TMJ Tak Peduli Kritikan

Tindakan Presiden Persatuan Bola Sepak Johor (PBNJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang mempamerkan ‘aksi kungfu’ sejurus wisel penamat perlawanan timbal balik suku akhir Piala Malaysia ditiupkan di Stadium Larkin, malam tadi jelas mendapat perhatian ramai.

Kejayaan dilakar Johor Darul Ta’zim (JDT) dengan menewaskan Terengganu 3-1, sekali gus melangkah ke peringkat separuh akhir itu terlalu menggembirakan sehingga tidak mampu Tunku Ismail menyimpan perasaan gembiranya dengan menyepak tiang bendera di penjuru padang.

Tindakannya itu pantas mengundang pelbagai reaksi terutama di laman sosial namun Tunku Ismail enggan melihatnya sebagai satu unsur yang negatif.

Dalam satu temubual dalam laman Facebook JOHOR Southern Tigers yang dianggap antara lidah rasmi Harimau Selatan, baginda berkata tindakannya itu sudah dirancang lebih awal selepas ditanya oleh adindanya apa sambutan yang akan dibuat seandainya JDT meraih kemenangan.

“Sebelum perlawanan bermula, adik saya bertanya bagaimana saya akan meraikan sekiranya kita menang pada malam ini. Saya menjawab, saya tidak tahu, mungkin saya akan buat seperti (Zlatan) Ibrahimovic dan menendang bendera penjuru.

“Itulah yang saya lakukan dan nampaknya saya mendapat lebih perhatian daripada beliau!” kata Tunku Ismail.

Selain menyepak tiang bendera, Tunku Ismail turut dilihat mengangkat tangan dan memandang ke atas yang disifatkannya tanda bersyukur kepada Allah.

“Saya memandang ke atas sebagai tanda Allah Maha Besar, dan akhirnya, Allah tetap bersama mereka yang benar,” kata Tunku Ismail.

Mengulas mengenai kritikan terhadap tindakan yang dilakukannya, Tunku Ismail membalas adalah sesuatu yang lucu apabila sesetengah pihak lebih mengutamakan apa yang dibuatnya berbanding kemenangan dicapai JDT.

“Tentu sekali (gembira dengan kemenangan), terutamanya setelah segala perkara negatif yang berlaku dalam seminggu setengah yang lepas.

“Tetapi kelakar bila difikirkan, sesetengah orang yang rendah pemikirannya lebih sibuk hal saya menendang bendera penjuru berbanding dengan kemenangan kita.

“Rahsia menjadi bijak adalah untuk tahu apa perkara yang patut diabaikan. Kejayaan diukur bukan dengan kedudukan seorang itu dalam hidup, tetapi melihat kepada segala rintangan yang diatasi untuk mencapainya.

“Tiada apa yang mampu menghalang seseorang yang mempunyai sikap mental yang betul daripada mencapai matlamatnya, dan tiada apa yang mampu menolong orang yang bersikap negatif.

“Satu azam yang saya tetapkan adalah untuk sentiasa bangkit dari hal remeh-temeh. Kita bangkit mengatasi segala perkara negatif, dan walaupun ada yang cuba menjatuhkan semangat kita, tetapi kita lebih dirahmati untuk dirisaukan dengan tanggapan orang lain,” kata Tunku Ismail.

Di separuh akhir, JDT akan menentang FELDA United yang menewaskan juara 32 kali, Selangor dalam satu lagi aksi suku akhir.
Johor Darul Ta’zim

Well..well..well…its Welbeckham!!

Tahniah Arsenal!

Walau mendapat tentangan sengit di saat akhir untuk mendapatkan khidmat penyerang prolific muda England ini dari kelab Spurs dan Liverpool, namun Welbeck tegas mahu bersama Arsenal.

Manchester United dengan berat hati melepaskan anak didik akademi ini dengan yuran perpindahan di percayai sekitar 16 juta pound. Inilah bolasepak sebenar. Tak macam kelab lagi satu tu, beli pemain Southampton secara pukal sampai rumput dan tiang gol pun mereka nak beli. Habis Southampton nak main apa? Guli? Ianya adalah tidak beretika dan salah dari segi Financial Fair Play. hmm.. takpalah, biarlah mereka bincangkan sendiri hal ini dalam group whatsapp mereka.

Berjuanglah kau wahai anak muda. Kau ibarat kain putih, Arsene Wenger lah yang akan mencorakkannya. Jika baik, baiklah dia..kalau hitam..hitamlah. Peminat mu di Manchester United akan sentiasa merindui gaya dan skil luarbiasa mu.

Arsenal memberikan jersi nombor 23 kepada Welbeck setaraf dengan lagenda bolasepak dunia, Beckham.

Kelab Manchester United mengucapkan selamat maju jaya!

Sementara itu di Old Trafford kelihatan Radamel Falcao, RVP, Rooney, Mata, Di Maria, Blind, Rojo dan pemain lain sedang gembira membuat latihan ringan di bawah pantauan LVG.

Inilah keindahan bolasepak sebenar.

Sokernet: Laman Web Rasmi Bolasepak Dunia

Barcelona Diisukan Ikut serta Penyusunan Kompetisi, LFP Menyanggah

xavideporgetty460  Barcelona Diisukan Ikut serta Penyusunan Kompetisi, LFP Menyanggah

Barcelona – Nampak isu yang menyebutkan Barcelona ikut serta dalam penyusunan kompetisi di Liga Spanyol. Walau pernah ramai, Liga de Fútbol Profesional (LFP) segera menyanggah berita itu.

Kompetisi Barcelona yang diisukan ikut serta penyusunan kompetisi yaitu di minggu terakhir La Liga Primera 2014/2015. The Catalans saat itu unggul 2-0 lebih dahulu saat sebelum pada akhirnya mesti senang dengan hasil 2-2 waktu bertemu dengan Deportivo La Coruna.

Hasil imbang itu menolong Super Depor terlepas dari degradasi. Dengan 35 poin Depor cuma unggul selisih gol dari Eibar, yang terdegradasi di posisi 18. Terakhir Eibar batal terdegradasi lantaran posisinya ‘digantikan’ Elche yang dihukum turun ke Segunda Division lantaran permasalahan pajak.

Nah, dalam pertandingan itu pemain Deportivo, Alberto Lopo, mengklaim dianya bicara pada Xavi untuk meminta pemain-pemain Barcelona mengendurkan permainan hingga dapat menyamai kedudukan.

” Saya katakan pada Xavi bila mereka mesti sedikit enjoy, lantaran hasil imbang bakal bagus untuk seluruhnya. Mereka sangatlah kompetitif. Dia (Xavi) katakan pada saya bila mereka akan tidak melepas kompetisi itu. Level Barcelona tak sama dengan yang umumnya, serta itu menolong kami, ” sahut Lopo dalam wawancaranya dengan suatu stasiun radio.

Lopo coba menguatkan pernyataannya dengan mempublikasikan photo dianya tengah bicara dengan Xavi di dalam pertandingan itu.

The post Barcelona Diisukan Ikut serta Penyusunan Kompetisi, LFP Menyanggah appeared first on Bola Sepak.

Copy of Full Text RSS Builder

Bola Sepak : DFL-Supercup 2015

Piala Super Jerman 2015 atau DFL-Supercup 2015 merupakan kejohanan pembuka tirai musim panjang Liga Jerman 2015/16 akan datang. Kejohanan ini akan menemukan juara Bundesliga Jerman 2014/15 iaitu FC Bayern Munich dengan juara DFB-Pokal 2014/15 iaitu VfL Wolfsburg. Perlawanan ini dijadualkan pada 1 Ogos 2015 akan datang dengan Stadium Volkswagen Arena, Wolfsburg akan menjadi medan pertarungan kedua-dua pasukan.

Pasukan FC Bayern Munich pastinya menjadi pasukan pilihan dengan reputasi gah mereka mendominasi Bundesliga musim lalu. Dengan barisan pemain-pemain bintang seperti Manuel Neuer, Arjen Robben, Philip Lahm, Thomas Muller dan ramai lagi, anak-anak buah Pep Guardiola ini pastinya ingin mencapai kejayaan merangkul gelaraan DFL-Supercup 2015 kali ini setelah tewas pada musim lalu kepada Borussia Dortmund. Namun begitu, cabaran pasukan VfL Wolfsburg pastinya getir dengan kejayaan manis mereka merangkul gelaran DFB-Pokal musim lalu selain menamatkan saingan Bundesliga di belakang FC Bayern Munich. Anak-anak buah pengurus Dieter Hecking ini pastinya akan mempamerkan persembahan bertenaga apatah lagi mereka juga memiliki barisan pemain-pemain bintang dan berbakat seperti Kevin De Bruyne, Andre Schurrle, Max Kruse dan ramai lagi. Bual Sukan menjangkakan aksi perlawanan ini pastinya sengit dan pasukan yang berjaya memanfaatkan peluang akan berjaya memenangi perlawanan ini.

Sukan Malaysia dan Antarabangsa

HRH CROWN PRINCE OF JOHOR VISITS THE HOME OF MR HIROI AND FAMILY

HRH Brigadier General Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, the Crown Prince of Johor, attended a dinner invitation at Mr Koichi Hiroi’s home at Kolam Ayer on June 2nd 2015. His Royal Highness was accompanied by Her Highness Che Puan Khaleeda Bustamam, His Royal Highness Tunku Abdul Rahman and His Royal Highness Tunku Abu Bakar to have dinner with Mr Hiroi, who is the groundsman of the Tan Sri Dato Haji Hassan Yunos Stadium and the Padang Seri Gelam training ground.

His Royal Highness accepted the invitation to thank Mr Hiroi for his effort and contributions in taking care of the Larkin Stadium pitch and all training pitches under the Johor Football Association.

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my?fref=photo
Johor Darul Ta’zim

Incoming search terms:

Pengswastaan Liga Malaysia – Abstrak

Bismillahhirrahmanirrahim.

Saya bukan pencacai FAM. Saya hanya seorang peminat bolasepak yang ingin melihat bolasepak tempatan semakin maju. Seperti saya sokong usaha NFDP didalam usaha memajukan “grassroot football”, saya sokong apa juga perubahan yang menjanjikan kemajuan. Jika tidak maju juga, kita usaha lagi. Tiada jawapan yang tepat didalam soal ini. Hanya Allah Taala tahu semua jawapannya dan sama macam kamu, kamu dan kamu, kita bukanlah tuhan.

Semua arif bolasepak Malaysia makin merosot tetapi menjatuhkan hukuman bahawa FAM lah satu-satunya punca kepada kemerosotan ini adalah tidak adil. Namun begitu saya percaya FAM tetap perlu ada perubahan. Perubahan secara menyeluruh mungkin agak sukar tetapi sistem yang ada didalam perlu nafas baru.

Tahun lepas pihak FAM telah mentauliahkan Red Card Pte Ltd (Redcard), melalui Repucom.net sebuah syarikat perunding pemasaran sukan terkemuka dunia, untuk menjalankan satu kajian dalam mencari nilai sebenar liga Malaysia dari aspek komersil.

Kajian Redcard (nota: semua data Redcard adalah dari sumber tahun 2014) menunjukkan bahawa nilai liga Malaysia ialah RM500juta setahun. Pelbagai isu timbul tentang penilaian ini. Ada yang mengatakan bahawa pihak FAM tidak berlaku adil kerana sebelum kajian nilai liga ini dijalankan, pembida terbaik untuk menaja liga Malaysia untuk musim yang seterusnya ialah Zenith/IMG berjumlah RM75juta dan bidaan mereka sepatutnya FAM terima.

Ada juga yang menyuarakan rasa tidak percaya bahawa liga kita bernilai RM500juta setahun sedangkan liga Thailand hanya RM182juta setahun.

Tanpa sebarang data untuk membangkang, demi perbahasan ini saya terima jumlah RM500juta dari Redcard itu. Lagi pun, jumlah RM500juta jauh lebih tinggi dari RM75juta setahun yang dibida Zenith/IMG. Ada kemungkinan FAM telah faham bahawa selama ini mereka telah “under-estimate” nilai liga Malaysia. FAM rasa tertipu.
Pada dasarnya saya setuju dengan arahan FAM untuk menilai liga kita sebelum memilih pembida yang akan memegang hak penyiaran. Barulah nilai yang akan FAM dapat, nilai yang lebih realistik.
Selain dari menilai liga Malaysia, kajian Redcard juga telah membantu pihak FAM dalam memilih gaya, jiwa dan roh baru untuk ditiup kedalam liga kita. Ditambah pula dengan kemerosotan FIFA ranking Malaysia, FAM menerima kenyataan bahawa sesuatu didalam sistem mereka perlu dirombak.

Cara dulu (gambar atas), penaja utama liga akan memberikan sejumlah wang kepada FAM dan penaja itu akan mendapat hak sepenuhnya terhadap hak penyiaran dan nilai komersil hasil dari hak ini. Duit tajaan itu selain dari FAM kongsikan dengan FA negeri yang bertanding, ia akan juga digunakan antaranya untuk menjalankan operasi kesemua liga (Super League, Premier League, Piala FA, Piala Malaysia dan liga FAM), inisiatif pembangunan bolasepak di Malaysia, menanggung kos operasi pasukan kebangsaan (kini ditaja oleh Telekom Malaysia) dan pasukan pelapis. Penaja utama yang mendapat hak penyiaran pula akan mengaut keuntungan penuh dari wang iklan dan sumber sub-sponsor yang lain. 
Sebagai badan yang ditauliahkan oleh FIFA untuk menyelaras dan memutuskan dasar-dasar bolasepak Malaysia, menguruskan liga tempatan secara total ada konfliknya. Bayangkan FAM pengurus liga tapi pada masa yang sama mereka juga adalah ahli lembaga disiplin. They are the judge, the jury and the executioner.
Oleh itu FAM telah memutuskan untuk mengeluarkan tugas pengelolaan liga super, liga premier, piala FA dan piala Malaysia dari bidang kuasa mereka dan diserahkan kepada satu badan luar. 
Kenapa liga super, liga premier, piala FA dan piala Malaysia sahaja yang diswastakan? Ini ialah kerana penaja tidak mahu taja liga yang tiada nilai komersil.

Pengswastaan liga kita ialah satu model yang “hybrid”. Kajian Redcard keatas liga-liga terkemuka dunia ketika itu menunjukkan bahawa liga yang paling mahal dari aspek komersil (English Premier League, 1.8billion Euro) tidak menghasilkan kelab yang stabil dari segi kewangan. Banyak yang beroperasi dalam kerugian. Malah pencapaian pasukan England adalah sangat membimbangkan.

Bundesliga sebaliknya pula adalah liga yang menghasilkan pasukan juara dunia walaupun nilai komersilnya hanya 1/3 dari nilai EPL. 52% dari pemain profesional yang bermain didalam Bundesliga dihasilkan oleh akademi kelab tempatan. Ini adalah jumlah yang sangat tinggi.

Dulu pasukan Die Mannschaft membariskan 10 robot dan satu Michael Ballack, pasukan yang hampir pasti dibaham jika berhadapan dengan skuad Sepanyol. Kini dengan adanya struktur organisasi padu dibawah seliaan DFL, Bundesliga berjaya menghasilkan 10 Michael Ballack dan seorang robot. Pasukan yang berjaya menjuarai Piala Dunia dan membaham Brazil 7-1 di hadapan mata penyokong mereka sendiri.

Model “hybrid” liga Malaysia ini nanti bakal menerapkan struktur organisasi mantap dari Bundesliga digabungkan pula dengan cara perkongsian komersil wang hak penyiaran kepada kelab yang bertanding dari EPL. 

Sebelum membincangkan pengswastaan liga, siapa yang menentukan dasar liga super, liga premier, piala FA dan piala Malaysia nanti? Contohnya, siapakah akan menentukan berapa jumlah pemain luar yang dibenarkan untuk bermain didalam liga?

Kongres liga terdiri dari FAM dan semua 24 pasukan yang akan bertanding didalam liga super dan liga premier musim itu. Ahli ini adalah dinamik dan tidak statik. Ahli yang statik cuma FAM. Jika sebuah pasukan itu tersingkir ke liga FAM, ia tidak akan lagi mewakili kongres liga. Ini memastikan dasar liga bertepatan dengan kehendak semasa pasukan yang bertanding dan tiada kuasa veto didalam memutuskan sesuatu dasar.

Kongres liga juga masih terbuka untuk diwakili oleh badan-badan yang berkepentingan. Ada rancangan untuk menyerapkan pihak media dan persatuan pemain professional dimasa hadapan.

Otak saya dah penat. Siri seterusnya menerangkan apa itu Football Malaysia LLP (FMLLP) dan apakah tugas-tugas mereka didalam pengswastaan liga? MP & Silva ini siapa pula?

Sokernet: Laman Web Rasmi Bolasepak Dunia

Incoming search terms:

Bola Sepak : Perpindahan Pemain Liga Perdana Inggeris 2015/16

Sepak mula musim baru Liga Perdana Inggeris 2015/16 dijadualkan pada 8 Ogos 2015 akan datang. Setiap pasukan kini dalam fasa mempersiapkan pasukan masing-masing dengan gabungan pemain-pemain lama, pemain-pemain muda serta membawa masuk pemain-pemain baru bagi memantapkan pasukan masing-masing. Dengan pasaran perpindahan Julai telah dibuka, setiap kelab kini sibuk di pasaran perpindahan pemain dengan menandatangani pemain-pemain baru berkualiti untuk bersaing musim baru ini. Dengan pelbagai spekulasi kemasukan pemain, Bual Sukan percaya pasukan-pasukan yang bersaing pastinya menandatangani pemain-pemain terbaik untuk kelab masing-masing.


Berikut adalah senarai perpindahan pemain Liga Perdana Inggeris 2015/16 yang akan dikemaskini dari semasa ke semasa :
ARSENAL
Masuk
Petr Cech – Chelsea, £10m
Keluar
Lukas Podolski – Galatasaray, £1.8m (rising to around £10m)
Ainsley Maitland-Niles – Ipswich, Loan
Brandon Ormond-Ottewill – Swindon, Free
Ryo Myaichi – St Pauli, Undisclosed
Semi Ajayi – Cardiff, Undisclosed
ASTON VILLA
Masuk
Idrissa Gueye – Lille, Undisclosed
Scott Sinclair – Man City, Undisclosed
Micah Richards – Man City, Free
Mark Bunn – Norwich, Free
Keluar
Darren Bent – Derby County, Free
Shay Given – Stoke, Free
Enda Stevens – Portsmouth, Free
Andreas Weimann – Derby County, Undisclosed
Yacouba Sylla – Rennes, Undisclosed
Matthew Lowton – Burnley, Undisclosed 
Antonio Luna – Eibar
AFC BOURNEMOUTH
Masuk
Artur Boruc – Southampton, Free
Adam Federici – Reading, Free
Joshua King – Blackburn Rovers, Tribunal
Christian Atsu – Chelsea, Loan (subject to Premier League approval)
Tyrone Mings – Ipswich Town, £8m
Sylvain Distin – Everton, Free
Keluar
Ian Harte – Released
Josh McQuoid – Luton, Free
Darryl Flavahan – Released
Mohamed Coulibaly – Released
Joe Partington – Released
Miles Addison – Released
Ryan Fraser – Ipswich Town, season-long loan
Brett Pitman – Ipswich Town, Undisclosed
Jayden Stockley – Portsmouth, loan
CHELSEA
Masuk
Asmir Begovic – Stoke City
Radamel Falcao – AS Monaco, Loan
Nathan – Atletico Paranaense, Undisclosed
Keluar
Marco Van Ginkel – Stoke, Loan
Petr Cech – Arsenal,  £10m
Christian Atsu – Bournemouth, Loan (subject to Premier League approval)
Didier Drogba – Released
Gael Kakuta – Sevilla, Undisclosed
Mario Pasalic – Monaco, Loan
Josh McEachran – Brentford, Undisclosed
Andreas Christensen – Borussia Monchengladbach, Loan
Isaiah Brown – Vitesse Arnhem, Loan
CRYSTAL PALACE
Masuk
Yohan Cabaye – PSG, Undisclosed (fee understood to be £10m, rising to £13m)
Keluar
Jack Hunt – Sheffield Wednesday, Loan
Shola Ameobi – Releaded
Lewis Price – Released
Owen Garvan – Released
Peter Ramage – Released
Stephen Dobbie – Released
Jerome Thomas – Released
Kyle De Silva – Notts County, Free
EVERTON
Masuk
Gerard Deulofeu – Barcelona, £4.25m
Tom Cleverley – Manchester United, Free
David Henen – Olympiakos, Undisclosed
Keluar
Antolin Alcaraz – Released
Sylvain Distin – Bournemouth, Free
LEICESTER CITY
Masuk
Christian Fuchs – Schalke, Free
Robert Huth – Stoke, Undisclosed
Shinji Okazaki – Mainz, Undisclosed (subject to work permit)
Keluar
Paul Gallagher – Preston, Free
Chris Wood – Leeds, Undisclosed
LIVERPOOL
Masuk
James Milner – Manchester City, Free
Danny Ings – Burnley, TBC
Adam Bogdan – Bolton, Free
Joe Gomez – Charlton, £3.5m
Roberto Firmino – Hoffenheim, £21.3m
Nathaniel Clyne – Southampton, Undisclosed (fee understood to be £10m plus add-ons)
Bobby Adekanye – FC Barcelona, Free
Keluar
Glen Johnson – Stoke, Free
Sebastian Coates – Undisclosed 
Steven Gerrard – LA Galaxy, Free
Brad Jones – Released
Javi Manquillo – Atletico Madrid, Loan terminated
Danny Ward – Aberdeen, season-long loan
Luis Alberto – Deportivo, Loan
MANCHESTER CITY
Masuk
Enes Unal – Bursaspor, £2m
David Faupala – Lens
Keluar
Scott Sinclair – Aston Villa, Undisclosed
James Milner – Liverpool, Free
Dedryck Boyata – Celtic, Undisclosed
Angelino – New York City FC, Loan
MANCHESTER UNITED
Masuk
Memphis Depay – PSV Eindhoven, Undisclosed
Matteo Darmian – Torino
Bastian Schweinsteiger – FC Bayern Munich
Morgan Schneiderlin – Southampton
Keluar
Nani – Fenerbahce, £4.5m
Tom Cleverley – Everton, Free
Ben Amos – Released
Tom Thorpe – Rotherham, Free
Angelo Henriquez – Dinamo Zagreb, Undisclosed
Will Keane – Preston North End, Loan
Robin Van Persie – Fenerbahce
NEWCASTLE UNITED
Masuk
Georginio Wijnaldum – PSV, Undisclosed (in region of £14.5m)
Keluar
Sammy Ameobi – Cardiff City, Loan
Jonas Gutierrez – Released
Ryan Taylor – Released
Adam Campbell – Notts County, Free
Remie Streete – Port Vale, Free
NORWICH CITY
Masuk
Graham Dorrans – West Brom, Undisclosed
Youssuf Mulumbu – West Brom, Free 
Keluar
Cameron McGeehan – Luton Town, Undisclosed
Sam Kelly – Port Vale, Free
Remi Matthews – Burton, Loan
Mark Bunn – Aston Villa, Free
SOUTHAMPTON
Masuk
Cuco Martina – FC Twente, Undisclosed
Juanmi – Malaga, £5m
Cedric Soares – Sporting CP, Undisclosed
Maarten Stekelenburg – Fulham, Loan
Keluar
Artur Boruc – Bournemouth, Free
Jos Hooiveld – Released
Cody Cropper – Released
Omar Rowe – Released
Jake Sinclair – Released
Nathaniel Clyne – Liverpool, Undisclosed (fee understood to be £10m plus add-ons)
Dani Osvaldo – Released
STOKE CITY
Masuk
Glen Johnson – Liverpool, Free
Jakob Haugaard – FC Midtyjlland, Undisclosed
Phillipp Wollscheid – Bayer Leverkusen, Undisclosed
Joselu – Hannover 96, £5.75m
Shay Given – Aston Villa, Free
Marko van Ginkel – Chelsea, Loan
Keluar
Asmir Begovic – Chelsea
Steven Nzonzi – Sevilla, £7m
Robert Huth – Leicester City, Undisclosed
Thomas Sorensen – Released
Wilson Palacios – Released
Andy Wilkinson – Released
SUNDERLAND
Masuk
Adam Matthews – Celtic, £2m
Sebastian Coates – Liverpool, Undisclosed
Keluar
El-Hadji Ba – Charlton
SWANSEA CITY
Masuk
Tom Holland – Manchester City, Free
Eder – Braga, Undisclosed
Andre Ayew – Marseille, Free
Franck Tabanou – St Etienne, £3.5m
Kristoffer Nordfelt – Heerenveen, Undisclosed
Keluar
Jazz Richards – Fulham, Undisclosed
Alan Tate – Released
Gerhard Tremmel – Released
Kenji Gorre – ADO Den Haag, season-long loan
TOTTENHAM HOTSPUR
Masuk
Kevin Wimmer – Cologne, Undisclosed (fee believed to be in region of £4m)
Kieran Trippier – Burnley, Undisclosed (fee believed to be in region of £3.5m)
Toby Alderweireld – Atletico Madrid, Undisclosed
Keluar
Etienne Capoue – Watford, Undisclosed (fee believed to be in the region of £6m)
Paulinho – Guangzhou Evergrande, £9.8m
Jordan Archer – Millwall, Free
Cristian Ceballos – Released
Bongani Khumalo – Released
Lewis Holtby – Hamburg
Alexander McQueen – Carlisle, Free
WATFORD
Masuk
Valon Behrami – Hamburg, Undisclosed
Matej Vydra – Udinese, Undisclosed
Etienne Capoue – Tottenham, Undisclosed (fee believed to be in the region of £6m)
Sebastian Prodl – Werder Bremen, Free
Giedrius Arlauskis – Steaua Bucharest, Undisclosed
Jose Holebas – Roma, £1.8m
Keluar
Jonathan Bond – Reading, Undisclosed
WEST BROMWICH ALBION
Masuk
James McClean – Wigan, £1.5m
Keluar
Graham Dorrans – Norwich, Undisclosed
Youssuf Mulumbu – Norwich, Free 
Alex Jones – Birmingham City, Free
Kemar Roofe – Oxford United, Undisclosed
Chris Baird – Derby County, Free
Jason Davidson – Huddersfield, Free
Bradley Garmston – Gillingham, Free
Donervon Daniels – Wigan, Free
WEST HAM UNITED
Masuk
Angelo Ogbonna – Juventus, £7.9m
Darren Randolph – Birmingham City, Free
Pedro Obiang – Sampdoria, Undisclosed
Dimitri Payet – Marseille, Undisclosed
Keluar
Dan Potts – Luton Town, Free
Paul McCallum – Leyton Orient, Free
Carlton Cole – Released
Guy Demel – Released
Jussi Jaaskelainen – Released
Nene – Released

* Kemaskini terakhir pada 13 Julai 2015.

Sukan Malaysia dan Antarabangsa

Incoming search terms:

MALAYSIA: Pemain tengah

MALAYSIAN MIDFIELDERS

Sekiranya penyerang dan pemain sayap banyak melibatkan diri dalam serangan, penjaga gol dan pemain pertahanan lebih kepada bertahan, pemain tengah pula merupakan penghubung bagi kedua-dua bahagian tersebut. Sebagai jentera yang menggerakkan sesebuah pasukan, pemain tengah juga menjadi nadi utama dalam menentukan kemenangan seandainya mereka berjaya memastikan gol-gol yang dijaringkan adalah lebih daripada yang dibolosi. Pemain tengah bukan sahaja perlu membantu di bahagian pertahanan, mereka juga perlu membantu bahagian serangan dengan membuat sebanyak mungkin hantaran serta membuka peluang kepada rakan-rakan lain untuk menjaringkan gol. Malah, mereka juga sama-sama bertanggungjawab untuk menjaringkan gol di samping perlu mengawal permainan dengan baik agar rakan-rakan sepasukan berupaya mendapat kelebihan ke atas pasukan lawan.

Duniabolasepak.blogspot.com akan menyenaraikan beberapa pemain tengah yang menjadi tunjang bagi skuad kebangsaan dari dahulu dan juga sekarang.

1. Ali Bakar

Merupakan abang kepada bekas penyerang kebangsaan iaitu Isa Bakar, pemain tengah yang juga bekas pemain kebangsaan ini telah menjulang nama Pulau Pinang bersama-sama dengan adiknya ketika zaman kegemilangan Penang FA pada suatu ketika dahulu (tahun 1970-an). Antara kejayaan yang dikecapinya adalah mewakili Malaysia dalam Sukan Olimpik tahun 1972 di Munich, Jerman dan meraih tempat ketiga dalam Sukan Asia yang berlangsung di Tehran, Iran tahun 1974.

2. Wong Choon Wah

Ramai peminat tegar bolasepak tempatan menganggap pemain lagenda ini, hingga setakat ini, sebagai perancang tengah terbaik yang pernah dilahirkan di Malaysia. Mempunyai gaya dan teknik permainan yang semulajadi, beliau adalah sebahagian daripada pasukan negara yang bertanding dalam Sukan Olimpik 1972 dan pernah menyumbang jasa untuk Selangor FA dan juga sebuah kelab dari Hong Kong iaitu South China Athletic Association.

3. Shukor Salleh

Mr. Cool

Anak jati Pulau Pinang kelahiran Tanjung Bungah ini merupakan bekas pemain tengah bertahan yang penting bukan sahaja bagi Penang FA bahkan juga untuk skuad negara. Memenangi anugerah Olahragawan Kebangsaan pada tahun 1977 yang sebelum itu dimenangi oleh Mokhtar Dahari pada tahun 1976, beliau mempunyai 215 kap bersama pasukan kebangsaan dan memperoleh pingat gangsa dalam Sukan Asia 1974.

4. Reduan Abdullah

Bertindak sebagai penolong jurulatih kepada Dollah Salleh yang merupakan ketua jurulatih kebangsaan pada waktu ini, beliau adalah salah seorang pemain ternama dalam era yang seangkatan dengan Mokhtar Dahari. Bermain untuk Selangor FA di sepanjang kariernya, dahulu beliau juga bermain untuk negara secara regular serta bergandingan mantap dengan Shukor Salleh di bahagian tengah pasukan Malaysia.

5. Nasir Yusof

kredit: dproflegends.wix.com

Pernah mengharumkan nama Johor FA, bekas pemain kebangsaan ini memang bijak mengatur gerakan yang berkualiti dari bahagian tengah sehingga diberi nama jolokan ‘The Professor‘. Beliau juga pernah terlibat dalam pengurusan skuad kebangsaan apabila menjadi pembantu jurulatih yang turut membimbing pasukan negara mencapai kedudukan ketiga dalam kejohanan Piala AFF pada tahun 2004.

6. Bakri Ibni

Seorang wira bagi Perlis FA dan juga bagi pasukan kebangsaan, beliau merupakan bekas pemain tengah yang telah pun mewakili negara sejak usia muda apabila mengetuai skuad bawah 15 tahun dalam kejohanan Sekolah-sekolah ASEAN pertama pada 1969. Sekiranya ramai yang mengingati jaringan gol kemenangan James Wong ke atas Korea Selatan yang sepatutnya membawa Malaysia ke Olimpik 1980 di Moscow, pemain inilah yang menjaringkan gol pembukaan dalam perlawanan tersebut apabila keputusan 2-1 memihak kepada Malaysia.

7. Khalid Shahdan

Zico of Malaysia

Pemenang pingat perak (hanya dikalahkan oleh pasukan tuan rumah) dalam Sukan SEA yang berlangsung di Jakarta, Indonesia pada tahun 1987 ini pernah berkhidmat dengan begitu cemerlang sekali dengan Johor FA (kini JDT II) dan juga Johor FC (kini JDT I). Walaupun bertubuh agak kecil, bekas pemain tengah kebangsaan ini mempunyai corak permainan yang lincah semasa bermain dahulu dan kini sedang menceburi bidang kejurulatihan pula bagi menggilap bakat serta menyerlahkan potensi anak-anak muda tempatan.

8. Mat Zan Mat Aris

Generasi muda peminat bolasepak Malaysia sudah pasti lebih mengenali beliau sebagai seorang jurulatih berkaliber yang berjaya mencungkil bakat-bakat baru daripada tidak terkenal hingga menjadi pemain-pemain yang terkemuka, antaranya Mohd Nizaruddin Yusof, Mohd Farid Dewan, V. Saravanan, dan lain-lain lagi. Yang sebenarnya, beliau sendiri juga merupakan bekas pemain tengah kebangsaan yang berwibawa dan perlu dikenang jasanya.

9. Azizol Abu Haniffah

Satu-satunya perancang tengah yang dianggap paling kreatif pasukan kebangsaan pernah ada selepas Wong Choon Wah adalah pemain yang lahir di Teluk Intan ini. Namun, sungguh malang buat diri beliau dan negara terutamanya apabila episod hitam skandal rasuah (mengatur keputusan perlawanan atau menjual permainan) pada tahun 1994 melanda bolasepak negara hingga tiadanya lagi kesempatan untuk melihat kawalan bola yang rapat dan hantaran yang tepat seperti acap kali yang dilakukan oleh beliau.

10. Radhi Mat Din

Kedah’s Captain Marvel

Salah seorang pemenang pingat emas Sukan SEA 1989 yang diadakan di Kuala Lumpur, bekas pemain tengah kebangsaan ini menghabiskan seluruh kerjaya bolasepaknya dengan Kedah FA. Beliau juga merupakan ketua pasukan Kedah FA yang paling lama dalam sejarah yang bermula dari tahun 1991 hinggalah tahun 2000 yang sudah tentu akan menyebabkannya sentiasa diingati dalam lipatan sejarah bolasepak negara.

11. K. Sanbagamaran

Super Sanba

Bekas anak murid SMK Tinggi Kajang ini lebih kerap menggunakan kaki kanannya namun tetap versatil apabila mampu bermain bukan sahaja di posisi pemain tengah bertahan tetapi juga di bahagian bek samada di sebelah kanan mahupun kiri. Pernah diiktiraf sebagai Pemain Tengah Terbaik Malaysia pada tahun 1995, pemain yang membantu skuad kebangsaan menduduki tempat kedua di Piala Tiger 1996 (kini Piala Suzuki AFF) ini banyak menabur bakti di Selangor FA selain turut bermain untuk Sabah FA dan juga PKNS FC sebelum bersara.

12. Yap Wai Loon

kredit: golpluksut.com

Satu nama yang tidak asing lagi kepada peminat-peminat bolasepak tanahair, pemain tengah yang pernah menyarung jersi Kuala Lumpur FA dan Sabah FA ini dahulunya merupakan aset penting bagi pasukan negara. Dikenali sebagai seorang pemain yang cekap membuat hantaran-hantaran yang membuka ruang dan peluang, kekurangan ketinggian fizikal tidak menjadi masalah besar bagi beliau untuk bersaing dengan mana-mana pemain pada zamannya.

13. Ahmad Shahrul Azhar Sofian

Apabila skuad negara tumpas secara mengejut kepada pasukan kerdil Laos dalam temasya Sukan SEA 1997 di Jakarta, Indonesia, zaman suram pasukan kebangsaan seolah-olah tiada berpenghujung sampailah hadirnya pemain ini mewakili Malaysia beberapa tahun kemudian. Bekas pemain tengah yang kerjaya bolasepaknya meliputi pasukan-pasukan seperti Perak FA, Negeri Sembilan FA, dan Proton FC ini bingkas bangkit menyelamatkan maruah negara terutama sekali sebagai ketua pasukan yang tetap bersemangat dalam apa jua keadaan.

14. Tengku Hazman Raja Hassan

Menjadi sebahagian daripada projek skuad Olimpik 2000, pemain tengah ini serta rakan-rakannya yang lain seperti Khalid Jamlus, Nafuzi Zain, dan Nik Ahmad Fadly Nik Leh telah diletakkan harapan yang terlalu tinggi menggunung apabila terpaksa mengambil alih tugas mewakili negara bagi menggantikan peranan skuad senior yang dibubarkan sebelum itu. Amat merugikan apabila banyak bakat besar kecundang kepada tekanan yang berlebihan akibat eksperimen tersebut namun mujurlah bekas kapten ini masih dapat menyumbangkan sesuatu pada waktu itu.

15. Hardi Jaafar

gambar: utusan.com.my

Buat sementara waktu, pemain ini pernah menjadi tonggak di bahagian tengah pasukan kebangsaan dan paling diingati apabila menjaringkan satu gol yang sangat menarik semasa berdepan dengan pasukan Singapura dalam separuh akhir pertama Piala AFF pada tahun 2007. Berasal dari Ipoh, pasukan-pasukan yang telah diwakilinya adalah Melaka Telekom FC, Selangor FA, Perak FA, dan Felda United FC.

16. Shukor Adan

Pemain tengah yang telah pun mengumumkan persaraannya daripada mewakili negara selepas membawa Malaysia menjadi naib juara (setelah tewas kepada Thailand) dalam Piala Suzuki AFF 2014. Walaupun begitu, pemain hebat yang pernah menjadi mentor kepada pengganti mudanya iaitu Safiq Rahim ini terus berada dalam kancah arena bolasepak tempatan apabila masih lagi bermain mewakili sebuah pasukan kelab yakni Felda United FC.

17. Safiq Rahim

Memiliki semangat juang yang tinggi, pemain tengah kebangsaan ini kerap kali muncul wira bagi setiap pasukan yang diwakilinya. Di samping penjaga gol Khairul Fahmi Che Mat, pemain pertahanan Aidil Zafuan Abdul Radzak, dan penyerang Norshahrul Idlan Talaha, mereka berempat sudah menjadi tulang belakang bagi skuad negara semenjak bekas jurulatih kebangsaan K. Rajagobal berada di tampuk pengurusan sehinggalah pemain ini kini menjadi terkenal sebagai pakar sepakan percuma.

18. Shakir Shaari

Antara pemain tengah bertahan yang cukup kemas permainannya, pemain kelahiran Kota Bharu yang berhijrah dari Kelantan FA ini merupakan salah seorang anggota Johor Darul Ta’zim FC (JDT I) yang terdiri daripada ramai pemain bintang. Keampuhan serta ketenangannya mengemudi bahagian tengah padang sering menjadi perisai kebal yang membenteng rakan-rakannya di bahagian pertahanan.

19. Irfan Fazail

Dilahirkan di Pontian, pemain tengah Johor Darul Ta’zim FC ini pernah menyertai skuad Harimau Muda melalui Sekolah Sukan Bukit Jalil. Mesra disapa sebagai ‘Ipan’ oleh teman-teman rapat, beliau sempat membuat dua kemunculan dengan FC ViOn Zlaté Moravce semasa beliau dipinjamkan ke kelab Slovakia tersebut selama 3 bulan bermula pada September 2011.

20. Nazmi Faiz Mansor

Selepas membantu pasukan negara (di bawah kendalian Ong Kim Swee) mempertahankan pingat emas buat kali kedua berturut-turut di Sukan SEA pada tahun 2011 di Indonesia, pelajar Sekolah Sukan Bukit Jalil yang dikenali dengan nama timangan ‘Nami’ ini kemudiannya mendapat peluang menimba pengalaman di luar negara. Walaupun tidak lama bersama dengan S.C. Beira-Mar di Portugal, perancang tengah yang berbakat luar biasa ini tidak pulang hampa apabila membawa kejayaan menjuarai Pesta Bola Merdeka 2013 dan di samping itu beraksi pula dengan pasukan Semut Merah (PKNS FC) dan kini di Selangor FA.

Pemain tengah boleh dikategorikan kepada tiga kumpulan umum yakni pemain tengah bertahan, pemain tengah, dan pemain tengah menyerang (perancang tengah). Kesemuanya saling memerlukan dan berkait antara satu sama lain memandangkan kunci bagi keharmonian dalam sesebuah pasukan sememangnya terletak pada keseimbangan fungsi pemain-pemain tengah. Sekiranya bahagian tengah gagal berfungsi dengan baik maka tunggu dan lihat sahajalah kemerosotan prestasi seluruh pasukan. Oleh yang demikian, tidak dinafikan lagi bahawa bahagian tengah adalah sama penting malah kadang kala lebih utama daripada bahagian pertahanan mahupun bahagian serangan. Berikut adalah beberapa nama pemain tengah lain yang sempat dinyatakan di sini:

  • Abdah Aliff
  • Hamzah Hussein
  • Khalid Ali
  • Ahmad Yusof
  • N. Thanabalan*
  • Lim Teong Kim*
  • Abdullah Ali*
  • Zulkifli Norbit*
  • Mubin Mokhtar
  • Ibrahim Mantali
  • Moey Kok Hong
  • Yusri Che Lah
  • Mohd Ivan Yusoff
  • Shahrulnizam Mustapa
  • Azi Shahril Azmi
  • Ahmad Fauzi Saari
  • Zairo Anuar Zalani
  • Mohd Badhri Radzi
  • Amar Rohidan
  • K. Gurusamy
  • Gary Steven Robbat
Ahmad Yusof
Yusri Che Lah
Lihat juga pautan-pautan ini

DUNIA BOLA SEPAK

Incoming search terms:

Bola Sepak : Suku Akhir Piala AFC 2015

Kejohanan Bola Sepak Piala AFC 2015 telah memasuki pusingan suku akhir dengan 8 pasukan berjaya meneruskan kemaraan ke pusingan ini. 2 wakil negara iaitu Juara Liga Super 2014, Johor Darul Ta’zim FC (JDT FC) serta Juara Piala FA 2014 dan Juara Piala Malaysia 2014, Pahang akan membawa cabaran kelab Malaysia ke pusingan suku akhir yang akan diadakan secara timbal balik.

Dalam undian suku akhir yang telah diadakan pada 18 Jun 2015, pasukan JDT FC diundi bertemu kelab Hong Kong iaitu South China manakala pasukan Pahang bakal berdepan dengan cabaran getir bertemu kelab dari Tajikistan iaitu Istiklol. Bual Sukan percaya pasukan Harimau Selatan dan Tok Gajah mampu memberikan saingan getir kepada kelab-kelab ini seterusnya melangkah ke pusingan Separuh Akhir. Berikur adalah undian serta jadual perlawanan suku akhir Piala AFC 2015 akan datang :

SUKU AKHIR PERTAMA

25 Ogos 2015
Al-Qadsia (Kuwait) lawan Al-Jaish (Syria)

Johor Darul Ta’zim FC (Malaysia) lawan South China (Hong Kong)

26 Ogos 2015
Al-Kuwaiti (Kuwait) lawan Kitchee (Hong Kong)

Istiklol (Tajikistan) lawan Pahang (Malaysia)

SUKU AKHIR KEDUA

15 September 2015
Al-Jaish (Syria) lawan Al-Qadsia (Kuwait)

South China (Hong Kong) lawan Johor Darul Ta’zim FC (Malaysia)
16 September 2015
Kitchee (Hong Kong) lawan Al-Kuwaiti (Kuwait)

Pahang (Malaysia) lawan Istiklol (Tajikistan) 

Sukan Malaysia dan Antarabangsa

Incoming search terms:

FIFA 16 Memperkenalkan Pasukan Bola Sepak Wanita Buat Kali Pertama

fifa_16_womens_teams-8

Berita baik untuk peminat permainan bola sepak FIFA. Ini berita gempar yang baru kami terima – FIFA 16 bakal dilengkapi dengan pasukan bola sepak wanita!

Ya, ia bukan khabar angin. Ia sudah disahkan sendiri oleh pihak EA Sports dan FIFA.

e16947de-c310-45f2-a0ed-7aa941651a03-620x372

12 pasukan kebangsaan wanita

Untuk kali pertama dalam sejarah francais pemainan sukan popular tersebut, anda boleh memilih untuk bermain pasukan kebangsaan wanita dari 12 buah negara. 11 daripadanya bakal beraksi di pertandingan Piala Dunia wanita pada Jun 2015 di Kanada.

12 pasukan wanita yang boleh pilih adalah:

1. Jerman
2. USA
3. Perancis
4. Sweden
5. England
6. Brazil
7. Kanada
8. Australia
9. Sepanyol
10. Itali
11. Mexico
12. China

Satu-satunya perkara yang mengecewakan kami adalah ketiadaan pasukan kebangsaan wanita  Jepun.

2609584_full-lnd

Pasukan wanita vs pasukan lelaki?

Anda boleh menggunakan pasukan wanita ini dalam mod Match Day, Offline Tournement dan Online Friendly.

Walau bagaimanapun, pasukan kebangsaan wanita ini hanya boleh berlawan dengan pasukan kebangsaan wanita yang lain sahaja.

Jadi anda boleh berhenti berfantasi jauh membayangkan susuk tubuh Alex Morgan menjaringkan gol ala-ala Messi melalui celah kangkang David Luiz. Kami dapat merasakan aktivis feminisme tidak akan gembira dengan perkara ini.

Penambahan pasukan wanita ini merupakan penambahbaikan yang dialu-alukan untuk menggalakkan populariti bola sepak wanita. Selepas ini, anda boleh hafal majoriti nama pemain wanita terkenal!

Menurut naib presiden dan pengurus besar EA Sport, David Rutter:

Menampilkan sebahagian dari pemain bola sepak wanita terbaik dunia dan pasukan kebangsaan mereka ke dalam dunia francais kami adalah perkara yang besar bagi EA Sport. Dan kami juga teruja untuk membawakan jutaan peminat kami ke arah cara bermain yang lain dari yang lain

Kami ingin memastikan para pemain merasai pengalaman sebenar ketika bermain pasukan wanita ini, terima kasih kepada sistem player capture kami yang inovatif dan reference tool yang baik. Ia menjanjikan permainan yang lebih sofistikated yang kami ingin persembahkan dalam FIFA 16

BURNABY, BC: APRIL 7, 2015 - The USA Women’s Soccer Team visits the EA MOCAP facility at EA Canada in Burnaby, BC April 7, 2015 in Vancouver, Canada.  Photo by Jeff Vinnick/EA

BURNABY, BC: APRIL 7, 2015 - The USA Women’s Soccer Team visits the EA MOCAP facility at EA Canada in Burnaby, BC April 7, 2015 in Vancouver, Canada.  Photo by Jeff Vinnick/EA

BURNABY, BC: APRIL 7, 2015 - The USA Women’s Soccer Team visits the EA MOCAP facility at EA Canada in Burnaby, BC April 7, 2015 in Vancouver, Canada.  Photo by Jeff Vinnick/EA

USA Women’s Soccer Team visits the EA MOCAP facility at EA Canada in Burnaby

Animasi seperti dunia sebenar

EA Sports juga telah menggandakan usaha mereka dalam animasi dalam permainan dan model 3D setiap pemain. Jadi anda bakal merasai pengalaman sebenar bermain dalam pasukan wanita. Watak pemain wanita juga lebih hidup dan bergerak seperti mana mereka bergerak dalam dunia sebenar.

leroux_hi_2-720x405

Antara pemain utama yang menjalani 3D modelling adalah Christine Sinclair (Kanada), Stephanie Houghton (England), Sydney Leroux, Abby Wambach, Megan Rapinoe dan tentunya, Alex Morgan dari USA.

Morgan_Hero-3-720x408

Bakal dilancar September 2015

FIFA 16 bakal dilancarkan pada bulan September tahun ini diatas pelantar PC, PlayStation 3, Playstation 4, Xbox 360 dan Xbox One.

fifa_16_womens_teams-5

Reaksi gamers kepada penambahan pasukan wanita

Agak malang apabila majoriti gamers menyambut berita EA Sports ini dengan jenaka seksis (sexist). Antara reaksi mereka adalah:

Kesimpulan

Jadi, adakah penambahbaikan ini bakal menjadi game changer dalam industri permainan simulasi bola sepak? Adakah ia bakal menamatkan legasi PES yang sedang dirundum masalah bersama Konami?

Secara jujurnya kami merasakan ia boleh berlaku. Mungkin ini merupakan strategi baru EA untuk menambahkan bilangan FIFA gamers wanita. Segalanya nampak cerah dan progresif di EA Sports, namun tampak sebaliknya di Konami.

Selamat tinggal PES.

Sumber : IGN, GamesRadarVG 24/7, Telegraph UK

LIKE dan FOLLOW SemuanyaBola di Facebook serta Twitter

The post FIFA 16 Memperkenalkan Pasukan Bola Sepak Wanita Buat Kali Pertama appeared first on Semuanya Bola.

Semuanya Bola

Incoming search terms: