5 Pengajaran Penting Daripada Lim Teong Kim Semasa Forum Bola Sepak Malaysia

“Macam mana saya nak tolong kalau mereka sendiri tak mahu ditolongi?”

Begitulah rintihan Pengarah Program Pembangunan Bolasepak Negara (PPBN), Lim Teong Kim kepada karenah jurulatih-jurulatih bola sepak peringkat pembangunan akar umbi di Malaysia yang ‘jahil tapi sombong’.

Bercakap dalam Forum Bolasepak Malaysia yang diadakan di Dewan Perdana, Institut Sukan Negara Bukit Jalil semalam, Lim Teong Kim turut menyentuh beberapa perkara yang membelenggu bola sepak Malaysia dan apa yang PPBN lakukan untuk mengubahnya.

Berikut adalah 5 pengajaran penting daripada bekas jurulatih pembangunan akar umbi Bayern Munich itu dalam forum yang kami hadiri semalam.

1. Melatih pemain muda bukanlah untuk menang semata-mata

“Dalam PPBN kami bukannya organisasi bertujuan untuk menghasilkan pemain-pemain bagus sahaja. Tetapi yang paling penting adalah – kami mahu pemain-pemain kami menjadi manusia yang berguna bila dewasa kelak.”

Bercakap mengenai salah satu DNA PPBN iaitu players development, Lim Teong Kim memberitahu pemain bukan sahaj perlu dilatih dari aspek teknikal, taktikal dan psikomotor, malah dari segi pembangunan sahsiah juga.

(Sumber: NFDP Malaysia - PPBN)
(Sumber: NFDP Malaysia – PPBN)

Menurut beliau, rakyat Malaysia perlu menerima hakikat tak semua pemain didikannya akan menjadi pemain profesional dan tak semua pemain bintangnya mahu mengejar cita-cita menjadi pemain profesional.

“Apa yang penting adalah, mereka menjadi manusia yang berguna kepada masyarakat dalam apa jua pilihan karier yang mereka pilih.”

Pengarah PPBN itu berpendapat ramai jurulatih akar umbi Malaysia gagal mendidik pemain muda dari segi pembangunan sahsiah, kerana mereka hanya mementingkan kemenangan.

“Ya lah. Bila pasukannya menang, senanglah mereka naik pangkat nanti,” sindirnya sinis.

2. Orang Malaysia suka menjatuhkan diri mereka sendiri

“Masa saya main dalam skuad Malaysia dulu pun, belum main lagi dah ada pemain kita sendiri yang kata Malaysia akan kalah.”

Tiada keyakinan diri adalah salah satu masalah terbesar orang Malaysia, menurut Lim Teong Kim. Daripada zamannya bergelar pemain sehinggalah sekarang, beliau masih menemui ramai jurulatih Malaysia yang berkata:

“Orang Eropah memanglah boleh. Kita orang Malaysia, lain.”

Selain itu, jurulatih Malaysia juga perlu belajar menjadi assertive.

“Bila saya tanya jurulatih, awak boleh buat tak? Dia jawab, ‘Tengoklah macam mana’. It’s either YES or NO!”

Menurut beliau, orang Malaysia mempunyai inferiority complex (rasa terlalu merendah diri sehingga melemahkan diri sendiri). Di PPBN, mentaliti ini sedang diubah. Pemain-pemain dan jurulatih diajar untuk berani mengambil tanggungjawab dan menjadi assertive. It’s either YES or NO.

(Sumber: NFDP Malaysia - PPBN)
(Sumber: NFDP Malaysia – PPBN)

3. Dengan latihan dan teknik yang betul, kita mampu bersaing

Dalam forum tersebut, Lim Teong Kim turut mengaku malu apabila Frank Bernhardt mendedahkan ada pemain-pemain skuad bawah 23 kebangsaan yang tak cergas.

“Kita berlatih sama banyak dengan pemain Eropah. Tapi kenapa pemain kita masih tak cergas?”

“Malam tadi (Jumaat, 15 Januari 2015) saya menyaksikan perlawanan AFC Bawah 23 antara Qatar menentang Iran. Pemain-pemain mereka bermain dengan laju dan kuat.”

Kemudian, pengarah PPBN tersebut menunjukkan tahap kecergasan pemain-pemain bawah 13 tahunnya yang mampu membuatkan pemain-pemain skuad bawah 23 kebangsaan malu.

12544059_10204670298991594_883458700_o

Secara puratanya, pemain-pemain bawah 13 tahun PPBN mencatatkan jarak 2,676 meter dalam ujian ketahanan (endurance) iaitu bleep test.

Paling mengagumkan adalah kebolehan salah seorang pemainnya, Hariz Mansor yang mampu mencatatkan jarak lebih 3,200 meter dalam bleep test.

12562409_10204670324632235_1456055991_o

Pada jarak purata 2,676 meter, pemain-pemain didikan Lim Teong Kim sudah pun mencapai level 13 dalam bleep test. Sedangkan pada peringkat umur bawah 13 tahun, mereka sepatutnya hanya dikehendaki mencapai level 6 sahaja.

“Dan ingat ya. Dalam setiap latihan kecergasan kami, pemain sentiasa melakukannya dengan bola di kaki mereka,” tambah Teong Kim.

4. Jurulatih akar umbi kita masih mengajar pemain bermain long ball

Dalam sesinya, Lim Teong Kim turut mengajak audiens menganalisis video perlawanan final Liga KPM Bawah-14 antara Sekolah Sukan Tunku Mahkota Ismail dengan Sekolah Sukan Negeri Sembilan.

Melihat kedua-dua pasukan yang masih bermain long ball secara membabi-buta seperti abang-abang mereka di skuad kebangsaan senior, audiens rata-ratanya berasa kecewa.

12544703_10204670371113397_1129334306_o

Pemain-pemain masih lagi tak digalakkan merancang serangan (build up attack) dari belakang, bermula dari penjaga gol. Bola banyak berlegar-legar di udara berbanding di atas lantai padang.

Pemain daripada kedua-dua pasukannya bukannya tidak pandai bermain hantaran pendek dalam triangles. Mereka boleh, tetapi ia tak berlaku secara kerap kerana jurulatih mereka tidak membimbing cara bermain dengan betul.

5. Jurulatih mesti menggalakkan kreativiti

Bercakap mengenai gaya permainan yang membosankan dalam perlawanan final Liga KPM Bawah-14 tersebut, Lim Teong Kim mengajak jurulatih akar umbi di Malaysia untuk membuat perubahan.

“Kita sebagai jurulatih tak boleh bagitahu pemain; mereka tak boleh buat itu, tak boleh buat ini. Kita mesti beri kebebasan kepada pemain.”

“Galakkan mereka mengambil bola dari penjaga gol. Galakkan pertahanan tengah membawa bola ke depan jika tak diberi tekanan.”

Micro-managing (memberitahu pemain; mereka tak boleh buat itu, tak boleh buat ini) adalah sesuatu yang perlu dielakkan oleh jurulatih.

“Sebagai jurulatih, kita perlu galakkan mereka mengambil tanggungjawab, mengambil inisiatif sendiri, dan menyerlahkan kreativiti ketika bermain.”

“Jika mereka membuat kesilapan, tugas jurulatih adalah memberi mereka kesedaran apa keputusan alternatif lain yang mereka boleh buat untuk mengelakkan kesilapan tersebut berulang.”

Baca juga: Bagaimana Bekas Jurulatih Akademi Bayern Munich Menyelamatkan Bola Sepak Malaysia

The post 5 Pengajaran Penting Daripada Lim Teong Kim Semasa Forum Bola Sepak Malaysia appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA

5 Detik Penting Yang Membawa JDT Ke Final Piala AFC 2015

Artikel ini dibawakan oleh TV9. Jangan lupa saksikan perlawanan final Piala AFC 2015 antara FC Istiklol vs JDT secara langsung pada 31 Oktober 2015 (Sabtu) jam 7.30 malam di TV9.

Perjalanan JDT ke final Piala AFC 2015 bukanlah mudah. Itu satu hakikat yang perlu diterima oleh penyokong bola sepak tempatan.

Walau banyak mana pun duit yang dilaburkan kepada pengurusan JDT, jika barisan staf dan pemain mereka tidak memberikan mutu kerja dan persembahan 100%, JDT tetap tidak akan dapat membeli tempat ke final.

Dalam artikel ini, kami mengimbas 5 detik penting yang mempunyai signikan dalam laluan JDT ke final Piala AFC 2015.

1. Kemenangan 1-0 vs East Bengal FC (peringkat kumpulan)

11165936_10206924563339313_1377624701_n

Sebelum perlawanan menentang East Bengal FC, skuad kendalian Bojan Hodak sudah mencatatkan 3 kemenangan dan hanya kalah sekali dalam 4 perlawanan kumpulan F.

Bagaimanapun prestasi domestik Hodak di Liga Super agak berbeza. Daripada 9 perlawanan, JDT hanya mampu menang 4 perlawanan untuk sekadar menduduki tangga ke-4 liga. JDT juga terkandas dalam saingan Piala FA.

Apabila JDT kalah mengejut 1-2 ketika menentang Perak dalam saingan liga di Ipoh, pengurusan JDT memutuskan mereka memerlukan perubahan. Bojan Hodak direhatkan.

Khabar angin kuat bertiup mengatakan ketua jurulatih South China yang juga sedang bersaing dalam Piala AFC 2015, Mario Gomez bakal dibawa masuk untuk menggantikan Hodak.

Tetapi beliau hanya akan tiba di Johor pada hari Jumaat, 1 Mei 2015. Ini bermakna seseorang perlu ‘menjaga’ JDT buat seketika sementara Mario Gomez tiba.

Dan Tengku Mahkota Johor (TMJ) memutuskan orang tersebut adalah Ismail Ibrahim.

Tugas pertama Ismail Ibrahim adalah mempersiapkan JDT menjelang perlawanan ke-5 kumpulan menentang East Bengal FC. JDT perlu menang untuk mengukuhkan kedudukan sebagai pendahulu kumpulan F.

Tidak cukup dengan perjalanan sejauh 4,700 km, anak buah Ismail Ibrahim duji bermain di bawah hujan lebat yang dipanggil Kal Baisakhi oleh penduduk tempatan pula.

JDT menang 1-0 hasil jaringan Amri Yahyah. Kemenangan ini mengukuhkan kedudukan JDT sebagai pendahulu kumpulan F. Tanpa kemenangan ini, JDT berisiko bertemu lawan yang lebih kuat dalam pusingan seterusnya.

2. Penampilan cameo Jorge Pereyra Diaz vs Ayeyawady United (pusingan 16 pasukan terakhir)

jdt_ayeyawady_r16_8x4

Meskipun Jorge Pereyra Diaz pernah meninggalkan JDT buat sementara, agak mudah untuk kita faham mengapa TMJ sentiasa menerima kepulangannya dengan hati terbuka.

Kelas permainan Diaz sememangnya berada di satu tahap tinggi berbanding pemain Asia Tenggara lain. Apabila Diaz bermain, beliau membuatkan permainan rakan-rakan sepasukannya menjadi bagus.

Tempo hantaran JDT di kawasan middle third menjadi laju.

Kelicikan dan skilnya di tengah membuatkan pertahanan Ayeyawady tertarik kepadanya, sekaligus membuka ruang kepada Luciano Figueroa dan Safiq Rahim – 2 lagi bintang pada perlawanan malam itu.

Dalam perlawanan itu saja, Diaz menjaringkan 2 gol dan menyumbang 2 assists.

3. Kemenangan 3-1 vs South China (perlawanan kedua suku akhir)

luciano-figueroa-red-card

Perlawanan ini sangat signifikan dalam perjalanan JDT ke final.

Bukan saja kerana Mario Gomez akan kembali ke stadium dan kelab yang ditinggalkannya untuk ke JDT, malah beliau perlu menang selepas perlawanan pertama di Larkin berakhir dengan seri 1-1.

Sebagai jurulatih yang mengagungkan konsep puntito inteligente atau ‘seri 0-0 adalah lebih baik daripada kalah’, Gomez perlu mengabaikan mentaliti defensifnya dan perlu menyerang.

JDT bermula dengan baik apabila mendahului 2-1 ketika perlawanan baru berusia 30 minit.

Bagaimanapun kad merah yang diterima Luciano Figueroa 6 minit kemudian mengancam kelebihan gol JDT. Ketika inilah falsafah bola sepak defensif Gomez memainkan peranan.

JDT mula berkampung dengan 9 pemain di belakang bola pada setiap masa.

Bek kiri, Fazly Mazlan mungkin pemain baru skuad senior JDT. Tetapi aksi cemerlangnya menenggelamkan persembahan Mahama Awal, ayam tambatan import South China.

Di sayap kiri, Leandro Velazquez tiada masalah untuk membentuk persefahaman yang baik dengan pemain lain sejak dinaikkan dari skuad JDT II.

Izham Tarmizi pula cemerlang menghampakan rangkaian 3 penyerang South China.

Bukan aksi refleks beliau saja yang boleh dipuji, malah beliau sentiasa berkomunikasi dengan Marcos Antonio dan Aidil Zafuan untuk membentuk benteng yang kukuh.

Sedang South China sibuk menyerang, Safee Sali memanfaatkan kesilapan pertahanan lawan untuk menambah kelebihan gol JDT. Kemenangan 3-1 JDT ini adalah testimoni kekuatan mental pemain JDT.

Square-AFC-Final 720

4. Gol Amri Yahyah vs Al Qadsia SC (perlawanan pertama separuh akhir)

amri-yahyah-qadsia

Menentang juara bertahan di halaman sendiri bukan tugas mudah. Apatah lagi apabila penyerang prolifik anda tak dapat diturunkan.

Selepas menerima kad merah pada suku akhir kedua, Luciano Figueroa digantung 1 perlawanan. Kekuatan mental JDT diuji sekali lagi.

JDT tiada pilihan lain selain bertahan dan mengharapkan keputusan yang positif menjelang separuh akhir kedua di Larkin nanti.

Dari awal lagi, anak buah Mario Gomez nyata mempunyai masalah untuk menandingi kelebihan fizikal pemain Al Qadsia. Mereka bergelut untuk menang first ball terutamanya dari sepakan sudut Al Qadsia.

Jentera serangan yang diketuai Safee Sali bergelut untuk membawa bola melepasi sistem pressing Al Qadsia.

Bagaimanapun apabila Fazly Mazlan, Gary Steven dan Leandro Velazquez bertukar-tukar hantaran pendek di sebelah kiri pada minit 81′, JDT berjaya melepasi sistem pressing Al Qadsia.

Velazquez kemudiannya menjumpai ruang untuk melepaskan hantaran ke laluan larian Amri Yahyah di sebelah kiri.

Kelajuan hantaran Velazquez sangat baik sehinggakan Amri hanya perlu mengambil 1 sentuhan untuk menyungkit bola melepasi penjaga gol Al Qadsia.

Ia adalah gol cantik dan penting bagi JDT. Dengan 1 gol di tempat lawan, JDT perlu menang 2-0 di Larkin.

Dan semua orang tahu, JDT tak pernah kalah di Larkin. Menang 2-0 di Larkin bukan kerja mustahil.

5. Kuwait FA digantung oleh FIFA

102015-Soccer-Kuwaiti-Football-Association-PI-SW.vresize.1200.675.high.44

4 hari menjelang separuh akhir kedua di Larkin, FIFA menggantung Kuwait FA daripada sebarang aktiviti bola sepak anjuran FIFA dan AFC.

Ini berikutan perlaksanaan undang-undang baru kerajaan Kuwait yang mengancam autonomi dan kebebasan Kuwait FA.

Penggantungan ini sekaligus menyebabkan penyertaan 2 kelab Kuwait dalam separuh akhir Piala AFC 2015, Al Qadsia dan Kuwait SC dibatalkan. JDT dan FC Istiklol layak ke final secara automatik.

Keputusan ini sudah pastilah menggembirakan JDT dan penyokongnya. Tetapi JDT tidak boleh dianggap sebagai ‘bernasib baik’ kerana mereka sememangnya layak ke final.

Selepas keputusan 3-1 di Kuwait, JDT masih mempunyai peluang untuk ke final berbanding FC Istiklol yang dibelasah 4-0 oleh Kuwait SC. JDT mempunyai 1 gol di tempat lawan dan mereka belum pernah kalah di Larkin sejak 2013.

Malah penyokong mereka sendiri mahukan perlawanan separuh akhir kedua ini berjalan seperti biasa. Bagi mereka jika JDT layak ke final, biarlah berdasarkan keputusan di padang.

Petang ini FIFA bakal menentukan nasib JDT & Al Qadsia dalam separuh akhir Piala AFC. Sekiranya Kuwait FA digantung ,…

Posted by Empayar Darul Takzim – EDT on Wednesday, October 14, 2015

Mentaliti penyokong sebeginilah yang bakal memajukan bola sepak tempatan.

Saksikan perlawanan final Piala AFC 2015 antara FC Istiklol vs JDT secara langsung pada 31 Oktober 2015 (Sabtu) jam 7.30 malam di TV9 atau secara online di Tonton.

The post 5 Detik Penting Yang Membawa JDT Ke Final Piala AFC 2015 appeared first on Semuanya BOLA.

Semuanya BOLA