Hooligan Rusia Bergaduh Sesama Sendiri, Kerisauan Menjelang Piala Dunia 2018 Semakin Kuat

Semua orang sudah lama risau akan tahap keselamatan di Rusia menjelang Piala Dunia 2018.

Hal ini kerana kebarangkalian untuk penyokong Rusia menerusi hooligan mereka untuk melakukan kekecohan adalah tinggi.

Mereka dikatakan berjanji akan mengadakan ‘festival keganasan’ dan mereka kini sudah berlatih untuk melakukan kekacauan kepada setiap penyokong yang hadir.

Mereka juga dengan jelas memberikan amaran dengan menjadikan penyokong England sebagai sasaran utama.

Bergaduh sesama sendiri

Ketika amaran itu sedikit demi sedikit diredakan, timbul pula kerisauan baharu mengenai keganasan bola sepak di Rusia.

Baru-baru ini, dua hooligan kelab Rusia telah bertembung sesama sendiri ketika perlawanan Liga Rusia.

Hooligan CSKA Moscow dan juga hooligan Zenit St. Petersburg bertembung di dalam stadium selepas hooligan Zenit berjaya memecah masuk ke kawasan penyokong CSKA Moscow.

Hooligan Zenit yang merupakan penyokong pelawat berjaya memecah tembok pemisah antara penyokong dan kemudiannya menyerang hooligan CSKA Moscow.

Selepas itu balingan bom asap pula menambah rencah kepada pergaduhan yang tak mampu dihalang oleh para pegawai stadium itu.

Isu keganasan bola sepak ini merupakan kerisauan utama menjelang Piala Dunia Rusia, namun presiden FIFA Gianni Infantino berkata beliau tak risau akan hal itu.

Hooligan sebagai sukan

Satu cadangan pelik telah dicadangkan oleh seorang ahli parlimen Rusia iaitu Igor Lebedev.

Beliau berkata mahu jadikan budaya hooligan sebagai sukan rasmi di Rusia. Format permainannya adalah 20 orang individu akan menentang 20 individu lain dan kemudiannya bergaduh sesama sendiri.

“Memandangkan mereka suka bergaduh. Apa kata kita buat hooligan ni sebagai sukan.”

“Caranya mudah, tetapkan masa dan tempat di stadium. Jumpa dan kemudiannya gaduh.”

Baca juga: Inilah Papan Taktikal Terakhir Weigang Dalam Perlawanan Terakhir Beliau Di Bumi Malaysia

The post Hooligan Rusia Bergaduh Sesama Sendiri, Kerisauan Menjelang Piala Dunia 2018 Semakin Kuat appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Bergaduh Dengan Penyokong Sendiri, Ultras Internazionale Desak Mauro Icardi Dipecat Jadi Kapten

Kita semua tahu, budaya ultras sangat berpengaruh dalam bola sepak Itali.

Mereka boleh bertindak gerila jika diperlukan. Tidak kira menentang lawan ataupun menentang mereka yang berada dalam satu pasukan dengan mereka.

Wira rakan sepasukan

Satu perkara yang tidak enak didengar di Itali apabila ultras Internazionale sedang mengalami percakaran dengan kapten mereka – Mauro Icardi.

Semuanya berpunca dari apa yang Icardi ceritakan dalam autobiografi beliau yang bertajuk, ‘Sempre Avanti, la mia storia segreta’. (Selamanya Ke Hadapan, Kisah Rahsiaku)

download-5

Dalam autobiografi tersebut, terdapat satu bab yang menceritakan situasi selepas kekalahan Internazionale kepada Sassauolo pada 2015. Mereka tewas 3-1 ketika itu.

Icardi dan rakan sepasukannya, Fredy Guarin pergi ke teres penyokong untuk bercakap dengan ultras mereka.

“Saya beranikan diri ke teres untuk bercakap dengan penyokong. Semakin dekat saya dengan teres, semakin kedengaran caci maki ultras kepada kami.”

“Mereka maki saya diatas kekalahan tersebut. Tapi mereka perlu sedar saya masuk sebagai pemain gantian pada babak akhir permainan dan saya jaringkan satu-satunya gol kami. Apa lagi yang mereka mahu?”

Icardi ketika itu nampak seorang kanak-kanak mahukan jersinya. Lalu Icardi membaling jersinya kepada kanak-kanak itu

 

Namun, seorang ultras datang ke arah kanak-kanak tersebut dan merampas jersi yang dibaling Icardi. Jersi itu kemudiannya dibaling semula ke Icardi.

Icardi berang lalu memaki semula ultras terbabit, “kau fikir kau siapa? Berlagak tak tentu pasal dengan budak-budak.”

mauro-icardi-fredy-guarin-inter

Icardi selepas itu pulang semula ke bilik persalinan dan menerima pujian dari rakan-rakan kerana berani berhadapan dengan ultras mereka.

Icardi si Penipu

Itu cerita dari pihak Icardi. Namun bagi ultras Internazionale, apa yang Icardi cerita itu adalah dusta.

“Dia boleh cerita yang dia yang diangkat sebagai wira oleh rakan sepasukan dia. Apa yang kami nak adalah kami mahu beliau jangan bongkak dengan penyokong Internazionale!”

“Bagi kami, Icardi langsung tak layak jadi kapten kami!”

Icardi juga dikatakan hanya mencipta cerita supaya nampak seperti beliau tidak bersalah dalam pergaduhan antara dua pihak ini.

“Dia reka cerita mengenai insiden pergaduhan antara dua pihak untuk nampak dia berada di pihak yang baik dan kami jahat.”

“Tapi Icardi tak pernah sedar yang kami satu-satunya ultras di Itali yang bagi ruang kepada kanak-kanak untuk ikut kami lakar tifo setiap minggu!”

Ultras Internazionale berang dengan apa yang Icardi katakan dalam autobigrafinya. Kata-kata Icardi di dalam buku tersebut persis seorang gangster.

“Dalam buku Icardi, dia cakap ‘Saya bersedia berhadapan secara depan-depan. Berapa ramai? 50 orang?100 orang? 200 orang? Dengar sini. Saya akan bawa 100 penjenayah dari Argentina untuk bunuh mereka. Tunggu dan lihat!’

Ultras Internazionale mendesak agar kelab mereka memecat Icardi dari menjadi kapten pasukan.

“Kami rasakan Icardi masih lagi muda dan masih lagi belum cukup pandai. Orang macam dia tak layak jadi kapten kami.”

“Bagi kami, karier Icardi di sini dah tamat. Cabut lilitan lengan itu wahai badut! Ini desakan kami!”

3e78606e5190601ea85e60b5eddac

Menang dalam kalah

Kemuncak kebencian ultras Internazionale terhadap Icardi adalah ketika perlawanan menentang Caligari.

Internazionale memperoleh penalti dan Icardi muncul mengambil sepakan tersebut, namun beliau diejek penyokong sendiri ketika itu.

Sepakan itu gagal disempurnakan Icardi. Penyokong Inter kemudiannya bersorak riang kerana beliau gagal menjaringkan gol.

mauro-icardi

Bagi presiden Internazionale, Javier Zanetti mereka mempertimbangkan untuk memecat Icardi sebagai kapten.

“Kami tak boleh terima sikap yang ditunjukkan oleh pekerja kami.”

“Apa-apa pun, peminat adalah keutamaan kami.”

Baca juga: Penyokong Inter Tepuk Tangan Puji Keputusan De Boer Keluarkan Kondogbia Selepas Hanya 28 Minit

The post Bergaduh Dengan Penyokong Sendiri, Ultras Internazionale Desak Mauro Icardi Dipecat Jadi Kapten appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Akaun Twitter Rasmi Arsenal Dan Barcelona ‘Bergaduh’ Tentang Thierry Henry

Awal pagi esok, Arsenal akan menerima kunjungan Barcelona dalam perlawanan pertama pusingan ke 16 UEFA Champions League 2015 di Emirates Stadium.

Seperti penyokong Arsenal dan Barcelona, kami dan penyokong-penyokong neutral lain juga berasa teruja dengan perlawanan ini.

Di Twitter keterujaan menjelang perlawanan antara Arsenal dengan Barcelona sudah pun bermula semalam, apabila kedua-dua akaun rasmi kelab itu terlibat dalam ‘perang saraf’ mengenai satu topik – Thierry Henry.

Thierry Henry merupakan lagenda Arsenal dan merupakan penjaring terbanyak dalam sejarah Arsenal, apabila menjaring 226 gol dalam 369 penampilan sepanjang karier 8 tahunnya di kelab utara London itu.

Tetapi pada 2007, Henry meninggalkan Arsenal untuk menandatangani kontrak bersama Barcelona.

Di sana, penyokong Barcelona mengingatinya sebagai salah seorang hero yang membantu Barcelona memenangi 2 kejuaraan La Liga, 1 trofi Copa del Rey dan Champions League.

Akaun Twitter rasmi Barcelona memulakan ‘perang saraf’ dengan gol Henry ketika Barcelona menewaskan Real Madrid 6-2 pada 2009.

Akaun Twitter rasmi Arsenal membalas gol tersebut dengan gol solo klasik Henry ketika menentang Tottenham Hotspur pada November 2002.

Barcelona kemudiannya membalas dengan gol jarak jauh ini ketika menentang Atletico Madrid pada 2009.

Tidak mahu kalah, Arsenal mengingatkan Barcelona tentang kehebatan Henry di Highbury dengan gol cantik ini ketika menentang Liverpool pada 2004.

Apa pula pendapat anda? Anda pilih Thierry Henry versi Arsenal atau versi Barcelona?

Baca juga: Thierry Henry Kutuk Chelsea Di Hadapan Cesc Fabregas Dalam Rancangan Soal Jawab Facebook

The post Akaun Twitter Rasmi Arsenal Dan Barcelona ‘Bergaduh’ Tentang Thierry Henry appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

Mengapa Hakan Çalhanoğlu Dan Son Heung-Min Bergaduh?

Satu hari selepas media memecahkan rahsia Tottenham Hotspurs yang sedang membuat bidaan kepada Son Heung-min, siapa sangka itulah titk mula keretakan hubungan antara dua kawan. Hakan Çalhanoğlu dan Son Heung-min.

Selepas kemenangan Leverkusen ke atas Lazio dalam play-off kelayakan Champions League, pengurusnya, Roger Schmidt, dipetik berkata ‘keputusan Son membuatkan kami sedih’.

“Son mengambil keputusan yang tidak ideal bagi pasukan kami.”

“Saya faham setiap pemain perlu memikirkan masa depan mereka. Dan mahu berpindah jika mereka merasakan masanya sesuai. Tiada salahnya. Inikan industri bola sepak.”

“Tapi ini satu kisah yang sedih. Kalaulah kisah ini mempunyai pengakhiran yang lebih baik.”

Jika Roger Schmidt sedih, Hakan Çalhanoğlu pula marah.

“Saya rasa dia mendapat nasihat yang salah. Saya dah mesej dia. Hubungi dia. Tapi dia tak jawab telefonnya. Saya sedih. Seluruh pasukan kecewa.”

“Bila anda berumur 23 tahun, sudah tentulah anda hormat bapa anda. Tetapi kadang kala anda perlu buat keputusan sendiri.”

Çalhanoğlu merujuk kepada bapa Son yang menasihatinya untuk pergi bermain di England.

Kritikan Çalhanoğlu terhadap bapanya memang tidak disenangi oleh Son. Untuk membalas komen Çalhanoğlu, Son memanggilnya ‘hipokrit’.

“Dah duduk dalam rumah kaca, janganlah nak baling batu pula.”

“Dia (Çalhanoğlu) perlu risaukan tentang dirinya dulu. Saya perlu berterima kasih kepada ejen saya yang mengikut nasihat bapa saya. Sekarang saya mahu tunaikan impian saya untuk bermain di Liga Perdana Inggeris.”

Son adalah pemain paling penting dalam jentera serangan Leverkusen. Musim lepas, Son menjaringkan 17 gol. Termasuk 5 gol dalam Champions League.

Sumber: Kicker

Baca juga: JERMAN BAWAH-20 MEMPERKENALKAN TAKTIKAL BOLA SEPAK BARU

The post Mengapa Hakan Çalhanoğlu Dan Son Heung-Min Bergaduh? appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA