Menyerah kalah itulah kegagalan yang sebenarnya

Adakah benar rakyat Malaysia seringkali dimomok-momokkan dengan pemikiran yang negatif? Adakah para pemain dan juga jurulatih benar-benar berpuas hati sekiranya dapat menunjukkan persembahan yang baik tetapi bermain tanpa menjaringkan gol? Bukankah mustahil untuk menang jika tidak menjaringkan gol? Betulkah para peminat yang menonton berita kerapkali mendengar jawapan yang klise daripada para pegawai apabila mereka menjawab … Continue reading Menyerah kalah itulah kegagalan yang sebenarnya

Mengenali Peranan Pemain Sayap Tengah (Central Winger), Baka Moden No.10

Central winger ataupun pemain sayap tengah adalah peranan yang agak kompleks untuk diterangkan. Dalam bola sepak, posisi di tengah padang sangat banyak gelaran diberikan. Juan Roman Riquelme dikenali dengan peranan enghanche iaitu peranan no.10 klasik yang lebih statik dan tidak lincah. Enghanche seperti seorang deep lying midfieder ataupun pivot yang berada di zon 14 ataupun … Continue reading Mengenali Peranan Pemain Sayap Tengah (Central Winger), Baka Moden No.10

Noordin ambil tindakan bijak pilih Bari

Sumber: Utusan DUA bulan lalu tiada sesiapa pun di negara ini memikirkan siapa Datuk Dr. Noordin Ahmad dan FC Bari 1908. Bagaimanapun semuanya berubah selepas nama Noordin mula menjadi sebutan media Itali sebelum impaknya melimpah ke negara ini. Keputusan Noordin, 59, membeli kelab bola sepak Serie B itu pada 8 April lalu telah membuatkan beliau … Continue reading Noordin ambil tindakan bijak pilih Bari

Bola Sepak : Malaysia Bawah 13 Tahun Juara Iber Cup Costa Del Sol 2015

Pasukan muda negara di bawah Pelan Pembangunan Bola Sepak Negara atau National Football Development Program (NFDP) berjaya membuktikan mereka mampu bersaing di peringkat yang lebih tinggi apabila berjaya muncul juara Iber Cup Costa Del Sol 2015 dengan menewaskan pasukan pilihan Spoting Lisbon dari Portugal dengan keputusan 2-1. Pasukan muda negara juga berjaya mengekalkan rekod tanpa … Continue reading Bola Sepak : Malaysia Bawah 13 Tahun Juara Iber Cup Costa Del Sol 2015

MALAYSIA: 10 Perkara Yang Perlu Dirombak

Berita buruk mengenai skuad kebangsaan yang tewas dengan sepuluh jaringan tanpa balas di tangan Emiriah Arab Bersatu dalam saingan kelayakan Piala Dunia 2018 (yang juga menentukan kelayakan ke Piala Asia 2019) betul-betul mendukacitakan seluruh warga Malaysia samada yang peduli atau tidak tentang bolasepak. Kekalahan yang paling teruk dalam sejarah bolasepak negara pada 3 September 2015 … Continue reading MALAYSIA: 10 Perkara Yang Perlu Dirombak

Dinasti Sultan Bola

Rilekkk.. Baru 30 tahun yang aku punya. Kau tengok yang 30 tahun lagi sebelah aku ni. Semua orang dah tahu dan jangka. Dari politik membawak ke pertubuhan sukan semuanya ada dinasti sendiri. Waris-mewarisi. Peninggalan bapak bagi ke anak. Tapi tak apa. Pakat-pakat boleh buat hashtag #PresidenFAMSilaLetakJawatan, #RombakFAM, atau #30TahunNeraka kalau Malaysia masih di takuk lama. … Continue reading Dinasti Sultan Bola

Supermokh Cup 2014

Kawan-kawan sekalian, Bila berbicara tentang bolasepak, saya rasa kita sudah hampir tiba disatu persimpangan yang menuju dua jalan yang berbeza sama sekali. Simpang di kanan kelihatan sebuah institusi bolasepak yang berkembang pesat dengan struktur pembangunan bolasepak mampan, didokong oleh professional yang berkebolehan. Kita dipersembahkan dengan mutu permainan bolasepak tahap dunia, dibarisi oleh pemain-pemain yang berkemahiran … Continue reading Supermokh Cup 2014