.

KELEBIHAN STATISTIK MEMBUATKAN MALAYSIA TIDAK BOLEH TEWAS MENENTANG KEMBOJA

Sejak tahun 1956, sudah 13 kali Malaysia bertemu Kemboja dan Malaysia
mengatasi Kemboja dalam 10 perlawanan mereka. Jadi, tiada sebab yang
boleh menidakkan kemenangan Malaysia. Sebanyak 50 gol berjaya
dijaringkan Malaysia dan kemenangan terbesar 9-0 Malaysia ke atas
mereka menguatkan lagi sebab mengapa Malaysia perlu menang menentang
Kemboja.

PRESTASI SEMASA SEPANJANG 2016 TIDAK MEMIHAK KEPADA MALAYSIA

Saya mengambil rekod 4 perlawanan terakhir dimana Malaysia mencatatkan
rekod 1 menang, 2 seri dan 1 kalah di mana Malaysia tewas dengan
Indonesia, 3-0 manakala Kemboja menang 3 perlawanan mereka dan kalah
1-0 menentang Singapura. Dari segi teknikalnya, ternyatalah Malaysia
akan mengalami kesukaran untuk memenangi perlawanan ini. Kemboja
nampaknya semakin handal dan tidak boleh dipandang remeh lagi kekuatan
mereka.

KEKUATAN RAHSIA & MISTERI SKUAD KEMBOJA

Jangan salah faham. Kemboja bukannya menggunakan khidmat bomoh ataupun
kuasa mistik tetapi pemain-pemain mereka sangat tidak dikenali. Tiada
sebarang rekod yang spesifik tentang mereka. Secara kasarnya, kita
hanya mengenali Chan Vathanaka dan Prak Mony Odom melalui Wikipedia
yang boleh diedit begitu sahaja. Namun, apa yang boleh saya rumuskan,
skuad kali ini merupakan skuad emas mereka.

MALAYSIA DAN TAKTIKAL : DATO’ ONG KIM SWEE BUNTU?

Malaysia masih bermain tanpa recognised 11. Jadi, tiada yang dapat
dirumuskan dengan taktikal yang akan ditonjolkan Dato’ Ong. Adakah ia
bermaksud Malaysia bakal bermain seperti budak kampung di atas lecah?
Tidak! Mungkin sedikit…  Malaysia mungkin akan bermain seperti biasa,
menggunakan laser passes daripada bek.

PEMAIN TUMPUAN : VATHANAKA VS HAZWAN

Vathanaka adalah pemain tengah tetapi dia memiliki keupayaan untuk
menggelecek dan membawa bola masuk ke dalam. Hazwan pula seorang
Raumdeuter yang boleh menjaringkan gol bila menerima bola di posisi
yang betul. Mereka berdua boleh menjaringkan gol dan mempunyai
kepantasan yang bagus bagi pemain seusia mereka.

Apa pun kita tunggu perlawanan pertama petang nanti. Dengar cerita cuaca panas dekat Myammar sedikit sebanyak menganggu rentak permainan Malaysia. Fikir jugak ni rentak apa yang Malaysia bakal persembahkan. Tehee!

Artikel ini ditulis oleh Seladang Tacts Amirul. Ikuti kami untuk lebih artikel mengenai pasukan Malaysia yang sedang bertanding di Piala AFF 2016.

Sokernet: Laman Web Rasmi Bolasepak Dunia

Previu Piala AFF 2016: Tidak Ada Alasan Untuk Malaysia Tidak Menang!

Malaysia akan memulakan kempen mereka menentang Kemboja pada 4.30 petang ini. Selaku naib juara edisi sebelum ini, Malaysia sudah pastilah pasukan pilihan.

Berikut adalah 5 perkara yang kami gariskan menjelang pertemuan pertama ini.

1. Rekod Pertemuan

Berdasarkan rekod pertemuan, kedua-dua pasujan pernah bertemu 13 kali. 10 kemenangan milik Malaysia, 1 keputusan seri.

2 kemenangan dimiliki Kemboja pada 1956 dalam Piala AFF dan pada 1970 dalam Piala Asia, di mana Kemboja menggunakan nama Republik Khmer.

7 pertemuan terakhir adalah milik 100% Malaysia dengan 7 kemenangan. 36 gol dijaringkan Malaysia dalam 7 aksi terakhir tersebut dan hanya 8 direkodkan oleh Kemboja.

2. Penyakit Perlawanan Pertama Malaysia

Malaysia masih belum pernah menang dalam perlawanan pembukaan Piala AFF Suzuki sejak 2008.

Pada edisi 2010, Malaysia dibelasah Indonesia 5-1 pada perlawanan pembukaan. Edisi yang sama menyaksikan Malaysia membalas dendam dengan menang perlawanan akhir timbal balik menentang Indonesia dengan 4-2.

mas1

Pada edisi 2012, di mana Malaysia menjadi tuan rumah bersama Thailand, pasukan negara kita ditewaskan Singapura 3-0 dalam perlawanan pertama.

Pada edisi 2014, Malaysia diikat 0-0 oleh pasukan Myanmar. Jadi dalam 3 edisi terakhir Malaysia tewas 2 kali dan seri sekali dalam perlawanan pembukaan.

Sekadar menjaringkan 1 gol dan bolos 8 kali.

3. Kekuatan Misteri Kemboja

Pasukan ini mungkin antara salah satu pasukan di Asia Tenggara yang menunjukkan peningkatan yang signifikan walaupun kualiti mereka masih di belakang negara lain.

camb1

Rekod 5 perlawanan terakhir mereka adalah dengan 4 kemenangan dan 1 kekalahan. Sebelum ini kita melihat sukarnya pasukan kita menewaskan Timor Leste dan Singapura.

camb

Pasukan ini ada rekod 3 kemenangan ke atas 2 pasukan tersebut (2-Timor Leste, 1-Singapura) dalam 11 perlawanan terakhir mereka tahun ini.

Mereka diberikan label pasukan paling lemah dalam kumpulan B. Ini bukan bermakna skuad negara kita ada jaminan untuk menang mudah ke atas mereka.

Beraksi dengan tekanan yang rendah, akan membantu Kemboja untuk bermain bola sepak lebih semula jadi.

4. Taktikal Datuk Ong Kim Swee

HARIMAU MALAYSIA / ONG KIM SWEE

Buat masa ini, Datuk Ong masih belum ada formasi dan taktikal yang dominan. Diharap beliau dan anak-anak buahnya mampu memberikan output dengan perancangan mereka.

Sebelum ini Datuk Ong Kim Swee menggariskan isu itu berlaku kerana wujud beberapa isu. Contohnya kesukaran untuk mengumpulkan kesebelasan terbaik dalam masa yang diharapkan beliau.

Dalam beberapa perlawanan ujian sebelum ini, skuad Malaysia mencuba beberapa formasi asas termasuk 4-1-1-4, 4-3-3 dan 4-4-2.

Cabaran seterusnya adalah, pasukan yang dibentuk Datuk Ong boleh dikatakan agak bergelut untuk membentuk keserasian.

Kali ini, pasukan ini amat berbeza dengan sebelum ini selepas beberapa tonggak utama negara kita sudah pun bersara. Diharap pemain yang ada akan dapat memberikan aksi terbaik dan keputusan positif.

5. Pemain Tumpuan

Chan Vathanaka adalah pemain yang harus diberikan tumpuan. Pemenang kasut emas Liga Kemboja pada 2015 pada usia 21 tahun ini adalah pemain yang sangat meningkat naik dalam pasukan ini.

Chan Vathanaka. - kredit gambar : FourFourTwo Malaysia

Chan Vathanaka. – kredit gambar : FourFourTwo Malaysia

Beliau menjadi asas kekuatan pasukan Kemboja. Beliau sudah merobek gawang Singapura, Hong Kong dan Timor Leste sebelum ini.

Untuk pasukan Malaysia, kami merasakan Baddrol Bakhtiar adalah pemain yang akan menjadi nadi pasukan Malaysia kerana Datuk Ong Kim Swee jelas menjadikan beliau sebagai titik fokal kepada taktikal.

Kerap dikritik kerana aksi beliau yang lemah ketika bertahan dan terlalu banyak melakukan hantaran jauh. Kami percaya, kepimpinan dan pengalaman Baddrol amat penting dalam pasukan kebangsaan yang ada.

Beberapa musim kebelakangan ini, beliau banyak beraksi di sayap kanan dan juga kiri ketika bermain di bawah sistem Tan Cheng Hoe.

baddrol

Namun begitu, dalam skuad kebangsaan, Baddrol adalah pilihan utama untuk menggalas posisi di tengah. Kerapkali beliau bermain di posisi tengah bertahan.

Pada pendapat kami, beliau lebih efektif bermain box to box berbanding dengan defensive midfielder.

Sebelum Wisel

Ini adalah perlawanan penting untuk Malaysia dan misi wajib menang. Agak menarik untuk menunggu senarai kesebelasan utama skuad negara kita dan bagaimana formasi mereka.

Pada masa yang sama, kita juga sudah pasti mahu melihat potensi yang ada pada skuad Kemboja dalam perlawanan ini.

Baca juga : 5 Gol Terbaik Yang Pernah Dijaringkan Pemain Malaysia Di Piala AFF

The post Previu Piala AFF 2016: Tidak Ada Alasan Untuk Malaysia Tidak Menang! appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Previu EPL 2017/17: Manchester United vs. Arsenal – Bukan Sekadar Pertarungan Taktikal

Pada 8.30 malam ini akan berlangsung perlawanan terbesar dalam EPL untuk minggu ini. Dalam era moden di EPL, ini merupakan antara perseteruan yang terbesar.

Daripada era Keane-Viera sehinggalah ke peristiwa perpindahan Robin Van Persie yang berhijrah ke Old Trafford untuk menjadi pemain penting yang membantu United menjuarai kejuaraan EPL terakhir mereka setakat ini.

Siapa akan lupa jaringan solo Piala FA Ryan Giggs menentang Arsenal pada 1999 dengan celebration yang anda juga akan ingati.

giggs

Seterusnya, Manchester United adalah pasukan yang telah menjadi penamat kepada perjalanan invincible pasukan Arsenal dengan cara yang masih dipertikaikan oleh penyokong Arsenal.

Tidak lupa aksi Martin Keown dan Ruud Van Nistlerooy.

keown

Hari ini juga pertarungan peribadi antara Jose Mourinho dan Arsene Wenger!

mo

Baiklah, kita akan tinggalkan sejaraha panas itu, kerana kami mahu membawa anda kepada previu yang lebih statistikal.

Prestasi Semasa

Manchester United hanya menang 2 kali, seri 3 kali dan tewas sekali dalam 6 perlawanan terakhir mereka. Daripada 10 perlawanan terakhir United, mereka hanya mencatatkan streaks kemenangan 2 perlawanan berturut-turut.

Arsenal mencatatkan 4 kemenangan dan 2 seri daripada 6 perlawanan terakhir mereka. Daripada 10 perlawanan terakhir Arsenal, Arsenal mencatatkan streaks kemenangan terbanyak dengan 4 kemenangan berturut-turut.

Rekod Pertemuan

223 pertemuan di antara kedua-dua kelab ini dalam sejarah mereka. 96 kemenangan adalah milik United. 81 lagi milik Arsenal. Manakala 46 lagi adalah seri.

banner-manchester-united-arsenal-clash

Dalam 6 pertemuan terakhir pula, kedua-dua pasukan masing-masing menang 2 kali, seri 2 kali dan kalah 2 kali. 7 gol dijaringkan United dalam 6 pertemuan terakhir dan 9 oleh Arsenal untuk tempoh yang sama.

26 kad kuning (United-17, Arsenal 9) dan 1 kad merah (United-1) dicatatkan dalam 6 perlawanan terakhir mereka.

Perlawanan terakhir pada Februari 2016 dalam EPL dimenangi oleh Manchester United dengan jaringan 3-2 di Old Trafford.

Previu Taktikal

Formasi

United dijangka akan mengekalkan 4-2-3-1 dengan meletakkan Pogba di peranang yang hampir seperti no.10. Namun sukar untuk meramalkan taktikal dan formasi United setakat ini.

Baca juga : Analisis Taktikal EPL 2016/17: Manchester United Pamer Karakter Lebih Baik Berhadapan Leicester City

Arsenal dijangka akan cuba menanti laporan akhir daripada Alexis Sanchez. Jika Sanchez cergas, tidak ada keperluan untuk mereka menukar sistem false 9 yang menjadi kekuatan utama mereka.

Baca juga : Analisis Taktikal EPL 2016/17: Kualiti Dan Struktur Arsenal Musnahkan Chelsea

Jika Sanchez gagal cergas, mereka mungkin akan menggunakan Giroud dalam sistem 9 tulen. Namun Arsenal masih ada alternatif untuk kekal dengan false 9 dengan adanya Theo Walcott yang berada dalam prestasi yang baik setakat ini.

Karakter

Arsenal kelihatan lebih garang buat masa ini berbanding dengan Manchester United.

Namun dari segi permainan, United lebih berorientasikan serangan dan perancangan daripada bahagian sayap berbanding dengan Arsenal yang suka untuk masuk segera ke half-space dan bahagian tengah.

Kedua-dua pasukan ada ancaman tambahan yang kuat daripada bek sisi yang ofensif. Ia akan menjadi elemen penting dalam mengubah perlawanan.

United adalah pasukan yang lebih agresif setakat ini berbanding dengan pasukan Arsenal. Ini akan mempengaruhi kemampuan mereka untuk memenangi duel secara aerial ataupun fizikal.

Dari segi kelemahan pasukan, Arsenal hanya ada masalah dengan kesilapan individu dan lemah dalam menewaskan perangkap ofsaid. Selain itu, mereka tidak ada kelemahan yang terlalu signifikan.

United pula ada masalah dengan penyudah walaupun dalam perlawanan terakhir mereka, jelas ada karakter yang lebih baik di hadapan gol.

Seterusnya adalah, United kerap berhadapan dengan isu lemah untuk masuk ke tight area ataupun zon 14 yang membuatkan mereka tidak penetratif dan terlalu bergantung kepada hantaran lintang.

Perkembangan Pasukan

miss

Pemain Tumpuan

Matteo Darmian (Manchester United)

darmian

Kenapa kami pilih beliau? Ini kerana Beliau dijangka akan menggantikan Antonio Valencia.

Corak serangan Arsenal yang berpusat di kiri ataupun kawasan bek kanan lawan adalah perkara yang signifikan dengan Arsenal dalam 3 musim terakhir.

Amat penting untuk Darmian mengekang gerakan dari arah kanan beliau dan pada masa yang sama naik ke atas untuk membantuk serangan dan menjadi lebar kepada bentuk pasukan.

Alex Iwobi (Arsenal)

iwobi

Meskipun ada laporan beberapa media menyatakan Sanchez masih bertarung untuk cergas. Kami rasakan Sanchez akan beraksi pada malam ini.

Namun kami rasakan kepentingan Iwobi dalam taktikal Wenger musim ini harus diberikan lebih kredit. Beliau adalah asas kepada fluiditi di bahagian serangan dan pembuka utama ruang di half-space kiri.

Interaksi beliau dengan Ozil juga sangat baik setakat ini.

Fakta Perlawanan

  • Arsenal menang 4 perlawanan away terakhir mereka dalam EPL.
  • Manchester United belum tewas dalam 12 daripada 13 perlawanan EPL terakhir mereka di Old Trafford
  • Manchester United masih belum tewas 10 tahun atau dalam 12 daripada 13 perlawanan terakhir mereka menentang Arsenal di Old Trafford menentang Arsenal.
  • emmanuel-adebayor-arsenal-manchester-united-old-trafford_3422138

  • Manchester United hanya tewas sekali dalam 10 perlawanan EPL terakhir menentang Arsenal (menang 6, seri 3). Kekalahan itu pada Oktober 2015 dengan kekalahan 3-0 di Emirates.
  • United seri dalam 2 perlawanan terakhir mereka di Old Trafford. Kali terakhir mereka seri 3 perlawanan beturut-turut di sana adalah pada 1992.
  • Manchester United menjadi pasukan yang paling banyak menewaskan Arsenal di EPL berbanding pasukan lain dengan 22 kali, 15 daripadanya di Old Trafford.
  • Jose Mourinho belum pernah tewas dalam EPL menentang Arsenal, menang 5 kali dan seri 6 kali
  • Arsenal hanya menang sekali daripada 15 perlawanan ke atas pasukan Mourinho dan ia dalam Perisai Komuniti 2015
  • Wenger tewas dalam semua perlawanan tugasan pertama pengurus Manchester United menentang beliau. Kesemuanya pada bulan November. Alex Ferguson (November 1996), Moyes (November 2013), Van Gaal (November 2014)
  • Purata mata yang dikumpul oleh Wenger pada bulan November dalam EPL dalam karier beliau adalah 1.58 dan ia adalah kadar paling rendah dalam karier beliau.
  • 6 daripada 10 sepakan penalti gagal disempurnakan di Old Trafford dalam pertemuan kedua-dua pasukan.

Sebelum Wisel

Ini adalah perlawanan penting bukan sahaja untuk kedudukan di dalam liga tetapi kerana nilai perlawanan ini yang penuh dengan ego dan prestij.

Sebagai pihak neutral, kami pasti mengharapkan ada gol awal daripada mana-mana pasukan untuk menjadikan perlawanan ini lebih seronok dan panas untuk ditonton.

Ketiadaan pemain berpengaruh seperti Zlatan Ibrahimovic sudah pasti akan dirasakan oleh United.

Perlawanan ini bukan masa yang sesuai untuk bersembang pasukan mana yang berada dalam prestasi terbaik dan pasukan mana yang lebih lemah.

Ini kerana, isu tekanan dan cara pemain mengendalikan emosi juga akan menjadi aspek penting dalam perlawanan ini.

Baca juga : Penyokong Charlton Terbang Ke Belgium Untuk Beri ‘Surprise’ Yang Paling Diingati Pemilik Kelab

The post Previu EPL 2017/17: Manchester United vs. Arsenal – Bukan Sekadar Pertarungan Taktikal appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Respons Kami Terhadap Sesi Dialog TMJ Bersama Penyokong JDT

Baru-baru ini, Tunku Mahkota Johor (TMJ) telah melakukan sesi dialog bersama penyokong dan mereka telah membincang banyak perkara mengenai pasukan JDT khususnya dan bola sepak Malaysia amnya.

Banyak perkara yang dibincang oleh TMJ ketika itu, namun terdapat beberapa perkara yang menjadi perhatian kami seperti:

  • Perbelanjaan pasukan setiap musim
  • Struktur pasukan JDT
  • Yayasan JDT
  • Hak penyiaran

TMJ-1

Kenytaan 1: Perbelanjaan pasukan setiap musim

TMJ memberi gambaran bahawa musim 2017 adalah musim ‘berehat’ JDT dari berbelanja besar serta mengejar kejuaraan. Hal ini kerana JDT mahu meraih semula wang yang telah dibelanjakan untuk fasiliti stadium dan pusat latihan.

TMJ juga berkata JDT juga mengalami masalah yang sama setiap musim iaitu mahu mendapatkan wang dari penaja.

“Setiap tahun kami terpaksa berhempas pulas mencari dana pasukan. Pasukan lain seperti Selangor, FELDA United serta pasukan-pasukan lain di Malaysia.”

Jengka - JDT player, Fazly Mazlan (15) and Aidil Zafuan And Razak (7) and Felda United FC player, Firdaus Faudzi (15) in action during the Malaysia Super League match at Stadium Tun Abdul Razak Jengka on 24 August 2016. Photo by Imotai / www.asiana.my

Gambar oleh Imotai / www.asiana.my

“Cuma Pahang sahaja yang tiada masalah dalam hal wang dana kerana kita tahu dari mana mereka dapat wang penajaan bukan?”

Bagi kami, apa yang diperkatakan TMJ itu adalah betulnya. Ia ibarat lumrah bagi pasukan bola sepak sering mengalami masalah dana setiap musim.

Jika bagi pasukan negeri, mereka sedikit lega kerana mereka lazimnya akan memperoleh dana dari kerajaan negeri.

Namun bagi pasukan kelab seperti JDT, mereka perlu bermain dengan nilai komersial agar banyak penaja akan tertarik untuk menaja kelab mereka.

Kenyataan 2: Struktur pasukan JDT

TMJ juga berkata pasukannya sedang dalam proses pembangunan pemain muda. Hal ini jelas kebanyakan pemain JDT II terdiri daripada pemain muda.

TMJ juga menegaskan pasukannya tiada masalah untuk melakukan perpindahan pemain bila-bila masa dari JDT II ke JDT dan sebaliknya tanpa perlu menunggu jendela perpindahan.

Hal ini kerana struktur kelab di JDT yang mengiktiraf JDT II hanya sebagai feeder team sahaja. Struktur yang dilakukan JDT ini adalah sama dengan cara yang diterapkan di Jerman. Sebagai contoh, pasukan Bayern Munich mempunyai pasukan feeder team yang diberi nama Bayern II.

Oleh kerana struktur sebegitu rupa, ia membolehkan JDT melakukan perpindahan pemain muda bila-bila masa tanpa perlu menunggu jendela perpindahan.

Ia boleh dilakukan kerana peraturan FMLLP yang tidak mempunyai had dalam mendaftar pemain B-21 tahun. Dan kerana status JDT II sebagai feeder team kepada JDT, mereka tiada masalah untuk melakukan melibatkan pemain muda pada bila-bila masa.

Kenyataan 4: Yayasan JDT

TMJ juga ada menyebut mengenai Yayasan JDT. Ketika sesi dialog, TMJ berkata terdapat sedikit kesulitan dalam mengenai pendaftaran dan akaun. Kini, hal-hal tersebut sudah diselesaikan dan kelak akan dibuka kepada penyokong

TMJ juga memberitahu masih lagi terdapat ramai penyokong yang tidak faham dengan konsep Yayasan JDT ini.

Konsep Yayasan JDT ini membolehkan penyokong mempunyai wakil untuk dihantar ke mesyuarat ahli lembaga kelab serta memperoleh pelbagai info dan mengetahui hala tuju kelab.

dsc_8997

Bagi kami, Yayasan JDT ini adalah satu jambatan yang baik untuk kelab membina satu hubungan yang baik dengan para penyokong serta berlaku telus dalam pengurusan mereka.

Kami juga berharap pasukan-pasukan lain di Malaysia dapat mencontohi apa yang JDT lakukan.

Kenyataan 4: Hak penyiaran

Dalam sesi dialog itu juga, TMJ ada menyebut beberapa perkara berbangkit yang pernah dilontarkan dahulu. Dan yang menarik perhatian kami adalah isu hak penyiaran Liga Malaysia.

Antara mengenai isu hak penyiaran untuk semua pasukan Liga Malaysia.

TMJ menjadikan contoh bagaimana Barclays menguruskan hak penyiaran bagi pasukan di Premier League.

Bagi kami, mekanisma yang digunakan oleh Premier League menerusi Barclays adalah mekanisma yang terbaik. Hal ini kerana setiap pasukan akan memperoleh wang hasil penyiaran secara langsung sama banyak.

Jadi sekurang-kurangnya setiap pasukan akan sudah ada dana dari wang penyiaran.

Itu adalah sebahagian dari banyak intipati sesi dialog TMJ bersama penyokong yang menarik perhatian kami.

Jika anda mahu membaca ringkasan penuh, anda boleh klik di sini.

Jawab soalan kuiz #BolaVaganza dan menang!

Untuk pengetahuan anda, app Inikan Bola sedang menganjurkan kuiz #BolaVaganza yang menawarkan hadiah-hadaiah lumayan kepada peminat bola sepak tempatan tegar.

Bagaimana cara untuk menang hadiah lumayan ini?

Muat turun app Inikan Bola di Google Play Store dan sertai kuiz #BolaVaganza sekarang!

Baca juga: Respons Kami Terhadap Pendedahan Fakta Bola Sepak TMJ

The post Respons Kami Terhadap Sesi Dialog TMJ Bersama Penyokong JDT appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Incoming search terms:

Eder Enggan Dilabel Tumpul Sebaliknya Berkata Jerman Pasukan Yang Paling Bertaktikal

Eder menepis dakwaan daripada peminat bola sepak Itali yang mulai merasakan beliau sudah semakin hilang sentuhan di hadapan gol.

Ia berikutan keputusan seri dengan Jerman dalam perlawanan persahabatan tempoh hari.

Dalam perlawanan tersebut Eder gagal menunjukkan aksi yang lebih mengancam walaupun secara keseluruhan pasukan Itali diberikan pujian.

Eder lebih merasakan ia kerana Jerman memang pasukan yang sangat terurus dan bertaktikal tinggi.

Menurut Eder :

“Sepanjang karier antarabangsa saya, sudah 3 kali saya menentang pasukan Jerman dan saya gagal menjaringkan gol menentang mereka.”

“Saya berani menyatakan mereka adalah pasukan (kebangsaan) yang paling terurus walaupun sesiapa sahaja yang mereka turunkan.”

eder1

Ketika ditanya sama ada beliau risau akan persembahan beliau di dalam liga turut kurang memberangsangkan telah terbawa-bawa ke kem Itali? Ini jawapan Eder.

“Saya tidak begitu risau tentang isu tidak menjaringkan gol. Misalnya dalam Euro yang lalu, saya hanya menjaringkan 1 gol dan kami berjaya juga.”

Bagaimana dengan sistem serangan baru yang dicuba oleh Giampiero Ventura. Eder berkata:

“Ia adalah sistem yang kami mainkan dalam 20 minit terakhir menentang Sepanyol dan kami sedang berusaha untuk menjadikannya lebih baik.”

Giampiero Ventura kini cuba membangunkan sistem serangan bertiga dengan 3-4-3 berbanding dengan Antonio Conte yang menggemari 3-5-2 yang dinamik membentuk 3-3-4.

Ia cabaran yang hebat untuk pemain-pemain serangan Itali untuk memberikan output terbaik melalui sistem ini. Eder dalam sistem Conte banyak bermain seperti penyerang bayangan (shadow striker) di belakang Pelle.

Rasanya bukan Eder seorang sahaja yang berpendapat pasukan Jerman memiliki disiplin taktikal yang tinggi. Mereka memiliki persefahaman dan kualiti pemain yang sangat baik.

Baca juga : Statistik Menunjukkan Bundesliga Liga Paling Berintensiti Tinggi Di Eropah Berbanding Liga Lain

The post Eder Enggan Dilabel Tumpul Sebaliknya Berkata Jerman Pasukan Yang Paling Bertaktikal appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Ketua Scout Hoffenheim Kesan Bakat Roberto Firmino Dari Football Manager

Kisah Roberto Firmino dan bola sepak sentiasa seperti kisah dongeng Disney. Daripada kisah bakatnya yang dikesan oleh doktor gigi yang kemudiannya menjadi ejen beliau.

Firmino juga menjadi pemain yang tidak diketahui posisi utama beliau pada peringkat awal. Ketika usia awal belasan tahun, beliau bermain sebagai bek tengah.

Jurulatih beliau mendapati beliau ada kaki yang pantas dan ditukarkan ke posisi tengah pertahanan. Hoffenheim mendapatkan khidmat beliau atas kapasiti pemain tengah.

rf

Namun melihatkan skil dan kemampuan beliau, Firmino ditukarkan ke sayap kiri dan kanan sebelum menjadi 9 jadian (false 9) sepanjang musim 2013/14. Kini beliau menjadi mesin penting di Anfield.

Football Manager Cadangkan Firmino Kepada Scout Hoffenheim

Menyoroti kisah bagaimana beliau mulai ke Eropah menyertai Hoffenheim, rupa-rupanya beliau dipantau/scouted melalui permainan popular Football Manager oleh Lutz Pfannenstiel dan rakannya.

Lutz Pfannenstiel adalah ketua pemantau bakat di Hoffenheim. Beliau antara individu yang bertanggunjawab untuk menerbangkan Firmino ke Hoffenheim dengan harga £3.5 juta pada 2011.

4 tahun kemudian, bintang Brazil ini dijual dengan £29 juta ke Liverpool.

Wartawan talkSPORT Paul Hawksbee bertanya :

“Lutz, Bercakap tentang Firmino, Anda berkata, telah menemui beliau di Football Manager, benarkah dia ke Hoffenheim dengan hanya £3.5 juta?”

“Ya, sekitar £3.5 juta,” jawab Lutz Pfannenstiel (gambar).

lutz

“Ramai yang merasakan pemain yang berusia 17-18 tahun, terutamanya yang dari divisyen 2 Brazil dengan harga tersebut seharusnya terus masuk ke dalam pasukan utama dan bermain.”

“Jadi ada yang merasakan anda membayar jumlah sebesar itu untuk pemain yang masih gagal menonjol.”

Pfannenstiel turut berpendapat langkah untuk mendapatkan Firmino melalui bantuan Football Manager dengan harga £3.5 juta adalah bisnes yang tepat.

Lutz turut memuji permainan tersebut dan berkata:

“Saya rasa ia (Football Manager) adalah pemantau bakat (scout) yang sangat bagus sekali.”

“Pada awalnya ramai yang tidak berpuas hati karena harga Firmino dinilai agak mahal untuk pemain yang berusia 20 tahun dan belum membuktikan apa-apa.”

“Dan akhirnya kami menjualnya dengan harga €42 juta euro dengan bonus tambahan.”

rf1

“Jadi akhirnya keputusan yang sangat tepat.”

Roberto Firmino kini menjadi pemain utama di Liverpool dan juga Brazil. Beliau sudah menjaringkan 5 gol dan 3 assist daripada 10 perlawanan EPL setakat ini.

Baca juga :
Urus Fiorentina 154 Musim, Lelaki Ini Catat Rekod Dunia Main Football Manager

The post Ketua Scout Hoffenheim Kesan Bakat Roberto Firmino Dari Football Manager appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Statistik Menunjukkan Bundesliga Liga Paling Berintensiti Tinggi Di Eropah Berbanding Liga Lain

Sering diperdebatkan oleh para peminat bola sepak mengenai liga mana yang lebih hebat di Eropah?

Statisitik yang dikeluarkan oleh EastBridge dari 4 liga utama Eropah iaitu Bundesliga, La Liga, Premier League dan Serie A. Bundesliga merupakan liga terbaik di Eropah dari segi perkiraan tahap intensiti liga.

Tekanan (pressing)

Berdasarkan statistik, La Liga mempunyai tahap tekanan (pressing) yang paling tinggi dalam kalangan 4 liga utama di Eropah.

Perkiraannya adalah seperti berikut. Makin rendah peratus, makin tinggi pasukan di liga tersebut suka melakukan tekanan. Jika peratus tinggi, pasukan di liga tersebut lebih gemar untuk melakukan tekanan terhadap pasukan lawan ketika di zon mereka sendiri:

  1. La Liga – 8.80%
  2. Bundesliga – 9.47%
  3. Premier League – 11.16%
  4. Serie A – 11.89%

Walaupun La Liga mempunyai tahap tekanan paling tinggi antara 4 liga utama Eropah. Bundesliga merupakan peneraju bagi liga yang paling kerap melakukan tekanan tinggi (high intense pressing).

Auba-Reus-Dortmund

Perkiraannya tetap sama. Liga dengan peratus yang lebih rendah adalah liga yang lebih baik:

  1. Bundesliga – 75.09%
  2. La Liga – 76.41%
  3. Premier League – 77.89%
  4. Serie A – 80.09%

Apa yang kita boleh simpulkan disini, pasukan-pasukan di Serie A lebih kerap untuk berkampung di tempat sendiri berbanding pergi melakukan tekanan di kawasan lawan.

Permainan secara terus (Directness)

Di Eropah, Bundesliga merupakan liga yang paling kerap bermain secara terus (direct) ketika menyerang.

Hal ini dikira ketika berada di bahagian serang (attacking third) dimana bola dihantar secara terus kepada penyerang:

  1. Bundesliga: 57.38%
  2. La Liga: 56.33%
  3. Serie A: 55.75%
  4. Premier League: 54.94%

Intensiti menerusi kesilapan

Tahap intensiti liga juga boleh dijana menerusi perkara-perkara yang tidak dijangka dalam perlawanan seperti kesilapan hantaran, rembatan dan tindakan bertahan seperti terjahan yang dilakukan oleh pemain lain.

Hasil daripada ini menyaksikan Bundesliga juga menguasai kategori ini manakala Premier League dan La Liga bertukar posisi di tangga kedua dan ketiga:

  1. Bundesliga: 353.78
  2. Premier League: 335.36
  3. La Liga: 330.87
  4. Serie A: 308.19

Perkiraan dalam kategori ini menunjukkan pemain di bahagian pertahanan juga menyumbang kepada tahap intensiti sesebuah liga.

Sumbangan terbesar oleh bahagian pertahanan kita boleh lihat di Premier League. Barisan pertahan di Premier League paling aktif dalam mengubah serangan yang berada di kawasan mereka ke kawasan lawan:

  1. Premier League: 100.98
  2. Serie A: 90.89
  3. Bundesliga: 90.60
  4. La Liga: 87.24

AFC Bournemouth v Manchester United - Premier League

Tahap kompetitif

Alvaro Negredo yang pernah bermain untuk Manchester City pernah berkata mengenai tahap kompetitif sesebuah liga:

“Bagi saya, Premier League mempunyai tahap kompetitif liga yang sangat tinggi. Banyak pasukan yang bersaing untuk memperoleh gelaran liga.”

“Tetapi di Sepanyol. Hanya Barcelona, Real Madrid dan Atletico Madrid sahaja yang bersaing untuk gelaran liga.”

Berdasarkan rajah di bawah, kita boleh lihat perbezaan percubaan tepat ke pintu yang dihasil oleh pasukan di 4 liga ini.

Apa yang mengejutkan, RB Leipzig berada ditangga kedua di belakang Bayern Munich. Maka tidak hairan mengapa mereka ditangga kedua liga ketika ini.

Pola yang dihasilkan oleh Bundesliga juga kita boleh saksikan sama di La Liga. Cuma kali ini, Real Madrid jauh mendahului 19 pasukan yang lain yang dari segi perbezaan percubaan tepat ke arah gol yang mereka hasilkan.

Sementara pasukan-pasukan di Premier League dan Serie A mempunyai pola yang lebih kurang sama antara 2 liga ini.

euro-leagues-sot-diff-500x484

Kesimpulan

Secara statistiknya, Bundesliga merupakan liga yang paling kompetitif dari segi permainan tekanan tinggi dan kecenderungan untuk melakukan hantaran terus di bahagian serangan.

Tetapi jika dibandingkan dari segi kepantasan tempo permainan, Premier League mempunyai sedikit kelebihan di kategori itu.

Jadi, liga mana yang paling kompetitf bagi anda?

Baca juga: Peak Pemain Bola Sepak, Bilakah Purata Umur Pemain Berada Di Usia Kemuncak?

The post Statistik Menunjukkan Bundesliga Liga Paling Berintensiti Tinggi Di Eropah Berbanding Liga Lain appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA